AKP'yi Köşk'e uyarlıyor


Erdoğan, tüzük gereği son kez aday olabileceği partisinin pazar günü yapılacak büyük kongresinde hem yapacağı konuşma hem de oluşturacağı yeni yönetim yapısı açısından bir vedaya değil, 2014 ve sonrasındaki Köşk sürecine uygun bir parti dizaynına hazırlanıyor.

AKP’nin 30 Eylül’deki 4. büyük kongresi için geriye sayım sürerken Başbakan Tayyip Erdoğan da partiyi, öne çekilecek yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler olmak üzere üç önemli seçimde yönetecek yeni kadroyu oluşturmaya çalışıyor.

Erdoğan, tüzük gereği kurucu genel başkanlık hariç dört dönem genel başkanlığı tamamlayacağı için kongrede son kez aday olup seçilebilecek. Erdoğan, kongreye yönelik yeni MKYK listesi ve partililerce “2023 manifestosu” adı verilen konuşması olmak üzere iki önemli çalışma yürütüyor. Ancak bu iki çalışmaya ilişkin AKP kulislerinden gelen bilgiler, Erdoğan’ın son kez genel başkan olacağı partiye “vedaya” değil, kendisinin bundan sonraki siyasi yolculuğuna paralel bir yapı kazandırmaya yönelik hazırlıklar içinde olduğunu gösteriyor.



AKP tipi başkanlık

Erdoğan, kongre öncesi yaptığı toplantılarda parti yöneticilerinden, milletvekillerinden ve teşkilatlardan kongrede oluşacak yeni yönetim yapısı için isim önerileri aldı. Parti yöneticileri ve milletvekilleri arasında çekişme ve tartışma konusu olmaması için anket şeklindeki isim önerileri kapalı zarflar içinde Erdoğan’a iletildi. Partinin kuruluş aşamasında ve daha sonraki kongrelerde olduğundan farklı bir şekilde 50 kişilik MKYK listesi için tek seçici olarak karar Başbakan Erdoğan tarafından verilecek. Daha önceki dönemlerde Erdoğan, parti vitrinini partinin önde gelen isimleri Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener’le bir araya gelerek oluşturuyordu. Erdoğan’ın bu kez üst üste her yıl yapılacak üç kritik seçimle birlikte asıl olarak 2014’teki Köşk sürecine uygun bir parti yapılanması doğrultusunda MKYK listesi yapacağı vurgulanıyor. Kongrede, Erdoğan ve kurmaylarının “Türkiye’ye özgü başkanlık sistemi” olarak tanımladıkları “partili cumhurbaşkanı” modeline uygun bir MKYK listesinin oluşması bekleniyor. Erdoğan’ın devam eden yeni anayasa sürecinde olmasa bile cumhurbaşkanı seçilecek yüzde 50’nin üzerinde oyu bulması durumunda Köşk’teyken başkanlık sistemine geçilmesini istediği belirtiliyor. Erdoğan’ın bu modele uygun olarak AKP’li kimliğini devam ettirip, partide yine söz sahibi olmayı sürdüreceği bir cumhurbaşakanı modeline uygun bir MKYK listesini seçtireceği dile getiriliyor. Partinin kuruluş aşamasından bu yana MKYK’de varlıklarını sürdüren “Gül’e yakın isimler”, “Milli Görüşçüler”, “merkez sağdan gelenler” gibi dağılımların yeni yapılanmayla son bulacağı, Erdoğan’a yakın isimlerin yeni vitrinde ağırlıklarını ilan edecekleri değerlendirmeleri yapılıyor.

Kendi partisini feshederek AKP’ye katılan Numan Kurtulmuş’la, eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun AKP’nin yeni vitrininde yer alacakları kesinlik kazandı. Kurtulmuş’un partisini de feshetmesinin karşılığı olarak kendi ekibinden en az 4 ya da 5 ismi AKP MKYK’ye kendisiyle beraber taşımak istediği öğrenildi.


3 dönemde kararlı

Erdoğan, tüzükteki milletvekillerine 3 dönem sınırı getiren hükmün değişmesi için yapılan girişimleri kabul etmedi. Bazı parti kurucuları ve yöneticileri için 3 dönem sınırı konusunda istisna getirilmesine ilişkin başvurular da Erdoğan tarafından geri çevrildi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)