Anayasa Mahkemesi'nin kararı siyasidir


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Anayasa Mahkemesi'nin (kamuoyunda 4 4 4 olarak bilinen yasanın bazı hükümlerinin iptal istemini red kararını, hukuki değil, siyasi bir karar olarak yorumladığını belirtti.

Edirne Belediyesi'ni ziyaret eden Koç, burada yaptığı konuşmada, dün 12. Tarım Aletleri ve Hayvancılık Festivali'ne katılmak için Havsa ilçesine geldiğini, bugün de Edirne ve ilçelerinde çeşitli ziyaretlerde bulunacağını söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin Türkiye'nin en deneyimli belediye başkanlarından biri olduğunu ifade eden Koç, Sedefçi'nin, 4 dönemdir Edirneliler'in güvenine layık olan ve o güven karşılığında da CHP'nin bayrağını Edirne'de en üstte tutan bir belediye başkanı olduğunu kaydetti.

Koç, ziyarette bir gazetecinin, ''Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 4 4 4 olarak bilinen yasanın iptal istemini reddetti. Bu konuda ne diyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''12 Eylül 2010'da yapılan referandumun kabul edilmesiyle tüm yüksek yargı organlarıyla beraber Anayasa Mahkemesi'nin içeriği de bu yasa çerçevesinde değiştirildi. Gerek Cumhurbaşkanı'nın gerek TBMM'de basit çoğunlukla, 276 oy oranını bulan seçimle... Bu, iktidar partisi kimi aday gösterirse 3. turda o seçilecek demektir. Böyle bir yapıyla ortaya çıkıyor Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü yapısı. Başbakan'ın bir açıklaması sırasında (Yargıya da gereken talimatı verdik) sözü, Türkiye'de bir demokrasi ayıbı olarak herkesin hafızasına kazındı. Bütün bunları birleştirdiğimiz zaman Anayasa Mahkemesi'nin bundan sonraki süreçlerde vereceği kararlar hukuki değil, siyasi münazaalarla verilmiş kararlar olacaktır. 4 4 4, Anayasa'nın temel ilkelerine aykırıdır. Tevhid-i Tedrisat dediğimiz eğitim birliğine aykırıdır, Anayasa'nın giriş hükümlerindeki Türkiye Cumhuriyeti'ni tarif eden giriş hükümlerine aykırıdır. Bütün bunlar başvuruda gerekçelendirilerek gösterildi. Anayasa Mahkemesi'nin kararını hukuki bir karar değil, siyasi bir karar olarak yorumluyorum.''

''Çelişki yok''

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, ''Oslo görüşmelerinde bir yanlış anlaşılma mı var?'' sorusu üzerine, medyanın yanlı davrandığını belirterek, şöyle konuştu:
''Şimdi medyada belli bir grup, Oslo görüşmeleriyle ilgili yaptığımız çıkışı çarpıtma hevesinde. Genel Başkan'la benim aramda bir çelişki varmış fotoğrafını sunma gayretinde. Bir kere daha Edirne'den söylüyorum; sözcülük görevim içerisinde ne söyledimse bunların hepsi Genel Başkan'la kelime kelime görüşülerek, mutabakat sağlanarak parti adına söylenmiştir. Sanki ben bağımsız, Genel Başkan'ın dışında bir çıkış yapmışım ve daha sonra rahatsızlık olmuş... Üçüncü dönem milletvekiliyim, daha önce grup başkanvekilliği yaptım. Partimin içerisinde yanlış olduğu zaman o yanlışı söyleyebilecek yürekliliği gösterdim. Hiçbir zaman böyle bir açmaza düşmem. Genel Başkan kendisi de söylüyor. İkimizin açıklamaları da ortada. Ben ne diyorum (Eli kanlı terör örgütü silah bırakma gündemi dışında siyasi konularda muhatap olarak alınır ise bunun açıklaması mümkün değildir ve bu bir suçtur.) Devlet, karşısında terör örgütü, hakem devletler veya devlet, bir müzakere masası... Genel Başkan ne diyor? Genel Başkan tersten söylüyor. Aynı şeyi ifade ediyor. (Görüşmeler devam edebilir, tek şart silah bıraktırma gündemiyle...) Arada fark var mı? Niyet okuyarak ya da kendisinin olmasını istediği şablonda haber yapmak uygun değildir. Bir kafa karışıklığı yaratılmaya çalışılıyor. CHP, ne söylediğini biliyor. CHP, neyi eleştirdiğini de biliyor. 'Efendim CHP çözüme karşı mıdır?' Ya çözüm, şu an elinde silah tutup her gün onlarca şehide neden olan terör örgütünü siyasi muhatap alarak mı çözülecek? Hayır... Böyle bir sorun var mı? Var... Peki nerede çözülecek? Meşru zeminde, meşru siyasi aktörlerce tartışılarak çözülecek. CHP'nin söylediği bu... Ne benim ne sayın Genel Başkan'ın söyledikleri arasında bir çelişki var.''

Sedefçi, ziyaret anısına Haluk Koç'a Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni temsil eden güreşen pehlivan heykelciği armağan etti.

Edirne Belediyesi ziyaretinin ardından CHP Edirne İl Teşkilatı'nı ziyaret eden Koç, Uzunköprü, Meriç ve Keşan ilçe teşkilatlarını ziyaret için Edirne'den ayrıldı.




AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)