Büyük Sopa!..


Tür­ki­ye­‘ye Ame­ri­ka­‘dan önem­li ko­nuk­lar ge­li­yor. Ko­nuk­la­rın, ka­pa­lı ka­pı­la­rın ar­dın­da­ki gö­rüş­me­le­rin ar­dın­dan net bir açık­la­ma yap­ma­dan git­me­le­ri dik­kat çe­ki­yor.
Ön­ce CI­A Baş­ka­nı Da­vid Pet­ra­us gel­di. CI­A Baş­ka­nı, da­ha ön­ce lis­te­si­ni gön­der­di­ği tüm Türk yet­ki­li­ler­le gö­rüş­tü.
Sı­ra­da iki önem­li isim da­ha var: ABD Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Or­ge­ne­ral Mar­tin Demp­sey ile Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­‘nın iki nu­ma­ra­lı is­mi Bill Burns.
Ha­tır­la­ya­cak­sı­nız Or­ge­ne­ral Demp­sey, ge­çen ilk­ba­har­da Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Or­ge­ne­ral Nec­det Öze­l‘­i ül­ke­si­ne da­vet et­miş ve “çok öze­l” bir prog­ram­la ağır­la­mış­tı. Zi­ya­re­tin ar­dın­dan Nec­det Öze­l’­e, da­ha ön­ce­ki Türk Ge­nel­kur­may baş­kan­la­rı­nın hiç­bi­ri­ne na­sip ol­ma­yan bir te­vec­cü­hün gös­te­ril­di­ği yo­rum­la­rı ya­pıl­mış­tı.
Res­mi açık­la­ma­la­ra gö­re Or­ge­ne­ral Demp­se­y‘­in Tür­ki­ye­‘ye ge­li­şi, Nec­det Öze­l‘­in da­ve­ti üze­ri­ne ger­çek­le­şi­yor.
ABD Dı­şiş­le­ri Ba­kan Yar­dım­cı­sı Burns‘­ün zi­ya­re­ti ise, Or­ta­do­ğu ge­zi­si­nin bir aya­ğı­nı oluş­tu­ru­yor.
Bu zi­ya­ret­ler ön­ce­sin­de Or­ge­ne­ral Nec­det Özel ve Kuv­vet Ko­mu­tan­la­rı­’nın Ma­lat­ya­’da­ki 2.Or­du Ka­rar­ga­hı­’n­da in­ce­le­me­ler­de bu­lun­ma­la­rı dik­kat çe­ki­yor.
Bi­lin­di­ği gi­bi, 2. Or­du, hem te­rör ör­gü­tüy­le mü­ca­de­le­yi sür­dü­rü­yor, hem de Su­ri­ye sı­nı­rı­nı ko­ru­yor.
Son dö­nem­de 2. Or­du­‘nun Su­ri­ye sı­nı­rı­na yı­ğı­nak yap­tı­ğı bi­li­ni­yor.
* * *
Ame­ri­ka­lı ko­nuk­la­rın Tür­ki­ye­‘ye ge­liş­le­rin­den ön­ce ya­pı­lan res­mi açık­la­ma­lar­da, zi­ya­ret­ler sı­ra­sın­da ön­ce­lik­le Su­ri­ye Kri­zi­‘nin ele alı­na­ca­ğı bil­di­ri­li­yor.
Te­rör­le mü­ca­de­le­de ser­gi­le­nen or­tak ira­de ve iş­bir­li­ği­nin de ar­ta­rak sür­dü­rü­le­ce­ği be­lir­ti­li­yor!
İş­te bu nok­ta­da ak­la is­ter is­te­mez “Ma­dem te­rör­le mü­ca­de­le­de iş­bir­li­ği ya­pı­lı­yor. O hal­de Ame­ri­ka, hi­ma­ye­sin­de­ki te­rör ka­rar­ga­hı Kan­di­l’­e, Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­’nin gir­me­si­ne ne­den izin ver­mi­yor?” so­ru­su ge­li­yor.
Bu ger­çe­ği biz söy­le­mi­yo­ruz. Or­ge­ne­ral Nec­det Özel söy­lü­yor.
“Kan­di­l’­e gir­mek için Ame­ri­ka­’dan izin al­ma­mız ge­re­kir!” di­yor.
İzin çık­ma­dık­ça “te­rör­le or­tak mü­ca­de­le­” laf­la­rı ha­va­da ka­lı­yor.
Kan­di­l’­de üs­le­nen, yi­ne Ame­ri­ka­’nın hi­ma­ye­sin­de­ki Ku­zey Ira­k’­tan bes­le­nen PKK, her gün Meh­met­çi­ği şe­hit edi­yor.
* * *
Gö­rü­nen o ki, Ame­ri­ka­lı yet­ki­li­ler, özel­lik­le Su­ri­ye için ge­li­yor.
Bu ger­çek, akıl­la­ra Baş­kan Ba­rack Oba­ma­‘nın, Baş­ba­kan Er­do­ğa­n‘­la gö­rü­şür­ken çek­tir­di­ği beyz­bol so­pa­lı fo­toğ­ra­fı ge­ti­ri­yor.
Bi­li­yor­su­nuz bu fo­toğ­raf du­rup du­rur­ken çe­ki­lip ser­vis edil­me­di.
O fo­toğ­raf­la bir me­saj ve­ril­di.
Me­sa­jın öy­kü­sü çok ge­ri­le­re, ta Baş­kan Theo­dor Ro­os­vel­t’­e (1858-1919) ka­dar gi­di­yor.
Ro­os­vel­t’­in ABD si­ya­si ta­ri­hi açı­sın­dan en önem­li özel­li­ği, ül­ke­si­nin dış po­li­ti­ka­sın­da ra­di­kal de­ği­şim yap­ma­sı­dır. Baş­kan Ro­os­velt o ta­ri­he ka­dar (1901) “ka­rış­mam-ka­rış­ma­sın­la­r” il­ke­siy­le sür­dü­rü­len Ame­ri­kan dış po­li­ti­ka­sı­nı, “ka­rı­şı­rım-ka­rış­tır­ma­m” an­la­yı­şıy­la de­ğiş­tir­miş­tir.
Bu de­ği­şi­mi özet­ler­ken de “Yu­mu­şak ko­nuş, ama elin­de bü­yük­çe bir so­pa bu­lun­dur! Böy­le­ce da­ha uza­ğa gi­der­sin!” de­miş­tir.
O ta­rih­ten son­ra Ame­ri­ka hep yu­mu­şak ko­nuş­tu. Hep öz­gür­lük­ler­den söz et­ti. Ama elin­de­ki so­pa­yı, hiç­bir za­man bı­rak­ma­dı. Böy­le­ce çok uzak­la­ra, Ok­ya­nus öte­sin­de­ki coğ­raf­ya­la­ra ka­dar git­ti.
Git­mek­le kal­ma­dı, ener­ji zen­gi­ni bu coğ­raf­ya­da is­te­me­di­ği yö­ne­tim­le­ri de­vir­di, is­te­dik­le­ri­ni ge­tir­di.
Şim­di önem­li Ame­ri­ka­lı­lar, Su­ri­ye için ge­li­yor.
On­lar gel­me­den ön­ce Baş­kan Oba­ma, beyz­bol so­pa­lı fo­toğ­ra­fı çek­ti­ri­yor.
Böy­le­ce Ro­os­vel­t’­in “Yu­mu­şak ko­nuş, ama elin­de bü­yük­çe bir so­pa bu­lun­dur!” me­sa­jı­nı ve­ri­yor!
Bü­yük so­pa çok şey söy­lü­yor!..

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)