3 günde 417 İHO birden mi açıldı


Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 16 Eylül'de ülke genelinde 1100 imam hatip ortaokulu açıldığını söyledi. Dinçe'in farklı rakamlar vermesi, '3 günde 417 İHO birden mi açıldı' sorusunu gündeme getirdi.


Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in 4+4+4 sistemiyle açılan imam hatip ortaokullarının (İHO) sayıları konusunda verdiği çelişkili rakamlar dikkat çekti. CHP’li Sakine Öz’ün soru önergesine 13 Eylül’de verdiği yanıtta İHO sayısını 683 olarak veren Bakan Dinçer, 16 Eylül’de Kanal 7’de yaptığı açıklamada ülke genelinde 1100 imam hatip ortaokulu açıldığını söyledi. Dinçer’in farklı rakamlar vermesi, “3 günde 417 İHO birden mi açıldı, bakanlık İHO sayısını TBMM’ye az mı bildirdi” sorularını gündeme getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nda ülke genelinde açılan İHO sayısı konusunda karmaşa yaşanıyor. 4+4+4 yasasının yürürlüğe girmesi ile il milli eğitim müdürlükleri tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda ülke genelinde, bağımsız veya ortaokul ve imam hatip lisesi bünyesinde toplam 627 İHO’nun açıldığı belirlenmişti.

İl milli eğitim müdürlüklerinin yaz ayları boyunca hazırladığı okul dönüşüm listeleri değiştirildi. İlk listelerde İHO olarak görülmeyen okullar, ders zilinin çalmasına kısa süre kala imam hatipleştirildi. Ankara’da ve İstanbul’da bile çok sayıda aile, çocuğunun gideceği okulun imam hatip ortaokulu olarak düzenlendiğini son anda öğrendi.

Okulların açılmasına bir gün kala 16 Eylül’de Kanal 7’de, 21 Eylül’de ise TGRT Haber’de katıldığı bir programda Milli Eğitim Bakanı Dinçer, “460 tanesi imam hatip liselerinin bünyesinde olmak üzere Türkiye’de toplam yaklaşık 1100 İHO” açıldığını söyledi.

Ancak Bakan Dinçer, bu açıklamasından 3 gün önce, 13 Eylül’de CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz’ün soru önergesine ise “333 adet bağımsız, 350 adet ise ya ilkokul veya ortaokul ya da imam hatip lisesi içinde olmak üzere toplam 683 İHO kurulduğu” yanıtını verdi.

MEB yetkililerinin Cumhuriyet’e yaptığı açıklamaya göre de ülke genelinde yaklaşık 1100 İHO açıldı. Bunlardan yaklaşık 700 tanesi bağımsız olarak, yaklaşık 400 tanesi ise ortaokulların veya imam hatip liselerinin içine “bir-iki sınıf” halinde kuruldu.

Yetkililer ayrıca, okulların açılmış olmasına karşın, “bu rakamların hâlâ değişebileceğini, ihtiyacın imkândan fazla olduğu yerlerde artacağını, talebin az olduğu yerlerde ise azalacağını” açıkladı. Ancak Bakan Dinçer’in 3 gün arayla farklı rakamlar vermesi, TBMM’ye rakamın az bildirilmesi soru işaretleri yarattı.

Öte yandan imam hatip ortaokullarına yaklaşık 107 bin, imam hatip liselerine ise yaklaşık 125 bin öğrenci kaydoldu.


Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)