Askerlerden yılın protestosu


Kara Harp Okulu’nun 1962 mezunları, davet edildikleri Kara Harp Okulu’nun diploma törenine, “Devre arkadaşlarımız tutukluyken, orada bulunup diploma vermeyi içimize sindiremedik” gerekçesini gösterip törene katılmadılar.

50. yıl mezunları adına SÖZCÜ’ye konuşan emekli Korgeneral Ahmet Özteker, devre arkadaşları eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un “terör örgütü yöneticisi ve üyesi olmak” suçlamasıyla Silivri’de, emekli orgeneraller Fevzi Türkeri ile emekli Korgeneral Hakkı Kılınç’ın 28 Şubat soruşturması kapsamında Sincan cezaevinde “tutuklu olarak çile doldurduklarını” belirtti. Özteker şunları söyledi:

“Görevde bulundukları süreninin son 20 yılındaki yaşamlarını gece ve gündüz demeden, terörle mücadeleye harcayan bu arkadaşlarımız hakkındaki bu iddialar, tüm devre arkadaşlarımızı, aile bireylerimizi ve yakınlarımızı üzmekte ve huzursuz etmektedir. Bu nedenle de, mezuniyetimizin 50nci yılını, gönlümüz buruk ve vicdanımız sızlayarak idrak etmekteyiz.”

Onlar esaret hayatı yaşarken
Harp okullarında yapılan diploma törenlerinde, yeni mezunlara diploma vermek üzere 50’nci yıl mezunlarından da en az 10 emekli subay davet edildiğini kaydeden Özteker, törene niçin katılmadıklarını Genelkurmay Başkanına bildirilmesi istemiyle yetkililere şöyle açıkladı:

“Tutuklu arkadaşlarımız Türk Silahlı Kuvvetlerinde en üst makam ve rütbelere yükselmiş, 52 yıl önce içtikleri asker andına bağlı kalarak, Silahlı Kuvvetlerimize fiilen 50 yıla yakın bir süre hizmet etmiştir.
Hepsi, ülkesine, milletine ve ordusuna sadakatle hizmet etmekten, Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerine ve Atatürkçü düşünce sistemine gönülden bağlıdır. Bunun dışında başka hiç bir düşüncesi bulunmayan, bu uğurda gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan arkadaşlarımız, cezaevlerinde bir nevi esaret hayatı yaşarken, 1962 Kara Harp Okulu mezunları olarak, tüm devre arkadaşlarımız adına, yeni mezunlara diploma vermeyi ve o mekânda yer almayı uygun bulmadık. İnanıyoruz ki, bir gün gerçekler ortaya çıkacak ve arkadaşlarımız aramıza katılacaklar, birlikte daha huzurlu ve mutlu günler yaşayacağız.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)