'12 Eylül' yargısı bile daha adildi


Balyoz Davası kararlarına en ilginç eleştiri darbe döneminde askeri hakim olan ve 40
idam kararı veren Fahir Kayacan’dan geldi.

Sıkıyönetimde dahi...
Türkiye’yi sarsan Balyoz Davası kararıyla ilgili tartışmalara 12 Eylül darbesinde sıkıyönetim askeri hakimi olan ve 40 ayrı idam cezası veren Ali Fahir Kayacan da katıldı: Sıkıyönetim döneminde bile kararlar, çok daha adildi!

Türkiye’de hukuk bitti
Balyoz Davası’nda 17 sanığın avukatlığını üstlenen Kayacan, günlerdir tartışılan kararlara çok sert eleştiriler getirdi: Türkiye’de hukuk bitmiştir. Hiçbir Türk vatandaşının Türk yargı sistemi karşısında güvencesi kalmamıştır.

Meclis de güvenmedi!
TBMM, özel yetkili mahkemelere güvenmediğini 2 Temmuz’da çıkardığı yasayla ortaya koydu. Güvenseydi, yeni gelen davalara bu mahkemelerin bakamayacağına ilişkin düzenleme yapmazdı.

12 Eylül döneminde
yargı daha adaletliydi
Balyoz kararına en sert eleştiri, 12 Eylül’de sıkıyönetim askeri hakimi olan ve 40 idam cezası
veren Ali Fahir Kayacan’dan geldi.

250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası’nda verilen kararlar kamuoyu tarafından tartışılmaya devam ediyor. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanlarından emekli Orgeneral Çetin Doğan’a “Türkiye Cumhuriyeti İcra vekili heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçlamasıyla 20’şer yıl hapis cezası verilmesine kararına en sert eleştiri, 12 Eylül’de sıkıyönetim askeri hakimi olan ve 40 ayrı idam cezası veren Ali Fahir Kayacan’dan geldi.

Hukuk bitmiş
12 Eylül döneminde Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı askeri mahkemesinde hakim olan ve 40 ayrı idam cezası veren Emekli Albay Ali Fahir Kayacan, “Sıkıyönetim döneminde bile adalet bugünkünden çok daha adildi” dedi. 300’ü aşkın sanığın mahkumiyet aldığı Balyoz davasında 17 sanığın avukatı olan Kayacan, bu davada verilen karar için “Türkiye’de hukuk bitmiştir. Hiçbir Türk vatandaşının Türk yargı sistemi karşısında güvencesi kalmamıştır. 12 Eylül’de hâkimlik yaptığım dönemlerde, kendi imzam bulunan kararlar, bugünkü adaletten çok daha adildi” dedi ve şunları söyledi: “TBMM, 2 Temmuz’da çıkardığı yasayla, özel yetkili mahkemelere güvenmediğini bizzat bu yasayla ifade etti. Güvenseydi, yeni gelen davalara bu mahkemelerin bakamayacağına ilişkin düzenleme yapmazdı. Böyle bir güvensizlik içinde olan yasama organı tarafından ve bizzat Başbakan tarafından güven duyulmayan bir yargı düzenine, bizlerin nasıl güven duyabileceğimizi Türk halkı tahmin etsin. Burada hukuk ağır ihlal edilmiştir”

40 kalem kırdı
12 Eylül 1980’de Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesinde askeri hakim olan Kayacan, daha sonra Albay rütbesinden ve Askeri Yargıtay Genel Sekreterliği görevinden emekli oldu. Kayacan, MHP ve ülkücü kuruluşlar davasının da hakimiydi ve bu davadaki 12 idam kararına imza attı. Diyarbakır PKK davasında da 20 idam cezası veren Kayacan, Mamak Cezaevinden kaçan ve daha sonra yakalanan Balgat katliamı hükümlüsü sağ görüşlü Mustafa Pehlivanoğlu ile Piyangotepe katliamı hükümlüsü Ali Bülent Orkan ve sol görüşlü Necdet Adalı’nın idam cezalarının infazına da katılmıştı. Kayacan halen avukatlık yapıyor.


Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)