Cemaat okullarına destek


Erdoğan'ın 'kapatacağım' sözleri cemaat dershanelerinin okullaşma çabası olarak yorumlandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “dershaneleri kapatacağım” sözleri, eğitimcilerde ve siyasilerde “cemaat okullarına destek” kuşkusu yarattı. CHP’li Nur Serter, Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız ve Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir dershaneleri kapatma kararının, “büyük dershaneleri elinde tutan ve özel okul açmak isteyen cemaatlere hazineden destek vermek anlamına geldiğini” düşünüyor.

Başbakan Erdoğan, “Dershanecilik olayını kaldıracağız” açıklamasını yapması ve dershaneleri özel okul açmaya yönlendirmesi, cemaat dershanelerinin okullaşması çabası olarak yorumlandı.

NUR SERTER (CHP İstanbul Milletvekili): Dershanelerin kapatılması kendi başına bir anlam ifade etmiyor. Dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldıracak bir yapılanmaya gitmeden, bir anlamı yok. Sorun dershanelerde değil eğitim sorununun niteliksizliğinde. 4+4+4 yasası ile de eğitim sisteminin kalitesinin artacağını düşünmüyorum. Dershaneleri kapatmanın 4+4+4 sisteminin etkisini azaltmak, mavi boncuk dağıtmaktan başka bir anlamı yok. Cemaatlerin kontrolünde olan büyük dershanelerin özel okula dönüştürüleceği gün gibi ortada. Cemaat dershanesi kapanır, cemaatin özel okulu açılmış olur. İdeolojik çizginizde yolunuza devam edersiniz. Ama yine de sistem değiştirilmeden dershanelerin kapanacağını sanmıyorum.

VELİ DEMİR (Eğitim-İş Genel Başkanı): 4+4+4 ile Suriye politikası ile sıkıştı. Gündemi değiştirmek istiyor. Dershaneleri kaldıracağını söyleyerek ya da öğrenci kredilerini kısmen kaldırarak, cumhurbaşkanlığı adaylığına doğru halkın gönlünü almak istiyor. Bir öğrenci ilkokul birinci sınıftan üniversiteden mezun olana kadar yaklaşık 750 sınava giriyor. Dershanelerin büyük bir çoğunlugu cemaatlerin, tarikatların elinde zaten. Özel okul açabilecek güç de onların elinde. Şimdi devlet “Ben desteklerim” diyor. Sen daha kendi öğretmenlerine bile bakamıyorsun, sınıflara tebeşir bile koyamıyorsun.

‘Hedef yandaşlara para aktarmak’

ÜNSAL YILDIZ (Eğitim-Sen Genel Başkanı): 4+4+4 yasasının yaratmış olduğu sorunlar karşısında sıkışan iktidar, toplumun tepkisini dershaneleri kapatacağım diyerek yumuşatmak istiyor. Dershaneleri kapatmak istemek, 10 yıldır uygulanan liberal politikalar ile çeliştiği için samimiyetsizliği de aşıyor. Sınav odaklı sistem terk edilmeden dershanelerin kapatılacağını söylemek abesle iştigal. Muhtemeldir ki kamusal kaynakların siyasal iktidara yakın olan dershanelere aktarımının sağlanması hedefleniyor. Bu dershanelere bir miktar kaynak aktararak onların okul olmasını sağlamak istiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüttüğü eğitim kampusları projesi dershanelerin kapatılması ile bu yönüyle devam ediyor. İktidarın eğitime ayıracağı bir para varsa, devlet okullarına aktarsınlar. Kırılan camını değiştiremeyen okullara aktarsınlar. Vatandaşın vergileri ile oluşan maddi kaynağı hovardaca kendilerine yakın gruplara aktarmaya hakları yok.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)