Bütçe delindi, zamlar kapıda


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığını kapamak için yapılacak zamların haberini verdi.

Bütçedeki bozulma için ne tür tedbirler alınacağı 2013 yılı bütçe çalışmaları ile netleşecek. Bütçe tasarısı 17 Ekim’de Meclis’e sunuluncaya kadar bozulmanın nasıl giderileceğine yönelik çalışmalar yapılacak. Düzeltme için en önemli kaynaklardan biri olan sigara zammı için zaten bekleyen bir karar var. Geçen yıl Maliye Bakanlığı sigara vergisini 13 Ekim’de arttırmıştı. 1 Ocak 2013’te bu zam devreye girecek. Ayrıca sigarada yeni ’güncelleme’sistemi de başlayacak. Doğal gaz için de zam sinyali gelmeye başladı. İlk sinyali Maliye Bakanı Mehmet Şimşek verdi, önceki gün de Enerji Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ’ın maliyetinin altında satış yaptığını söyledi. Doğalgaza 1 Ekim ya da 1 Kasım itibariyle zam yapılması bekleniyor. Kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek.
Geçen yıl 13 Ekim’de sigaradan alınan ÖTV nispi oranı yüzde 63’ten 69’a çıkarıldı, aynı zamanda maktu vergi de arttırıldı. Ancak bu artış enflasyonu tetikleyeceği gerekçesiyle Merkez Bankası ’nın tepkisini çekti. 26 Ekim 2011’de yeni bir kararname yayımlanarak, yüzde 69’luk oran yüzde 65’e çekildi, 69’a çıkarılmasına ilişkin kararın yürürlük tarihi 31 Aralık 2012 olarak belirlendi. Yeni bir düzenleme olmazsa bu karar otomatik devreye girecek. 6 liraya satılan sigaranın vergisi şu anda 3.9 lira, oran yüzde 69 olduğunda ÖTV 4.14 liraya çıkacak. 6 liralık sigaralar da 6.25 liraya yükselecek.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Şimşek’in BOTAŞ’la ilgili ’maliyetin altında gaz satıyor’açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Zam mı istiyorsunuz?” karşılığını verdi. Yıldız “Diğer üretim maliyetlerimizle karıştırıp avantajları vatandaşlarımızın lehine kullanmaya çalışıyoruz. Su gibi ucuz kaynakları miks ederek ortaya bir fiyat çıkartıyoruz” dedi. BOTAŞ’ın zarardan kurtulması için doğalgaza yüzde 30 zam gerektiği belirtiliyor. Doğalgaza yapılacak zam ise elektriği de etkileyecek. Bu durumda elektriğe de zam yapılması gerekecek.


Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)