365 sanıklı Balyoz davasında karara doğru


Balyoz Harekat Planı davasında karar öncesinde son duruşmalar yarın ve ertesi gün yapılacak.

Emekli ve muvazzaf general ve amiraller ile 2 sivilin yargılandığı davada sanıklar hakkında “darbeye teşebbüs” suçlamasıyla 15-20 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, “Herhangi bir yasal engel çıkmaması halinde dosyanın karar aşamasında bulunduğuna” dikkat çekerek cezaevi yönetiminden tüm tutuklu sanıkların duruşmalarda hazır edilmesini istedi.

Mart ayından bu yana mahkemeyi protesto için duruşmalara girmeyen avukatlardan Hüseyin Ersöz, “Bilirkişi incelemesi yaptırılması ile Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök’ün tanık olarak dinlenmemeleri mahkemenin vereceği kararı vicdanlarımızın kabul edemeyeceği, bir hale sokmuştur” dedi. Davada 365 sanığın büyük çoğunluğunun son savunmaları tamamlandı. Yurtdışında görevde oldukları gerekçesiyle iki subay hakkındaki yakalama kararı ise sürüyor.

Üç iddianame birleştirildi

16 Aralık 2010’da Silivri Cezaevi Yerleşkesi’nin bitişiğindeki salonda 195 sanıkla görülmeye başlanan dava ile 28 sanıklı 2. Balyoz iddianamesi ve 143 sanıklı 3. Balyoz iddianamesi kapsamları birleşleştirildi. İddia makanı, 29 Mart’ta mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaasında 365 sanık için 15-20 yıl hapis ceza istedi. Avukatların protestosuna destek veren sanıkların çoğu, mütaalaya karşı son savunmaları sorulduğunda “Savunma hakkım kısıtlandığı için, adil yargılanmadığım inancındayım. Avukatım olmadan savunma yapmak istemiyorum” yanıtını verdi.

Buna karşın Hakim Ömer Diken başkanlığındaki İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Eylül’deki 106. duruşma sonunda 20 ve 21 Eylül’deki duruşmalarda tüm sanıkların hazır edilmesine hükmetti. Yurtdışında görevli oldukları belirtilen Ahmet Gökhan Rahtuvan ve Ali Göznek hakkındaki yakalama emrinin devamını kararlaştırdı.

Tartışmalı dijital kayıtlar

Davada, eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Özden Örnek, YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da aralarında bulunduğu 250 kişi tutuklu yargılanıyor.

5-7 Mart 2003 tarihinde İstanbul’da 1. Ordu Karargahında düzenlenen seminerde “Balyoz Darbe Planı” yapıldığı iddialarının dayandığı dijital kayıtların davanın en çok tartışılan konusu oldu. Sanıklar ve avukatları dijital kayıtlardaki zaman, mekan ve teknik çelişkilere dikkat çekerek “bir çete tarafından üretilmiş ve sahte” olduğunu savundular.

Avukatlar, dosyadaki TÜBİTAK ve Emniyet raporlarının da çelişkiler barındığına dikkat çekti. Sanık ve avukatların mahkemeye kendilerinin hazırlattıkları uzman raporları sunarak yeni bir bilirkişi atanması talepleri kabul edilmedi.

31 tanık dinlendi

Eski Genelkurmay Başkanları emekli orgeneraller İlker Başbuğ, Yaşar Büyükanıt ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun da aralarında bulunduğu 31 kişi tanık olarak dinlendi. Ancak mahkeme darbe planı yapıldığı iddia edilen 2003’te Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten emekli orgeneral Hilmi Özkök ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın tanık olarak çağrılması istemlerini kabul etmedi.

Meşru talepler

Talepleri kabul edilmeyen avukatlar mart ayından itibaren mahkemeyi protesto ederek duruşmalara girmedi. Çok sayıda avukat hakkında mahkeme suç duyurusunda bulundu.
Davanın bugün ve yarın yapılacak duruşmalardan sonra karara bağlanma olasılığını değerlendiren davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, “Devam eden yargı sürecinde savunmanın tüm talepleri reddedilerek adil yargılanmanın şartları da bir anlamda ortan kaldırılmış oldu. En meşru talepler olarak nitelendirdiğimiz dijital kayıtlara bilirkişi incelemesi ile Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök’ün tanık olarak dinlenmemeleri mahkemenin vereceği kararı vicdanlarımızın kabul edemeyeceği, bir hale sokmuştur” diye konuştu.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)