Bakan Günay İzmir'de yuhalandı


İzmir Cumhuriyet Meydanı'ndaki İzmir'in Kurtuluşu törenlerine gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yurttaşları selamladığı sırada bir grup tarafından yuhalandı.

AKP İzmir Milletvekili Rifat Sait, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na "Bunları önleyemediniz mi başkan?" deyince Kocaolu'nun tepkisi sert oldu.

Kocaoğlu önce Sait'e tepki gösterdi, ardından da protestoculara, "Bunlar ayıp şeyler" diye müdahale etti. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da Kocaoğlu'na sarılıp sakinleştirdi, "Kaza oldu" başkan dedi.

Bu yıl geçit resmi ve diğer törenlerin iptal edilmesi İzmirlilerin büyük tepkisini çekmiş, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın müdahalesiyle tarihi Hükümet Konağı'na süvarilerin bayrak çekme seromonisi sonradan programa eklenmişti.

AKP'li vekille Kocaoğlu arasında tartışma

Meydana kurulan portatif tribünlerdekileri Başkan Kocaoğlu ile birlikte selamlayan Bakan Günay, bu sırada da bir grup tarafından protesto edilince, AKP İzmir Milletvekili Rifat Sait ile Aziz Kocaoğlu arasında tartışma yaşandı.

Protestolar, Bakan Günay'ın, hükümet adına Atatürk Anıtı'na çelenk sunduğu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajlarının da okunduğu sırada devam etti.

Törende, çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

"9 Eylül'de kim nereden gelirse gelsin, İzmir'in konuğudur"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, daha sonra törende yaptığı konuşmasına, 9 Eylül'ün İzmir'in kurtuluşu olduğunu belirterek, "9 Eylül'de kim nereden gelirse gelsin, İzmir'in konuğudur. İzmirliler, 9 Eylüller'de ev sahipliği yaparlar. Hepinizden ev sahibi nezaketini göstermenizi istirham ediyorum" sözleriyle başladı.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına duydukları sonsuz minnet ve hayranlığı anlatacak kelimeleri bulmakta zorlandığını ifade eden Kocaoğlu, "Çünkü 9 Eylül zaferinin yani sadece bir kentin değil, koskoca bir ülkenin, bir milletin kurtuluşunun hangi güç koşullarda kazanıldığını iyi biliyoruz" dedi.

Kocaoğlu, Milli Mücadele'nin son aşaması sayılan "Büyük Taarruz"da Atatürk'ün "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emrini hatırlatarak, kurtuluşun ardından Atatürk'ün kendilerine gösterdiği hedef doğrultusunda, İzmir'in kültürel zenginliğini ekonomik zenginlikle birleştirerek, İzmir'i Akdeniz'in lider kenti haline getirme çabasında olduklarını söyledi.

İzmirlilerin, İzmirli olmanın ve İzmir'de yaşamanın özel bir anlam taşıdığını çok iyi bildiğini kaydeden Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu gerçeği artık herkesin çok iyi anlamasını, İzmir duruşunun ne olduğunu, İzmirlilerin hassasiyetlerini, önceliklerini, vazgeçilmezlerini artık çok iyi öğrenmelerini istiyoruz. 9 Eylül coşkumuz içinde özel bir yeri ve anlamı olan bayrak töreni ve atlı süvari geçişinin, tam 89 yıl sonra, neden ve hangi gerekçelerle iptal edilip sonra yeniden izin verilmesini anlamakta gerçekten zorlanıyoruz. 9 Eylül'ün alelade bir kurtuluş olmadığı, aynı zamanda ülkenin kurtuluşu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu anlamına geldiği hiç unutulmasın istiyoruz.

Sevgili Atam, bilmelisin ki, İzmir ve İzmirliler, gösterdiğin çağdaş uygarlık yolunda ilerliyor; kurmuş olduğun Cumhuriyet değerlerini ödün vermeksizin koruyor, savunuyor. Bilmelisin ki, İzmir ve İzmirliler, seni, en az senin İzmirlileri sevdiğin kadar seviyor. Bağımsızlık yolundaki direniş destanımızın simge kenti olarak, hiç eksilmeyecek bir sevgi, saygı ve bağlılıkla; seni, silah ve düşünce arkadaşlarını saygıyla, minnetle ve özlemle anıyoruz."

Konuşmanın ardından Mustafa Kemal Atatürk ile Kurtuluş Savaşı'nın önde gelen isimlerini canlandıranlar, temsili olarak alana gelerek katılımcıları selamladı.

Çeşitli halk dansları topluluklarınca yaklaşık 300 kişi tarafından zeybek oynanmasının ardından, Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, sona erdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in mesajı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

İzmir'de ve ülkenin çeşitli yerlerinde başlatılan mücadelelerle düşmanın yurttan kovulduğunu, toprakla bütünlüğünün sağlandığını ve bağımsızlığın elde edildiğini ifade eden Çiçek, İzmir'in işgali karşısında Gazeteci Hasan Tahsin başta olmak üzere İzmirlilerin kahramanca direndiklerini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu'ndan mesaj

Kılıçdaroğlu, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na bir mesaj göndererek, İzmir'in kurtuluşunu kutladı.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"İşgal edildiği gün, bir ulusun kurtuluş savaşını başlatan ve kurtulduğu gün ulusunun kurtuluş savaşını zaferle taçlandıran dünyanın tek kenti güzel İzmir'in güzel insanları merhaba. İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünde, İzmir'i sevmek Türkiye'yi sevmektir diye kardeşlik, uygarlık ve birlik bayraklarını hep yükseklerde tutan İzmirli kardeşlerimi kutluyorum.

Çünkü siz, özgürlükle eş değerde olan kurtuluş gününüzü, yani 9 Eylülleri göğüslerinizde onur madalyası gibi taşıyorsunuz. Çünkü siz, her tür baskıyı elinizin tersiyle itiyor, çağdaşlık ve aydınlıktan asla vazgeçmiyor, aba altından sopa göstermelere boyun eğmiyor, özgürlük ve bağımsızlık için seve seve canlarını vermiş yiğitlerin duruşunu sergiliyorsunuz.

Bu duygu ve düşüncelerle ilk kurşunu atan Hasan Tahsin'den, son kurşunu attıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e kadar, İzmir'imizi ve Türkiye'mizi özgürleştiren 9 Eylüllerin, kurtuluş savaşımızın kahramanlarını, şehit ve gazilerimizi minnetle, şükranla anıyor, Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu'nun şahsında, 90. yıl kutlama kokteyline katılarak, kurtuluş coşkusunu yaşayan sizlere saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum."


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)