İspanya yine sokakta


Ekonomik krizin yaşandığı İspanya'da yıl boyunca sokaklara dökülerek seslerini duyurmaya çalışan İspanyollar, ağustos ayı içerisinde ara verdikleri protestolarına kaldıkları yerden devam ediyor.

İspanya'nın iki büyük işçi sendikasının çağrısıyla ülkenin birçok kentinde gösteriler organize edilirken, bir grup da başkent Madrid'deki Maliye Bakanlığı binası önünde toplandı. Sağ görüşlü hükümetin cuma günleri yaptığı her Bakanlar Kurulu toplantısında yeni bir kemer sıkma politikası kararı alındığını belirten sendika sözcüleri, ''ülkeyi batıran, refah düzeyini düşüren ve işsiz ordusu yaratan'' hükümetin politikalarına karşı protestoları canlı tutmak istediklerini dile getirdiler.

Yapılan açıklamalarda, ''Sendikaların ve İspanyolların gündeme getirdiği önerilerin hükümet tarafından tartışmaya açılmasını, alınan kemer sıkma politikaları için bir referandum yapılmasını istiyoruz. Eğer hükümet bir referandum yapmazsa, sendika olarak gayri resmi olarak biz bu referandumu yapacağız'' denildi.

''Bankalara kurtarma yardımı var ama ihtiyacı olan ailelere yok'' diyen sendika sözcüleri, hükümetin aldığı kararların, ülkede yaşayan fakir halkı her seferinde daha zor duruma soktuğunu söyledi.

Sendikalar, hükümetin ekonomi politikalarına karşı gelecek 15 eylül tarihinde tüm ülkede büyük protestolar yapılacağını açıkladı.

Bu arada, İspanya'da son dönemlerde komünist görüşlü gruplar tarafından organize edilen, süpermarketlere girip, alışveriş sepetlerini gıda ürünleriyle doldurup, para vermeden çıkma eylemi bugün de sürdü. Ülkenin güneyindeki Merida kentinde bir süpermarkete girip, şeker, tuz, yağ, makarna gibi ürünlerle doldurdukları 4 alışveriş sepetini para vermeden dışarıya çıkarmak isteyen bir grup, karşılarında polisi görünce direnmeden eylemlerini sona erdirdi.

Öte yandan bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında hükümet yeni kararlar aldı. Geçmiş sosyalist hükümet tarafından işsizlere verilen 400 Avro'luk aylık maaşta düzenleme yapıldı. Başbakan Mariano Rajoy başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, işsiz olup, bakmakla yükümlü olduğu aile bireyi sayısı fazla olanlar için bu yardımı 450 Avro'ya çıkartırken, ailelerinin yanında yaşayan gençlerden bu işsizlik yardımını kaldırdı. Hükümet ayrıca, emlak kredisi sorunu yaşayan bankaları kurtarmak için devlete ait bir ''kötü banka'' kurulması çalışmalarına devam edildiğini duyurdu.


AA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)