Amerika, vatandaşlarına "Türkiye'ye gitmeyin" dedi


ABD Büyükelçiliği, Suriye sınırına yakın yerlerde terör örgütünün büyük bir eylem yapabileceği konusunda kendi vatandaşlarını Gaziantep’ta yaşanan bombalı saldırıdan bir hafta önce uyardığı belirlendi. ABD’nin, Türkiye’nin Güneydoğu’suna vatandaşlarının gitmemesini, orada bulunanların da bölgeden ayrılmasını istediği saptandı.

PKK’nın, Türk hükümetine karşı saldırılarını tırmandırma eğiliminde olduğu belirtilen ABD Büyükelçiliğinin yazısında, terör bağlantılı şiddetin kentsel ve turistik bölgelerde yaşanabileceği kaydedildi. Yazıda, “ Türkiye’de seyahat ya da ikamet eden ABD vatandaşları artan PKK eylemleri olasılığına karşı uyanık olmalı. ABD hükümeti, vatandaşlarının bu dönemde Türkiye’nin Güneydoğusu’na gitmemeleri talimatı vermiştir” denildi.

Suriye sınırında asker görüntülemeyin
Büyükelçilin yazısında, insani yardım operasyonlarına gitmenin de “tehlikeli” olduğu belirtildi ve şöyle denildi:
“ABD vatandaşları için Suriye sınır bölgesi de tehlikelidir. Suriye sınır bölgesinden kaçınmanızı öneriyoruz. Şunu özellikle belirtmek isteriz: Suriye sınırına yakın bölgelerde Türk askerinin operasyonları veya tesislerini fotoğraflamamanız tavsiye edilir. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 1 Ağustos tarihinde yayınlanan ‘Suriye’ye seyahat uyarısı’ halen yürürlüktedir.”

Türkiye’de, özellikle de Türkiye’nin Güneydoğu’sunda ikamet eden ABD vatandaşlarının devletin “akıllı-gezgin” programına kayıt yaptırmalarını öneren büyükelçilik, acil durumlarda onların internet yoluyla bilgilendirileceklerini belirtti. Yazıda şu uyarılarda bulunuldu:

Kalabalık yerlere gitmeyin
“Biz dikkatle, Türkiye genelinde düşük bir profili korumak için tüm ABD vatandaşlarının kişisel güvenliğini sağlamak için ihtiyatlı adımlar atması Devlet tavsiyesidir. Yineliyoruz: uyanık ve etrafın farkında olun. Güvenliğiniz için kalabalık yerlerden, gösterilerden uzak kalın, haberleri takip edin,. Etrafınızın farkında olun.”
Türkiye’de bulunan ABD vatandaşlarının, son güvenlik bilgilerini bakanlığın web adresinden düzenli bir biçimde izlemeleri önerildi. ABD vatandaşlarının soruları ve kaygıları varsa bu konularda ABD Büyükelçiliği, İstanbul ve Adana Başkonsoloslukları ile temasa geçilebileceği kaydedildi, elektronik posta adresleri, telefon, faks numaralarının yanı sıra 24 saat acil olarak ulaşabilecekleri numaralar yer aldı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)