12 Eylül mevzuatı bugün yürürlükte


CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, 12 Eylül mevzuatının bugün yürürlükte olduğunu söyleyeren, ''12 Eylül'ün ruhu, zihniyeti yerinde duruyor'' dedi.

İnce, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıl dönümünü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

Bugünü ''AK Parti'nin bayramı'' olarak niteleyen İnce, ''Bugün Sayın Recep Erdoğan'ın bayramı. Hatta onların doğum günü. 29 Ekim'leri kutlamayanların, 30 Ağustos'ları kutlamayanların, 23 Nisan'ların içine boşaltanların, anlamsızlaştıranların bayramı'' dedi.
İnce, şöyle devam etti:
''12 Eylül askeri darbesi bir gece karanlığında gelmişti. Karanlık günlerin başlangıcıdır ve o karanlık devam etmektedir. Sormamız gereken sorular var. 12 Eylül 1980'deki darbeden kim nemalanmıştır? Kimin siyaseten önü açılmıştır? Kimler işkence görmüştür? Hangi partiler kapatılmıştır, hangi partilerin mallarına el konulmuştur? Kimler zorunlu ikamete tabi tutulmuştur? Kimlere siyasi yasak getirilmiştir? Darbe için icazeti kim vermiştir? 'Bizim çocuklar başardı' sözünü söyleyen kimdir ve 'bizim çocuklar' diyenin bugün eş başkanı kimdir? Bugün demokrasi havarisi kesiler bademler, o gün neredeydi? Bütün bu soruları sormamız gerekiyor.''

12 Eylül mevzuatının, uygulamalarının halen yürürlükte olduğunu öne süren İnce, ''Siyasi Partiler Kanunu, Sendikalar Kanunu, grev ve lokavt kanunu duruyor. Kenan Evren döneminde çıkarılan kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin tümü duruyor. 12 Eylül'ün ruhu yerinde duruyor, 12 Eylül'ün YÖK'ü duruyor, 12 Eylül'ün zihniyeti duruyor. Atatürk'ün vasiyetini çiğnemişti 12 Eylülcüler, AKP de o vasiyeti çiğnemeye devam ediyor. Yani 12 Eylül'ü yapan cunta ortada yok ama düşünceleri, uygulamaları halen bugün iktidardadır'' şeklinde konuştu.
Kenen Evren döneminde basılmış kitapların delil kabul edildiğini, bugün ise basılmamış kitapların delil olduğunu öne süren İnce, ''Kenen Evren gitti, Recep Erdoğan geldi ama faşizm hiç yer değiştirmedi'' ifadesini kullandı.


İnce, şöyle devam etti:
''Kenan Evren'in DGM'leri vardı, Recep Erdoğan'ın özel yetkili mahkemeleri var. Kenan Evren, Ertuğrul Günay'ın, babasının cenazesine gitmesini engellemişti, Recep Erdoğan da Mehmet Haberal'ın babasının cenazesine gitmesine izin vermedi. Kenan Evren döneminde insanları takip eden siyasi şube şefleri vardı, şimdi teknoloji ilerledi, ortam ve telefon dinleyen siyasi şefleri var Recep Erdoğan'ın. Kenan Evren yaptığı 12 Eylül darbesinden bu yana 32 yıl geçti, Recep Erdoğan ise yaptığı 12 Eylül'ün üzerinden 2 yıl geçti. Recep Erdoğan'a uzun ömürler diliyorum. Kenan Evren kadar yaşasın. 30, 40 yıl daha yaşasın ki ülkeyi ne hale getirdiğini, bugün kendisine yalakalık yapanların, yetki elinden gittiğinde Kenan Evren'e şimdi nasıl yapıyorlarsa onu da görsün diyorum. Kenen Evren'le Recep Erdoğan aynı kişidir. Aralarında bir fark vardır; Kenen Evren 5 generalle birlikte karar veriyordu, Recep Erdoğan tek başına karar veriyor. Ayrıca Kenan Evren'in belinde silahı vardı, Recep Erdoğan'ın cebinde çakısı var. Her ikisi de memleketi karanlığa götürmüştür. Faşizmi iliklerimize kadar hissetmişizdir.''


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)