CHP'liler kampa gitmeyecek


CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Yabancı toprak gibi Dışişleri'nden izin alınamaz" dedi.

Geçen hafta CHP heyetinin Suriyeli askerlerin bulunduğu Apaydın kampına alınmaması üzerine başlayan tartışmaların ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “izniyle” 4 Eylül’de TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerine açılmasına karar verilen kampa, Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP’li üyeler gitmeyecek. Komisyonun CHP’li üyesi Levent Gök, kampın “temizlendikten” sonra geziye açıldığına işaret ederek, “İktidara figüranlık yapmayı kabul etmiyoruz. Komisyonun habersiz yapacağı geziler anlam ifade eder” dedi.

Komisyonda, 6 üyesi bulunan CHP’nin kararını Cumhuriyet’e değerlendiren Gök, zaten ziyarete temkinli baktıklarını belirtirken, “Geçtiğimiz hafta milletvekilerimizin kampa alınmayışlarının gerekçesini kamuoyuna anlatamayan iktidar, kampta olan biteni halktan gizlemek için bir kısım düzenlemeleri orada yaptıktan ve gerekli tedbiri aldıktan sonra TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerinin inceleyebileceklerini ifade etmiştir. Bizi asıl ilgilendiren milletvekillerimizin kampa, ziyaret etmek istedikleri sırasında niçin alınmadıklarıdır, orada neler olup bittiğidir” dedi.

Gök, iktidarın kampta belli hazırlıkları yaptıktan sonra, milletvekillerine herhangi bir gözlem yapma fırsatı verilmeyecek düzenlemeleri gerçekleştirip ondan sonra milletvekillerini kampa davet ettiğine dikkat çekerek, “İktidar göz boyamayı tercih ediyor” yorumunu yaptı. Gök, “AKP’nin figüranı olmamak” için kampa gitmeme kararının Kılıçdaroğlu’nun bilgisi ve talimatıyla alındığını bildirdi.

CHP’li Gök, şunları söyledi: “İktidarın bu konudaki sorumluluğunu bilerek ve onların geçen hafta vekillerimize yaptıkları uygulamanın haklı bir gerekçesi sunulmadan bu geziye iştirak etmeyi ve iktidara figüranlık yapmayı kabul etmiyoruz. Komisyonun habersiz yapacağı geziler anlam ifade eder. Eski darbe dönemlerindeki işkence odalarındaki işkence aletlerinin temizlenmesinin ardından ‘her yer tertemiz’ denilen mantığı hatırlıyor.”

Kılıçdaroğlu: Ayıptır

Sosyalist Enternasyonal Kongresi’ne katılmak üzere Cape Town’da bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu da burada konuyla ilgili soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, “Birtakım düzenlemeler yapıldıktan sonra milletvekillerini götürmek istiyorlar. Dışişleri Bakanlığı parlamento üyelerine bu konularda vekilerine izin verme yetkisine sahip değildir. Milletvekilleri Dışişleri Bakanı’nın izniyle hareket etmez. Bu çok kaba bir davranış. Başka bir ülkenin toprakları gibi bu ülkede bir askeri üs gibi bu bakanlıktan izin alınamaz. İlk defa sivillerin değil; askeri bir kamp olduğu söylendi. Vekillerimizin alınmaması, sonra da komisyonun orası düzenlendikten sonra gitmesine izin verilmesi doğru değil büyük ayıptır. Çiçek’in de izin vermemesi gerekirdi” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)