Apaydın herhangi bir kamp değil


CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Suriyeli sığınmacıların kaldığı Hatay'daki Apaydın Kampı'nın Türkiye'nin Suriye'de izlediği yanlış politikayı gösteren çok önemli bir simge olduğunu belirtti.

Güneş, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Suriyeli sığınmacıların kaldığı Hatay'daki Apaydın Kampı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP'li milletvekillerinin kampa girişine izin verilmediğini ve bunun ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin değerlendirmesinde kendisine yönelik olarak ''sen zabıta mısın?'' ifadesini kullandığını belirten Güneş, ''Sayın Başbakan benim Kocaeli milletvekili olduğumu hatırlamıyor galiba. Ben milletin vekiliyim, milletin zabıtasıyım. Ama merak ediyorum o gerçekten kimin zabıtası? Bu bölgede kimin, hangi ülkenin zabıtalığını yapıyor'' dedi.

Toplantıda bir televizyon kanalı tarafından Apaydın Kampı'nda kalan ve Suriye Özgürlük Ordusu'nun komutanlarından olduğu belirtilen bir kişi ile yapılan röportajı basın mensuplarına izlettiren Güneş, bu kişinin röportajda, silahlı adamlarının Türkiye'de bulunduğunu anlattığını söyledi.

Güneş, ''Apaydın Kampı, Türkiye'nin Suriye'de izlediği yanlışlığı gösteren çok önemli bir simge. Herhangi bir kamp değil'' dedi.

Bu kişinin kim olduğunu, neden askeri giysilerle dolaştığını, Apaydın Kampı ile ne ilgisi olduğunu ve bu kişi ile ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını soran Güneş, şöyle devam etti:

''Muhammed Hamdullah kimdir, Apaydın Kampı'nda kalmış mıdır? Albay Riyad El Esad, 30'dan fazla generalle 25 Haziran tarihinde bu kampa gelmiş midir? Bu kampta hala kalmakta mıdır? Malik El Kürdi kimdir? Bu kampta Pravda muhabiri Daria Aslamova ile bir görüşme yapmış ve bu görüşmede ağustos ayına kadar Esad'ı devireceklerini söylemiştir.
Apaydın Kampı'nda 575 barınma çadırı vardır. Sınır üç kilometredir. Neden sınır üç kilometredir? Gerçekten Suriye'nin resmi ordusunun kaçanlarının yerleştirildiği bir kampsa onun daha uzak bir bölgeye yerleştirilmesi gerekmez mi? 575 barınma, 17 genel maksatlı çadır olmasına rağmen neden sadece 170 yatak vardır? Türkiye'de 80 bin sığınmacı var. Oysa Suriyeli 200 bin sığınmacı var.
Bunun bir kısmı Lübnan'da, bir kısmı Irak'ta bir kısmı Ürdün'de. Kimse Ürdün veya Irak'ı sınırlarından silah geçirmekle suçlamıyor, iddiada bulunmuyor. Sadece Türkiye için bulunuluyor.''

Suriye Özgürlük Ordusu'nun resmi internet sitesinde Hatay olarak verilen adresin daha sonra Şam olarak değiştirildiğini, ancak telefon numarasının hala bir Türk GSM operatörünü gösterdiğini de kaydeden Güneş, bunların kuşku uyandıran durumlar olduğunu söyledi.

Apaydın Kampı'nda silahlı eğitimin olmadığı yönünde açıklamalar yapıldığını da belirten Güneş, elinde silah bulanan bir kişinin fotoğrafını göstererek, gazetelerde de yer alan ve Apaydın Kampı'nda çekildiği iddia edilen fotoğrafın doğru olup olmadığını sordu.

Güneş, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun kampa yapacağı ziyarete de değinerek, ''Komisyon bu kampı ziyaret edebilir, o kampta hiçbir şey de bulmayabilir. Süre yeterli oldu. Muhtemelen gittiklerinde hiçbir şey bulmayacaklar. Her şey söylendiği, savunulduğu gibi çıkacak'' diye konuştu.

Hurşit Güneş, bir gazetecinin, Suriye konusunda bir gensorunun gündemlerinde olup olmadığını sorması üzerine, bunun Merkez Yönetim Kurulu'nun alabileceği bir karar olduğunu hatırlattı.

Bir başka soruyu yanıtlarken de Güneş, CHP'li milletvekillerinin Apaydın Kampı'na emrivaki yaparak gittikleri iddialarının doğru olmadığını belirterek, parti genel merkezince kamplara ziyaretler için resmi başvuru yapıldığını, bu başvuruya ''Yayladağı'na gidebilirsiniz, ama Apaydın'a gidemezsiniz'' yanıtını aldıklarını söyledi.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)