Davutoğlu'ndan BM'ye sitem: Birlik olamıyoruz


BM Genel Kurulu'nda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Birlik içinde davranmayı başaramıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, New York'ta BM Genel Kurulu'nda konuştu.

Davutoğlu'nun konuşmalarından satırbaşları şöyle:

- Karşı karşıya olduğumuz zorlukları konuşuyor, çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ancak birlik içinde davranmayı başaramıyoruz. Pek çok duruma çözüm bulamadık. Filistin'in BM'de temsil edilmesini umuyoruz. Kıbrıslı Türkler ambargoya maruz kalıyor. Bazı devletler kendi vatandaşlarına baskı uyguluyor. Biz insan hayatının kutsal olduğuna inanıyoruz.

"Masumları biz korumazsak, bunu kim yapacak?"

- İnsanlar liderlerden barış için çalışmalarını bekliyor. İnsani krizlere cevap verememek vicdanımızı sarsıyor. Kendi masum halklarını katlediyorlar. Masumları biz korumazsak, bunu kim yapacak? Şimdi birlik içinde davranmayacaksak ne zaman davranacağız. Eğer biz bu sorumluluğu gösteremezsek bunu kim yapacak.

"Ayrımcılık ortadan kaldırılmalı"

- Her türlü ayrımcılık ortadan kaldırılmalıdır. Malesef İslamofobi yeni bir ırkçılık haline geldi. Asla hoş görülemez bu... Bir araya gelerek her türlü nefret suçuna ve dinlerin hakarete uğramasına karşı bir belge oluşturmalıyız. Böylece her türlü nefret suçuna karşı bir arada durmalıyız.

Suriye'deki durum

- Şam'daki rejim kendi halkına şiddet gösteriyor. 300 binden fazla Suriyeli komşu ülkelere kaçtı. Malesef bazıları için bu trajedi istatistik olmaktan öteye geçmiyor. Masum insanları kurtarmak için hiç birşey yapılmadığı görülüyor.

- Eğer Güvenlik Konseyi harekete geçmezse çok daha fazla insan öldürülecek. Suriye halkını korumak bizim en temel görevimizdir. Hiçbir siyasi iktidar oyunu, Suriye halkının geleceğinden önemli değildir.

- Suriye halkının içinde bulunduğu durum tüm bölgeyi alev içinde bırakacak bir çatışmaya dönüşmeye başladı. Rejim şiddeti sürdürdükçe bu durum kötüleşmeye devam edecek.

- Demokratik Suriye için siyasi bir dönem başlatılmalı. Suriye halkı bizim desteğimize ihtiyaç duyuyor. Türk ulusu olarak Suriye halkının yanındayız. Çatışmanın başlangıcından biri Suriyeli kardeşlerimizle dayanışmaktan geri durmadık.

- Başka bir trajedi de Filistin'de devam ediyor. Ancak bugüne kadar bir adım atılmadı. İsrail'in işgali devam etmekte. BM'nin bu konuda birçok kararı var ancak haksız işgal sürüyor. Türkiye, Filistin halkının yanında...


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)