6 bin 907 şehit bugünler için mi verildi?


6 bin 907 şehit bugünler için mi verildi?

Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu il­le­rin­de as­ke­ri­miz, po­li­si­miz şe­hit ol­duy­sa bu ha­ber olu­yor. Yol­lar ke­sil­miş, köy­lü­ler ka­çı­rıl­mış, es­na­fın mal­la­rı­na el ko­nul­muş, ya­ra­lan­mış, bun­la­rın hiç­bir ha­ber de­ğe­ri­nin ol­ma­dı­ğı gün­ler­de­yiz. Bu­gü­ne ka­dar “te­rör­le bir ye­re va­rı­la­ma­z” di­yen dev­let yet­ki­li­le­ri, şim­di “te­rör­le ma­sa­ya otur­ma­nı­n” ni­met­le­rin­den söz edi­yor.

Gü­ney­do­ğu­’da olay­lar göz gö­re gö­re ge­li­yor. As­ker, ilk kez bu dö­nem­de bir­li­ği­nin ve üs böl­ge­si­nin dı­şı­na müm­kün ol­du­ğun­ca gön­de­ril­me­di. 2012 yı­lı­nın ocak ayın­dan bu­gü­ne ka­dar 144 güvenlik görevlisi şe­hit edil­di. Şe­hit­le­ri­miz hep ka­ra­kol­lar ve çev­re­sin­de­ki üs böl­ge­le­rin­de ve­ril­di. Ya­ni, sü­rek­li he­def ol­du.

Ge­nel­kur­may Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan bir ga­ze­te­ye ya­pı­lan özel bil­gi­len­dir­me­de, as­ke­rin ar­tık ka­ra­ko­lun­da bek­le­me­ye­ce­ği, sü­rek­li do­la­şa­ca­ğı di­le ge­ti­ril­di. Böy­le­ce as­ker ay­nı yer­de kal­dı­ğı için he­def ol­ma­ya­cak, hem de te­rö­rist­ler hiç um­ma­dık­la­rı yer­de ve an­da as­ke­ri kar­şı­sın­da bu­la­bi­le­cek­miş. Ya­ni kon­sept de­ğiş­ti­ril­miş. Gü­nay­dın, gü­nay­dın ar­ka­daş­lar…

30 yıl­dır te­rör­le uğraşılmasına, 1984’ten gü­nü­mü­ze ka­dar as­ker, po­lis, ko­ru­cu ol­mak üze­re 6 bin 907 gü­ven­lik gö­rev­li­si şe­hit edil­me­si­ne rağ­men bu “kon­sep­t” ye­ni öğ­re­ni­li­yor­sa vay ha­li­mi­ze… Ye­ni öğ­re­nil­me­si müm­kün ola­maz. Çün­kü, o dağ­lar­dan te­rö­rist­le­ri arın­dır­mak için 1994 yı­lın­da tam bin 145 şe­hit ve­ril­miş­ti. 1995 yı­lın­da Cu­di­’de, Ga­ba­r’­da, He­re­ko­l’­da, Ka­to­’da, Ira­k’­ın ku­ze­yin­de 615 as­ker, 30 po­lis, 127 ko­ru­cu son ne­fes­le­ri­ni ver­di­ler. 1996 yı­lın­da şe­hit sa­yı­mız 608 ol­muş­tu.

İş­te şe­hit­ler ve­re ve­re o dö­nem sa­yı­la­rı 30-40 bin­ler­le ifa­de edi­len te­rör ör­gü­tü bi­ti­ril­miş, 2002 yı­lın­da dağ­la­rı, yol­la­rı, mez­ra­la­rı, köy­le­ri te­rö­rist­ler­den te­miz­len­miş ola­rak AKP hü­kü­me­ti­ne ül­ke tes­lim edil­miş­ti. Son­ra ne ol­du? “Şe­hit­ler öl­mez, va­tan bö­lün­me­z” der­ken, şim­di “şe­hit­le­rin öl­dü­ğü, va­ta­nın bö­lün­me­si­nin ko­nu­şul­du­ğu­” gün­le­re gel­dik…

MASADA KİMLER YER ALACAK?

Te­rör ör­gü­tü­nün tem­sil­ci­le­riy­le, dev­let yet­ki­li­le­ri­nin Os­lo­’da gö­rüş­me­le­ri, ra­hat ha­re­ket edi­le­bil­me­si, top­lu­mun ba­zı şey­le­re ha­zır ha­le ge­ti­ril­me­si için bi­linç­li ola­rak ba­sı­na sız­dı­rıl­dı. Gö­rüş­me­ler, baş­lan­gıç­ta gün­de­me ge­ti­ril­di­ğin­de, bu id­di­ayı or­ta­ya atan­la­rı, ağır söz­ler­le eleş­ti­ren­ler, bu­gün o gö­rüş­me­le­rin ta­li­ma­tı­nı ver­mek­le övü­nü­yor, gö­rüş­me­le­rin bun­dan son­ra da de­vam ede­ce­ği “müj­de­si­ni­” ve­ri­yor­lar.
Te­rör ör­gü­tü­ne ya­ban­cı ül­ke­ler ta­ra­fın­dan ve­ri­len des­te­ğin ke­sil­me­si­ni sağ­la­ma­ya­cak­sı­nız, fi­nans kay­nak­la­rı­nı kes­me­ye­cek­si­niz, ban­ka­lar­da bu­lu­nan pa­ra­la­rı­na el ko­ya­ma­ya­cak­sı­nız, son­ra “ma­sa­ya otur­mak­ta­n” söz ede­cek­si­niz.

SUÇ İŞLEDİĞİNİZİN FARKINDA MISINIZ?

O ör­güt, Ira­k’­ın ku­ze­yi­ni “ö­zerk böl­ge­” gi­bi kul­la­nı­yor. Bu­gün ör­gü­tü han­gi ül­ke­ler des­tek­li­yor, kim­ler on­la­rı en yük­sek tek­no­lo­jiy­le do­na­tı­yor­sa, ge­le­cek­te de yi­ne ken­di is­tek­le­ri doğ­rul­tu­sun­da bu ör­gü­tü ha­re­ke­te ge­çi­re­cek­tir. Da­ha ön­ce İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı da ya­pan Yurt Par­ti­si Ge­nel Baş­ka­nı Sa­det­tin Tan­tan, ge­liş­me­ler için dün te­le­fon­da “Sa­nır­sı­nız ki Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti dev­le­ti, PKK ta­ra­fın­dan re­hin alın­dı­” yo­ru­mu­nu ya­pı­yor­du.

MİT Ka­nu­nu­’n­da, MİT men­sup­la­rı­nın gö­rev ta­nı­mı var. Bunun için­de açık açık te­rör ör­güt­le­riy­le ma­sa­ya otur­mak var mı? Ağır­laş­tı­rıl­mış ha­pis ce­za­sı­na çarp­tı­rıl­mış, öz­gür­lü­ğü elin­den alın­mış te­rör ör­gü­tü­nün ba­şıy­la na­sıl gö­rü­şü­le­cek? Bun­lar suç oluş­tur­mu­yor mu?. Böy­le bir or­tam­da te­rör­le kim, ni­çin mü­ca­de­le et­sin. Tür­ki­ye, tam an­la­mıy­la yol ay­rı­mı­na ge­ti­ril­di.

“VER KURTULCULAR” SAHNEDE

Te­rö­rün zir­ve­de ol­du­ğu 1992-1993 yıl­la­rın­da da, yi­ne ay­nı kad­ro sah­ne­ye çı­kıp, “Böy­le ol­mu­yor, Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu­’da­ki il­le­ri ve­re­lim, kur­tu­la­lı­m” di­yor­du. Dev­le­tin bü­tün bi­rim­le­ri ül­ke­mi­zi böl­dürt­me­mek için ça­ba­la­dı ve so­nuç da al­dı. Ya­ni, ka­rar­lı bir mü­ca­de­le yü­rü­tül­me­si ge­re­kir­ken, ül­ke­mi­zin bö­lün­me­si ma­sa­ya ya­tı­rı­lı­yor.

Ma­sa­ya otur­ma­nın an­la­mı, te­rö­rist­le­re ve­ri­le­cek ta­viz­ler­dir. Ne ve­rir­se­niz ve­rin, te­rö­rü dur­dur­ma­nız bu an­la­yış­la müm­kün ola­maz. Emek­li bü­yü­kel­çi, es­ki CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Onur Öy­men de ola­yın fark­lı bir bo­yu­tu­nu an­la­tı­yor:
“Han­gi ta­vi­zi ve­rir­se­niz ve­rin te­rör ör­gü­tü­nün ni­ha­i ama­cı­na ula­şa­na ka­dar sal­dı­rı­la­rı­nı artı­ra­rak sür­dü­re­ce­ği­ni, can al­ma­ya de­vam ede­ce­ği­ni her gün ya­şa­dı­ğı­mız acı tec­rü­be­le­re rağ­men gör­mek is­te­mi­yor­lar. Ye­ni ana­ya­sa ça­lış­ma­la­rı­nı da bu açı­dan de­ğer­len­dir­mek la­zım. Ne ya­zık ki, ba­sın­da da te­rör­le mü­za­ke­re­yi ve si­ya­si ta­viz ve­ril­me­si gö­rü­şü­nü sa­vu­nan­la­rın sa­yı­sı ar­tı­yor.”

AK­P’­li­le­rin, bu­gü­ne ka­dar söy­le­me­ye as­la ce­sa­ret ede­me­ye­ce­ği açık­la­ma­lar da, te­rör ko­nu­sun­da ka­fa­sı hay­li ka­rı­şık olan CHP’­li­le­rin bir­bi­riy­le çe­li­şen söz­le­rin­den ce­sa­ret al­dı. Ar­tık bı­ra­kın giz­li-ka­pak­lı gö­rüş­me­le­ri, ne­re­dey­se te­rör ör­gü­tü yö­ne­ti­ci­le­ri TBMM’­de, par­ti li­der­le­riy­le “şef­faf ma­sa­”da bir ara­ya ge­le­cek­ler…


Saygı Öztürk

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)