Başbakan 'kadro'yu hazırlıyor


ABD programını iptal eden Başbakan Erdoğan bu hafta 'kongre kampına' giriyor. Bir yandan partisinin beyin takımına son şeklini verecek, bir yandan AK Parti'nin gelecek 11 yıl vizyonunu çizeceği konuşmasına... Manifesto niteliğindeki konuşma pek çok farklı dile de çevrilecek...

AK Parti'de kritik hafta... Tüm gözler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da olacak. Kongre kampına girecek olan Başbakan Erdoğan, yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hazırlıklarını da yapacak yeni kadroya son şeklini verecek. Erdoğan, AK Parti'nin gelecek 11 yıldaki vizyonunu içerecek konuşmasına da hazırlanacak.

A TAKIMI'NA KİMLER GİRECEK?

Kongre öncesi en çok merak edilen konu 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'na (MKYK) kimlerin gireceği. Başbakan, kurmayları vasıtasıyla parti teşkilatı ve yönetiminden, hangi isimleri MKYK'da görmek istedikleri konusunda isimler almıştı. Hazırlanan raporların önünde olduğu belirtiliyor. HAS Parti'yi kapatarak AK Parti'ye katılan Numan Kurtulmuş, Teoman Rıza Güneri ile eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu'nun MKYK listesinde yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

KULİSLERDE 3 İSİM GEÇİYOR

AK Parti kulislerinde, Güneydoğu'daki etkinliğiyle bilinen Haşim Haşimi, toplumsal meseleler konusundaki çalışmalarıyla tanınan Sosyolog Erol Göka, yargı alanındaki aykırı çıkışlarıyla sık sık gündeme gelen Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Osman Can'ın da Erdoğan tarafından listeye konulabileceği iddia ediliyor. Vekillerin gözü de Başbakan'da olacak. Parti teşkilatının önerileri ve sergiledikleri performans göz önüne alınarak bazı vekillere MKYK'da yer açılacağı belirtiliyor. Listeye, son dönemde çalışmalarıyla ön plana çıkan Zeynep Karahan Uslu'dan Prof. Dr. Naci Bostancı'ya, Nihat Zeybekçi'den Yalçın Akdoğan'a kadar bazı isimlerin dahil olabileceği konuşuluyor.

DÜNYAYA ÇEVRİLECEK

Başbakan'ın kongre konuşmasında özellikle terör konusunda ayrıntılı değerlendirmeler olacak. 11 yılı geride bırakan AK Parti'nin gelecek 11 yıldaki hedefleri anlatılacak. Yeni anayasa, temel hak ve özgürlükler konusunun yer bulması bekleniyor. Suriye başta olmak üzere Arap Baharı'yla ilgili değerlendirmeler de yer alacak. Başbakan'ın konuşması, dünyanın dört bir yanına simultane çevirilerle ulaştırılacak. İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça, Rusça, İspanyolca ve Portekizce'ye çevrilecek. Ayrıca işaret diliyle de işitme engellilere ulaştırılacak.

Liste kabarık

30 bin kişinin katılması beklenen kongreye çok sayıda davetli bekleniyor. Obama, Merkel, Hollande, Putin gibi dünyanın önemli liderleri nezaketen davet edildi. Bu isimlerin temsilci göndermesi bekleniyor. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder kongreye katılacak. Gazze'ye yardım hedefiyle yola çıkan filoya katılan İsrailli Arap asıllı kadın milletvekili Hanin Zoabi gelmesi beklenen isimlerden. 200'den fazla parti lideri ve eski liderin bulunduğu listede ABD eski Başkanı Bill Clinton, İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi'nin de olduğu bildirildi. İki ismin katılımı henüz netleşmedi.

Bana ulaşan bir davet yok

AK PARTİ kulislerde adı geçen Prof. Dr. Erol Göka, 'Bana ulaşan bir davet yok. Sayın Başbakan ile bu anlamda bir görüşmemiz olmadı' dedi. Açık kapı da bırakan Prof. Göka, 'Siyasete bakışım olumsuz değil' diye konuştu.

Teklif gelirse konuşulur

Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can, temmuzdan bu yana adının haberlerde geçtiğini belirtti: Elbette insanın adının geçmesi güzel. Ancak bu hususu müzakere ettiğim bir kimse, davet aldığım bir yer yok. Siyaset üzerine hedef koymuş değilim. Bilimsel ve entelektüel çalışmalarımı sürdürüyorum. Teklif gelirse konuşurum

Başbakan kimleri tasfiye eder?

İktidar partisi için kongre haftasına girildi.
Başbakan Erdoğan, 'veda konuşmasına' hazırlanıyor.
Genel Başkanlık koltuğuna son kez oturacak.
Bu kez 1.5 yıllığına geliyor.
Gelecek yıl yerel seçimler yapılacak.
Sonra 2014 yazında Cumhurbaşkanlığı seçimi adaylığı...
Bu tarihten itibaren genel seçimler için bir yıllık süre kalıyor.
Parti olağanüstü kongreye gidecek ve yeni bir genel başkan seçecek.
Önümüzdeki kısa vadede siyasal programın yol haritası böyle.
Yeni transferler dahil siyaset dizaynına bu takvime göre bakmalı.
İşte, Erdoğan gelecek pazar günü yapılacak kongreyle birlikte böyle bir sürecin yapı taşlarını döşüyor.
Siyasette yarının ne getireceği bilinmez. İnsan kaderi de öngörülemez.
Ama hedef hedeftir, Erdoğan 2014'te Köşk'e çıkıp, iki kez cumhurbaşkanı olmak ve Cumhuriyet'in yüzüncü yılına Çankaya'da girmek istiyor. Gönlündeki aslan bu.
Peki ne yapacak, nasıl bir yeniden yapılanmaya gidecek?
Bakanlar Kurulu'nda öyle çok köklü değişiklik yapmaz. Bunu bekleyenler var, yanılıyorlar.
On yıl boyunca kabinesini oluştururken 'iskeleti' hep muhafaza etti. Tecrübeyle ve 'kazanan takımla yola devam etmek isteyen' felsefesine sadık kaldı.
Kongre sonrasında dar kapsamlı bir revizyon bekliyorum, belki 3, belki de 4 bakanla ilgili tasarrufta bulunacaktır. Bunların çoğu partiye, MYK'ya alınır. Gerçek tasfiye tek bir bakan için söz konusu olur. İki-üç bakanla ilgili de yer değiştirme yapar. Kritik bakanlara dokunmaz.

ASIL DEPREM SENEYE

Kabineyle ilgili gerçek tasarruf gelecek yıl yerel seçimlerle birlikte gündeme gelir. Sanıyorum 3 bakan, büyükşehir belediye başkanlıkları için aday gösterilecek.
Bakanlar genelde, 2002'den bu yana çok değişmediği için basın ve kamuoyu çok fark etmedi ama aslında çok geniş kapsamlı bir revizyon yapıldı. O da milletvekili listelerindeydi. 3 Kasım seçiminde parlamentoya giren AKP milletvekillerinin neredeyse yüzde 80'i bugün Meclis dışında. Önce 2007 seçiminde, ardından 2011 Haziran'ında Erdoğan, çok büyük oranda milletvekili değişikliklerine gitti. 363 milletvekilinden bugün sanırım en çok 70'i AKP sıralarında duruyor. Vitrin aynı kaldığı için toplum o değişimi çok fazla fark etmiyor.
Kısaca, kongrede öyle zannedildiği gibi geniş kapsamlı bir tasfiye gerçekleşmeyecek. Erdoğan'ın deyimiyle takviye ve kan tazelemesine gidilecek. Erdoğan parti içi dengeleri gözetirken, kırgınlıkları önlemeye çalışacaktır. Son derece hassas ve kırılgan bir döneme giriliyor.

GENEL MERKEZ'E TIRPAN GELİYOR

Başbakan, asıl radikal değişimi partide gerçekleştirecek. Üç dönem yorgunluğunun asıl hissedildiği yer Söğütözü, Genel Merkez...
Emeklilik rehavetine kapılanlar var. Bunları gördüğünden herkes emin.
Parti eskisi kadar hareketli değil. Gür ses de vermiyor.
İki Çelik, Hüseyin ve Ömer dışında ne görüntü var ne de ses.
Siyaset üretimi de kalmadı gibi. Bu, Başbakanlık'ta çok konuşulan bir rahatsızlık.
Kabineden iki-üç isim güçlü pozisyonlarda Genel Merkez'e kaydırılınca bir nebze hareket gelir.
Başbakan'ın bazen Bakanlar Kurulu'nda ama daha çok partiyle ilgili 'Beni adeta tek başıma bırakıyorlar. Kendi meselelerinin çözümünü, kendileriyle ilgili açıklamaları bile benden bekliyorlar' diye kızdığı konuşuluyor. Bunlar kulis bilgileri. Mesela eskiden Dengir Fırat vardı, Aksu arada konuşurdu, Tanrıverdi kafasını gösterirdi, Gedikli 'Ben varım' derdi. Neredeler?
Kongrede Erdoğan'ın konuşması elbette önemli. Manifesto niteliğinde olacağı söyleniyor. Bense beklentimi açıklamıştım, çok daha özgürlükçü bir dalga. Ben ona bakacağım. Erdoğan'ın yaptığı onca icraattan sonra böyle bir hamleyle havayı da değiştirmesi gerekiyor.


Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)