33 bin ABD askeri Afganistan'dan çekildi


ABD Başkanı Barack Obama'nın iki yıl önce verdiği talimatla Afganistan'a yollanan 33 bin ek askerin tamamının bu ülkeden çekilme işlemi tamamlandı.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, yaptığı yazılı açıklamada, bu haftan Afganistan'da süregelen çabaların önemli bir aşama katettiğini belirterek, ABD ordusunun, Başkan Obama'nın 2009 yılı Aralık ayında Afganistan'a yollanmasına karar verdiği ek birliklerin çekilme sürecini tamamladığı ve 33 bin ek askerin tamamının ülkeden ayrıldığını bildirdi.

Panetta açıklamasında, ilave birlik gönderilmesinin, Taliban'ın sahadaki ivmesini tersine çevirme hedefini başardığını ve Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri'nin boyutu ve kapasitesini çarpıcı biçimde artırdığını, ayrıca ABD ile ISAF bünyesindeki ülkelere, ülkedeki güvenlik sorumlululuğunun Afgan yetkililere devri sürecini başlatmaları için imkan sağladığını kaydetti.

Aynı zamanda, El Kaide'nin engellenmesi, dağıtılması, yenilgiye uğratılması ve barınma imkanlarından mahrum bırakılması hedefine uygun olarak, örgütün lider kadrosuna da önemli çapta darbe vurduklarını belirten Panetta, şöyle devam etti:

"Şunun altını önemle çizmek gerekir, ilave birliklerimiz evlerine dönüyor olsa da Afganistan'da hala NATO ve Afgan ortaklarının yanında sert mücadelelerine devam eden 68 bin civarında Amerikalı bulunmakta. Biz savaştaki

bir ülkeyiz. Ancak uluslararası toplum, 2014 yılı sonuna kadar tamamlanacak olan güvenliğin kontrolünün Afganlara geçişini öngören ortak stratejimizin güçlü biçimde arkasında durmaktadır".


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)