AKP kurbanı minikler


AKP hükümetinin eğitimi dini esaslara dayandırma çabasının bir ürünü olan 4+4+4 sistemi; çocuk psikolojisini dikkate almadan 66 aylık 5.5 yaşındaki minikleri okullu yaptı. Başbakan Erdoğan'ın 'Diğer ülkelerde 3 ile 7 yaş arasında uygulama var' diyerek desteklediği sistem, ikinci 4 yıldan sonra okula devam zorunluluğunu kaldıran açık liselerin kapısını da açıyor.

4+4+4 sisteminin ilk uygulaması bugün başlıyor. Okula başlama yaşının 5.5 yaşa indirilmesiyle okula başlayacak olan minik öğrenciler için “okula alıştırma” programının ilk uygulaması bugün. Artan öğrenci sayısı nedeniyle okullardaki sınıf yetersizliği hâlâ sürüyor, ikili eğitim yapan okullarda öğrenciler günün ilk ışıklarıyla okula gidip, karanlıkta eve dönecek. 5.5 yaşındaki çocuğunu okula göndermek istemeyen ancak raporda alamayan veliler ise tedirgin. Okullarda, daha da minikleşen öğrencilerle ilgili sınıflarda tahta ve sıra yüksekliği, tuvaletlerde lavabo boyu gibi sıkıntılar, yeniden düzenleme çalışmaları yapılmadığı için sürüyor.

Okula uyum ve alıştırma programı 14 Eylül’e kadar sürecek. Tüm eleştirilere rağmen hükümetin geri adım atmayan tavrı nedeniyle okullarda büyük karmaşa ve sıkıntı yaşanacak. Bunlardan bazıları şöyle:

• Sınıflar yetersiz Dersliklerin yetersiz olması nedeniyle öğrenciler, bazı okullarda 50-60 mevcutlu sınıflarda eğitim almaya çalışacak. Bazı okullar, zorunlu olarak ikili eğitime (sabahçı-öğlenci) geçecek. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, birinci sınıfların yaş gruplarına göre ayrı ayrı düzenleneceğini açıkladı. Ancak zaten sınıf sayısının yetersiz olması nedeniyle bu durumun daha büyük sıkıntılara yol açacağına dikkat çekiliyor.

• Karanlıkta eğitim: Seçmeli dersler nedeniyle ders saatlerinin artması sonucu sabahçı öğrenciler 7.00 sularında derslere başlamak zorunda kalacak. Öğlenci olanlar ise sabahçıların sınıfları geç boşaltacak olması nedeniyle derslere geç başlayıp akşam 19.30’a kadar ders yapacak.

• Veliler tedirgin: Veliler, henüz anaokulu çağında olmasına karşın birinci sınıfa gitme zorunluluğu ortaya çıkan çocuklarının tuvalet, temizlik ve yazı yazmak için el becerisinin okul çağı için uygun olmadığından gelişmemesinden endişe duyuyor.

• Okulların donanımı eksik: Okul çağında yaşın düşürülmesiyle birlikte daha da minikleşen öğrenciler için sınıflarda sıra ve tahta, tuvaletlerde lavaboların yüksekliği sorun yaratıyor. Okulların büyük bölümünde bu konuda bir çalışma yapılmaması nedeniyle minik öğrenciler için ilk yılın büyük sıkıntı yaratacağına dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)