Şemdinli'nin oyuna gelmemesi ve Şemdinli'ye atanan komutanın şok ayrılığı


Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde geçici de olsa “kurtarılmış bölge” oluşturmak ve bunun için “halk ayaklanması” başlatmak isteyen örgütün Merkez Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın planı boşa çıkarıldı. Köylülerin, kendileriyle birlikte hareket edeceğini bekleyen ve umutlarını onlara bağlayan örgüt, vatandaşın güvenlik güçlerine karşı tek bir mermi bile sıkmaması karşısında hayal kırıklığına uğradı.

Çatışmada öldürülen teröristlere ait Şemdinli kırsalında “toplu mezar” bulundu. Yaralı olarak Kuzey Irak’a götürülen teröristlerin ise Barzani bölgesindeki belli hastanelerde tedavi edildiği belirlendi. İstihbarat birimlerinin, teröristlere tahsis edilen hastaneler konusunda ayrıntılı bilgiye sahip olduğu ve bu konuda üst makamlarını bilgilendirdikleri öğrenildi.

Devir-teslim törenleri yapılmayacak
Başta Hakkari, Şırnak olmak üzere bölgeye atanan yeni komutanların göreve başlaması, ayrılacak komutanlarla devir-teslim törenleri, operasyonları etkilememek ve alanda bir boşluk yaratmamak için yapılmayacak. Böylece günler öncesi başlayan devir-teslim hazırlıkları, bununla ilgili provalar, geçit törenleri ve diğer etkinlikler olmayacak.

SÖZCÜ’de, devir-teslim törenlerinin operasyon bölgesinde boyluk yarattığı ve bunun da şikayet konusu olduğunun belirtilmesinden sonra, bu konuda daha önce alınan karar uygulamaya konuldu ve devir-teslimlerin karargahta sade bir törenle yapılması öngörüldü. Ancak, terörün olmadığı bölgelerde devir-teslim törenleri daha önce uygulandığı gibi gerçekleştirilmeye devam edilecek.

“Ayaklanma” planı boşa çıktı
Suriye’de yaşanan olaylardan sonra, PKK Merkez Yürütme Konseyinin başı Murat Karayılan, Şemdinli’den başlamak üzere Çukurca, Yüksekova, Uludere, Lice, Eruh’ta “halk ayaklanması” çıkarılmasını planladı. Bu konuda,. Gerekli alt yapının olduğuna inan Karayılan, Şemdinli köylerinin de ele geçirilmesini istedi. Böyle bir tablonun olmadığı belirtilmesine rağmen, Karayılan, planının uygulama konulmasını istedi.

Küçük gruplar halinde sınırdan geçen teröristler, daha önce planlanan köylere yerleşmeye başladı. Vatandaşlar, korkudan bu durumu da başta güvenlik güçlerine bildiremedi. Teröristlerin sızmaları tamamlandı.

“Kaçmalarına bile göz yumduk”
Güvenlik güçleriyle vatandaşı karşı karşıya getirmek isteyen teröristlerin oyunu tutmadı. Vatandaşlar, askere silah sıkmadığı gibi, asker de teröristlerin bulunduğu bilinmesine rağmen köy evlerini hedef alıp ateş etmedi. Bölgede görev yapan bir yetkili, “Bırakın hedef alınmasını, vatandaşa zarar gelmesin diye, çembere aldığımız teröristlerin kaçmalarına fırsat verdik. Böylece vatandaşımızın burnu kanamadan teröristlerin oyununu da boşa çıkardık.”

Köyleri asker boşaltmadı
Geçmiş yıllarda uygulanan ve olumsuz sonuçlar verdiği değerlendirilen “köy boşaltması” yapılmadı. Şemdinli kırsalındaki son olayda da köylerin asker tarafından boşaltılması yoluna gidilmedi. Ancak, olaylardan zarar görmek istemeyen ve gelişmelerden korkan köylüler, kendi istekleriyle ve can güvenlikleri nedeniyle Şemdinli’ye ya da başka köylere geçici olarak gittiler.

Silahlı Kuvvetlerin “köy boşaltma” uygulaması olmadı. Teröristlerin girdiği ve askeri hedef alan atışlarına rağmen, köylülerin zarar görmemesi için bu yerlere ateş edilmedi. Olayların içinde bulunan bir kaynak, “ O evlere ağır silahlarla ateş edilmesini beklediler. Böyle bir durumda, belki hiçbir ülkenin askeri bizim gösterdiğimiz tahammülü göstermez ve o yerler tank atışıyla ortadan kaldırıldı. Köylülerin köylerini terk etmesinden PKK’lılar büyük rahatsızlık duydu” dedi.
Bölge halkının aslında Devletine bağlı olduğunu, ancak öldürülme korkusu yüzünden terör örgütüne destek vermek durumunda kaldığını, bunu da anlayışla karşıladıklarını kaydeden yetkili şunları söyledi:

“Şemdinli bir denemeydi”
“Onhların planına göre Şemdinli’ye sözde bayrakları olan bez parçalarını çekeceklerdi. Bunun mümkün olmadığını uzun hazırlıklar ve tüm güçleriyle ortaya koyma çabalarına rağmen gerçekleşmeyeceğini gördüler. Bu uygulamalarını yaygınlaştıracaklardı. Ancak, geride çok sayıda ölü bırakarak, bazılarına toplu olarak gömerek, bazılarını uçurumlardan atarak bölgeye terk etmek zorunda kaldılar. 15 Ağustos 1984 Şemdinli baskınının yıldönümünde, halkı Devlete karşı kışkırtmak için de hain planlarını sürdüreceklerdi. Hedefleri çok farklı olan teröristlerin, planları ters teptki ve bundan sonra bu tür kalkışmaları da zor olur.”

Genelkurmay niçin açıklama yapmadı?
Şemdinli’de günlerde süren operasyonlarla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın niçin açıklama yapmadığı da anlaşıldı. 5 Mart 2012 tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, yurt içinde yapılan operasyonlarla ilgili açıklamanın il valiliği, sınır ötesi harekat yapılırsa bunun açıklamasının da Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılmasının kararlaştırıldığı öğrenildi.

Bir il’de operasyonlara nasıl karar verileceği de Bakanlar Kurulu kararında şöyle belirtildi:

“İl sorumluluk bölgesinde yapılan faaliyetler, ilgili askeri komutanlık tarafından planlanır, il valisinin olurunu müteakip icra edilir. Faaliyet esnasında ve bitiminde ulaşılan sonuçlar valilik tarafından yapılan açıklama ile kamuoyuna duyurulur. Sınır ötesi faaliyetler ise Genelkurmay Başkanlığı tarafından kamuoyuna açıklanır.”

----
Şok ayrılık
Şemdinli Tugay Komutanlığı’na atanan Tuğgeneral Necati Tekin emekliliğini istedi

Hakkari’nin Şemdinli ilçesbinde bulunan 34. Piyade Hudut Tugayı Komutanlığı’na atanan Tuğgeneral Necati Tekin, emekliliğini istedi. Bunun üzerine, Şemdinli’ye başka bir komutanın atanması planlandı. Tekin’in erken emekliliğe karar vermesi şaşkınlık yarattı.

Isparta Garnizon Komutanlığı görevini yürüten Tuğgeneral Necati Tekin, Doğu görevi için Şemdinli’ye atandı. Ancak, sağlık sorunlarını gerekçesiyle Tekin’in emekliliğe karar verdiğini belirten yetkililer, bunun altında başka bir neden aranmaması gerektiğini de söylediler. Tekin, Isparta’da veda ziyaretlerine başladı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)