Çin'den Suriye ve İran açıklaması


Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçı, Suriye'ye olası dış müdahalelere karşı olduklarını yineleyerek, çözümün Suriye halkından gelmesi gerektiğini bildirdi.

Yang Cieçı, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Pekin'in birçok ülke ile beraber Suriye'de geçiş dönemini destekleyebileceğinin altını çizerek, çözüm için hazırlanacak program ve tasarıların Suriye halkının kendisinden gelmesi gerektiğini kaydetti.

ABD ve Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkeler olduğunu hatırlatan Çin Dışişleri Bakanı, Suriye sorununda BM'nin temel prensiplerinden olan "ülkelerin içişlerine karışmama" hususunda hassas olunması gerektiğini söyledi.

Suriye'de taraflara ateşkes çağrısı yapan Çinli Bakan, Pekin yönetiminin sorunun çözümünde, bir süre önce görevi bırakan eski BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik planının uygulanmasında ısrarcı olunması gerektiği yönündeki görüşünü yineledi.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçı, İran'ın nükleer çalışmalar sorununun diplomasi ile barışçıl yollardan çözülmesi gerektiğini söyleyerek, "Sorunun çözümünde tek taraflı yaptırımlara karşıyız" ifadesini kullandı.

Pekin yönetiminin BM Güvenlik Konseyi kararlarına saygılı olduğunun altını çizen Bakan Yang, "Bir ülkeye uygulanan yaptırımlar, eğer diğer ülkelerin de menfaatine zarar verecek şekilde yapılacak olursa bu bizim için daha da kabul edilemez olur" şeklinde konuştu.



AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)