Mehmetçiğim kaç dolar


Neden hep biz ölüyoruz? Hiç düşündünüz mü?

ABD’nin eski Başkanlarından Ronald Reagan Türk askerinin "fiyatını" biçmişti de ondan. Şu hesabı yapmıştı vazgeçilmez dostumuz, müttefikimiz ABD”nin Başkanı Bay Reagan:

"Türkiye’ye güvenlik yardımı bizim de güvenliğimizin bir parçası. Bir Türk askeri yılda 6 bin dolara mal oluyor. Eğer onu bir Amerikan askeriyle değiştirmeye mecbur kalırsak maliyet 90 bin dolara çıkıyor."

Hesabı daha basitleştirelim. ABD’ye göre bir Türk askerinin günlük maliyeti 16, kendi askerininki 246 dolar civarında. Yani 1’e 15.

Rastgele yapılmış bir hesap, öylesine bir bakış açısı mı? Hiç olur mu? ABD Dışişleri Bakanlarından John F. Dulles daha 1950’ler de NATO’ya en ucuz askeri Türkiye’nin sağladığını belirtip: "Bir Türk askerinin bize maliyeti 23 cent’tir." dememiş miydi? Nazım Hikmet, 23 Sentlik Askere Dair adlı şiirini bunun üzerine yazmamış mıydı?

Bu çirkin hesabı hatırlamamın sebebi, geçenlerde Cumhuriyet Gazetesi’nden Leyla Tavşanoğlu’nun Devletler Hukuku Uzmanı Prof. Hasan Köni ile yaptığı söyleşi. Köni: "ABD artık dolaylı savaşı tercih ediyor… Washington artık doğrudan müdahale etmiyor. Özel kuvvetler ve kendi müttefikleri olan ülkelerin özel kuvvetlerini kullanıyor…" diyor. Köni’ye göre, bu Başkan Obama’nın stratejisi ve bunu tercih etmesinin sebebi de ABD’ye daha ucuza mal olması.

Hayır, bu Obama’nın stratejisi değil. En azından Türk askeri bakımından. Taa 1950’lerde, yani NATO’ya girişimizden itibaren bu hesabı yaptıkları ortada.

İşte bunun için her gün ölüyoruz, bunun için "birkaç Mehmet" mertebesine iniyoruz!..

Silivri, Hasdal, Hadımköy ve Maltepe’ye kucak dolusu sevgiler...

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)