Büyükelçi bulunduğunda hala nefes alıyordu


Libya'nın Bingazi kentinde, ABD konsolosluğuna yapılan saldırının tanıkları, ''saldırının ardından bir odada bulunan Büyükelçi Chris Stevens'ın, o sırada hayatta olduğunu'' belirtti.

AP'ye konuşan serbest kameraman Fahd el-Bakuş, Bingazi Konsolosluğuna yapılan saldırının ardından binaya girenler arasında olduğunu belirterek, binadakilerden birinin, etrafındakilere bir ceset gördüğünü söylediğini anlattı. Bunun üzerine bir grubun, öldüğü düşünülen kişiyi odadan çıkardığını belirten Bakuş, bu esnada yabancı olduğu anlaşılan şahsın hala nefes aldığının fark edildiğini bildirdi. ''Nefes alıyor ve göz kapakları hareket ediyordu'' diyen Bakuş, ''Nabzını kontrol ettim, hala hayattaydı. Felçli bir insan gibiydi'' diye konuştu.

Habere göre Bakuş'un çektiği ve Youtube'da yayınlanan video kaydında da Stevens, küçük, karanlık bir odadan çıkarılırken görülüyor. Daha sonra çevredeki birinin, yere uzatılan Stevens'ın boynuna elini uzatarak nabzını ölçtüğü ve ardından ''Allahu Ekber'' diye bağırdığı dikkati çekiyor. Haberde, Stevens'ın yüzünün açıkça fark edilmesi ve görüntülerin Bakuş tarafından çekildiğinin olay mahallindeki 2 meslektaşı tarafından da teyit edilmesiyle video kaydının doğruluğunun anlaşıldığına işaret edildi.

Bakuş'la birlikte çalışan fotoğrafçı Abdülkadir Fadl da Stevens'ın bilincini kaybetmiş halde olduğunu ve başını sadece bir kez hareket ettirmiş olabileceğini söyledi.

Sanat öğrencisi Ahmed Şems de grubun ''Allahu Ekber'' diye bağırmasının, odadan çıkarılan şahsın henüz ölmemiş olduğunun anlaşılmasından kaynaklandığını belirtti. Şems, ''Hayatta olmasından dolayı mutluyduk. Gençler onu kurtarmaya çalıştı. Ancak güvenlik yoktu, ambulans yoktu, yardım edecek kimse yoktu'' diye konuştu. 3 tanık da etrafta ambulans olmadığı için Stevens'ı hastaneye yetiştirmek amacıyla özel bir araca taşıdıklarını anlattı.

Görgü tanıklarının ifadelerinin, o gece Stevens'a müdahale eden doktorun anlattıklarıyla uyumlu olduğuna dikkati çeken AP, geçen hafta olay gününde açıklama yapan doktorun, Stevens'ın ''neredeyse ölmüş'' halde çalıştığı Bingazi hastanesine getirildiğini, çevresinde herhangi bir Amerikalının olmadığını ve ağır duman zehirlenmesine maruz kalan yaralıyı canlandırmak için yapılan müdahalelerin sonuç vermediğini söylemişti. Doktor, şahsın kimliğinin ise daha sonra güvenlik yetkilileri tarafından Chris Stevens olarak açıklandığını belirtmişti.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)