Anayasa ve Bağımsızlık


Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şubeleri 9 Eylül Pazar günü saat 15.00'de Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde, '' Anayasa ve Bağımsızlık '' konulu bir panel düzenledi.

Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın söylenmesinin ardından, İzmir Platformu Başkanı Ahmet Gürel'in 40 dakikalık '' Atatürk Destanı '' adlı görsel belgeselin, 12 dakikalık sunumuyla başladı.

Konuşmacıları, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan ve Prof. Dr. Kemal Arı olan panelin yöneticiliğini İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel Yaptı.

Panelin açış konuşmasını Atatürkçü Düşünce Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Nazan Keskin yaptı.

Keskin, '' Yunan İşgaline ilk kurşunu atan Hasan Tahsin'in torunları ve Mustafa Kemal'in evlatları olarak İzmir'de bağımsızlık meşalesini tutuşturduk. Bunu Türkiye'ye yayma sözünü veriyoruz. Önümüzdeki dönemde bizi izlemeye devam edin '' dedi.

Özgeçmişleri okunarak, önce Atilla Sertel, ardından Tansel Çölaşan, son olarak Kemal Arı, masada yerlerini aldı.

Atilla Sertel konuşmasına, sabahın erken saatlerinde kurtuluşu kutlamak için kalkan, yorulmadan etkinliğe katılan, salonu hınca hınç dolduran izleyicileri kutlayarak başladı.

İlk sözü Prof. Dr. Kemal Arı'ya verdi. Arı yaptığı konuşmada '' İzmir Hükümet Konağı'ndaki Yunan Bayrağı'nı indirerek, yerine Türk Bayrağı'nı Yüzbaşı Şerafettin çekti. Halkapınar'daki Un Fabrikası'nda pusu kuran Yunanlı çete, Yüzbaşı Şerafettin'in askeri birliğine 4 şehit verdirdi. Yüzbaşı Şerafettin şarapnel parçasıyla boynundan yaralandı. At değiştirerek Punto'ya devam etti. Oradan Konak'taki Hükümet Konağı'na ulaştı. Göğsünde sakladığı bayrağa, yarasından kan bulaşır. Göndere bayrak çekmek, ona nasip olduğundan göz yaşları da bulaşır. Mustafa Kemal vadettiği kılıcı kendisine verir. Musevi bir vatandaşımızın ortaya koyduğu 250 TL. tutarındaki ödül de verildi. Boynundaki yara nedeniyle kısmi felç geçirdi ve parkinson hastalığına yakalandı. Hastalığını tedavisi için İstanbul'da yoksulların tedavi gördüğü Gurabe Hastanesi'nde kaldı. İzmir Belediyesi'nin para ve ev yardımını, '' Ben namus ve vatan borcumu ödedim '' diyerek reddetti, 1951 yılında aramızdan ayrıldı. Fakat Atatürk'ün kendisine verdiği üzerinde kıymetli taşlar bulunan kılıç. halen bulunamadı '' diyerek konuşmasını bitirdi.

Daha sonra söz alan Tansel Çölaşan, '' Yeni bir rejim için yeni bir anayasa şart. Her akla estiğinde anayasa hazırlanmaz.1923 Anayasası devrimin ortaya çıkardığı Kemalizmin anayasasıdır. Daha sonra, 12 Eylül darbe Anayasası oluşturulmuştur '' dedi.

Atilla Sertel paneli Atatürk'ün, '' Bütün cihan işitsin kiefendiler, artık İzmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı kutsal bir topraktır '' sözüyle bitirdi.







Haber ve fotoğraflar : Osman Gazi Oktay

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)