'ANKA' test uçuşunda düştü


Türk mühendislerin tasarladığı insansız hava aracı, ANKA, dün Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yapılan test uçusu sırasında düştü.

TSK'nin terör operasyonlarında kullandığı Heron'un yerini alacak ANKA, dün test uçuşu sırasında kaza yaptı. Türk mühendislerin tasarladığı hava aracının ilk test modeli, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesi yakınlarındaki Sivrihisar Askeri Meydanı'nda gerçekleştirdiği uçuş sırasında kontrolden çıktı. Yaklaşık 3 bin 300 metrede temas kesilen ANKA, meydana 4 kilometre uzaklıktaki boş alana düşerek kullanılamaz hale geldi. Kazanın test-kabul sırasında meydana geldiği öğrenildi.

"Bu tür kazalar yaşanabilir"

Test aşamasında insanlı bir uçağa oranla insansız hava araçlarının geliştirilmesinin çok daha zor olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda en gelişmiş teknolojiye sahip ülkelerde bile sık sık kazaların yaşandığına dikkat çekti.

İsrail’in geliştirdiği ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanılan Heron’ların turboprop motorlu modeli bu yıl 29 Ocak’ta kalkıştan kısa bir süre sonra düşmüştü. Araştırmalar sonrasında uçağın gövdesinde bazı yapısal eksiklikler bulunmuş ve tüm Heron uçuşları bu sorun giderilinceye kadar durdurulmuştu.

İlk test uçağıydı

Toplam 14 dakika süren ilk uçuş sırasında inişte hasarlanan ANKA, daha sonra bakımdan geçirilerek tekrar uçuruldu. Aynı uçak geçen yıl da sol ana iniş takımının açılmaması nedeniyle gövde üzerine inmiş, ancak bakımdan geçirilerek tekrar uçuşa verilmişti. Dün düşen ilk test uçağı, kaza öncesinde 98 kez uçmuş ve birçok sistem ilk olarak bu uçakta denenmişti.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)