Başbakan hakkında suç duyurusu


Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, "Yargıya zaten gerekeni söyledik" ifadelerini kullanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa’nın 138. maddesini ihlal ettiğini belirterek, yargılanmasını istedi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde toplanan ÖDP’liler, “Yargıya talimat veren başbakan yargılansın” yazıyı pankartı taşıdı. Partililer adına açıklama yapan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Başbakan Erdoğan’ın sözlerinin yargıya direk müdahale etmek anlamına geldiğini vurguladı. Türkiye’nin tek adam anlayışı ile yönetildiğini söyleyen Taş, “Yasama, yürütme ve yargı Başbakan’ın şahsında tekelleşmiştir” dedi. Taş, Başbakan'ın bu sözlerine yargı çevresinden tepki gelmemesini de eleştirdi.

Açıklamanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen suç duyurusu dilekçesinde, Başbakan Erdoğan’ın, BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıkları konusunda “Yargıya gerekeni söyledik” yönündeki ifadeleri anımsatıldı. Başbakan Erdoğan’ın söz konusu açıklamasının Anayasanın 138. maddesine aykırı olduğunun vurgulandığı dilekçede, Erdoğan’ın “Anayasal suç işlediği ve görevini kötüye kullandığı” belirtildi. Dilekçede, Başbakan’ın “Medeni iş bölümü ve işbirliğine ilişkin Anayasa’nın başlangıç ilkesini”, “Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz” maddesini, “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımız mahkemelerce kullanılır” diyen Anayasa’nın 9. maddesini ve “Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir” ilkesini ihlal ettiği belirtildi. Başbakan'ın görev tanımını aştığına dikkat çekilen açıklamada, Başbakan Erdoğan hakkında kamu davası açılması istendi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)