Nutuk'un Osmanlıca ilk baskısı


Devlette yok sahafta var! İlk Nutuk ortaya çıktı

Mustafa Kemal Atatürk'ün CHP kongresinde okuduğu Nutuk'un Osmanlıca ilk baskısı sahafta ortaya çıktı. Aydınlık gazetesinden Mehmet Bozkurt'un haberine göre, Atatürk'ün CHP kongresinde okuduğu ve özel olarak basılan Osmanlıca Nutuk herhangi bir yerde sergilenmiyor.

İşte ilk baskı özel Nutuk'un hikayesi:

Cumhuriyet Halk Fırkası'nın 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde toplanan 2'nci Kongresi'nde büyük Nutuk'u aralıklarla 36 saat süreyle okudu. "1335 senesi Mayısının 19'uncu günü Samsuna çıktım" sözleriyle başlayan Atatürk'ün Nutuk'u ilk olarak 1927 yılında Osmanlıca olarak basıldı. İlk sayfasında Atatürk'ün portresinin yer aldığı özel ciltli Nutuk, Viyana'da basıldı. O dönem Nutuk halk ve meclis için ayrı ayrı basıldı.

Milletvekilleri ve dönemim önemli kişileri için özel olarak sadece 500 adet basılan, günümüzde pek bulunmayan Nutuk'u Martı Sahaf'ın rafında bulduk. 627 sayfadan oluşan ve 10 adet haritanın yer aldığı Nutuk sahafa gelenlerin de dikkatini çekiyor. Yalın bir Osmanlıca'yla yazılan ilk Nutuk Harf Devrimi'nden sonra 1938'de Devlet Basımevi'nde Türkçe olarak basılmıştır. Daha sonra birçok yayınevi tarafından basılarak, dağıtılmıştır.

1927 yılında özel olarak basılan Nutuk herhangi bir yerde sergilenmiyor. Atatürk Nutuk'u bizzat kendisi kaleme aldı ve Nutuk ismini verdi.












Ulusal Kanal
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)