Gaziantep raporunda ilginç tespitler


CHP'li Umut Oran'ın Gaziantep raporunda ilginç tespitler yer alıyor.

Gaziantep’te, bombalı saldırının ardından incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “El Kaide” uyarısında bulundu. CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ile birlikte Gaziantep’teki patlamanın hemen ardından kente giderek incelemelerde bulunan Oran, olayla ilgili izlenimleri ve bilgileri rapor haline getirerek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu. Raporda şu saptamalar yer alıyor:

Hükümetin desteğinden El Kaide de yararlanıyor: En temel sorun, gelen sığınmacıların kimlikleri, geçmişleri, ne yaptıkları ve mensup oldukları yapılar ne yazık ki bilinmiyor. Büyük bir istihbarat ve kontrol zafiyeti var. Sınırlarımızdaki giriş çıkışın kontrolsüz olması nedeniyle sığınmacılar arasında Özgür Suriye Ordusu, PKK, Esad’ın El Muhaberat ajanları var. Öyle ilginç bir tablo ki Afganistan, Libya, Sudan, Pakistan ve Suriye’de savaş deneyimi olan El Kaide militanları da ülkemize sızmış durumda. Yani fiili durumda bu insanlara verilen askeri, lojistik, finansal destekten El Kaide gibi bir terör örgütü de yararlanıyor.

Haraç alıp, imama baskı yapıyorlar: Hatay’a yerleştirilmiş olan özellikle El Kaide bağlantılı bazı sığınmacılar esnafı tehdit eder, hiçbir para ödemeden hizmet satın alır hale gelmiş durumda. Bu kişilerin esnaftan haraç aldığı, ideolojik olarak beğenmedikleri imamlara baskı yapmaya başladıkları, özellikle itidal telkin eden imamlara daha radikal söylemler için tehditlerde bulundukları ifade ediliyor.

İstihbaratta güven bunalımı var: Gaziantep’te görünen tablonun 5 yüzü var. Bunlar, güvenlik boşluğu, istihbarat zafiyeti, koordinasyon eksikliği, organizasyon bozukluğu ve operasyon yetersizliğidir. Bütün bunlar hükümetin beceriksizliği, basiretsizliği ve kifayetsizliğini gösteriyor. Milletvekilleri emniyet müdürleri ile kavga ediyor. Bu ortamda bilgi akışı yok, istihbarat zafiyeti ve koordinasyon eksikliği var. Organizasyon bozuk, hükümet üyeleri doğru bilgi akışına sahip değil, bu durum devlet idaresini de etkiliyor. TSK’den MİT’e, Emniyet’ten hükümet yetkililerine kadar herkes felç olmuş durumda.

MİT, sohbet ettiklerini izlemeli: Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet İstihbaratı saray kavgasının aktörü gibi birbiriyle kavga ediyor, birbirlerine karşı bilgi/belge topluyor, öğrencileri, gazetecileri, Türk Silahlı Kuvvetleri personelini ve toplumsal muhalefeti izliyor, ancak esas görevini yapmıyor. MİT ve Emniyet İstihbarat AKP’ye hizmet edeceğine, AKP’nin Oslo’da sohbet ettiği dostlarını izlese bu saldırı engellenebilirdi. Nisan ayında çalınan bir araç, 4 ay boyunca bulunamıyor, aracın takibi yok, bombanın nereden elde edildiği, düzeneğin nasıl kurulduğu, saldırının nasıl planlandığı bilinmiyor.

Devletin zirvesi niye sadece tabut başında toplanıyor?: ‘Cenazede devletin zirvesi buluştu’ başlıkları güzel ama 14 Ağustos’ta AKP ve MHP TBMM’ye gelseydi belki de bu 20-21 Ağustos acısını yaşamayacaktık. Devletin zirvesi niçin sadece cenazede, tabutun başında buluşsun? Sorunu çözecek olan siyasetçilerin cenazede değil Meclis’te buluşması, naaş önünde değil kürsüde konuşması lazım. Başbakan Tayyip Erdoğan ve MHP “Gündemi PKK belirlemesin” söylemine sığınarak TBMM’den kaçtı. Başbakan da PKK gündemine teslim oldu, nihayet tatilini yarıda kesip Gaziantep’e geldi. Eğer siz TBMM’yi kapalı tutarsanız, gündemi milletin iradesi değil, başkası belirler.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)