Demir coplar hizmetinizde!..


Son­ba­har yağ­mur­lar­la baş­la­dı.
Ama bun­lar, şi­ir­le­re, şar­kı­la­ra ko­nu olan o bil­dik son­ba­har yağ­mur­la­rı de­ğil.
Bun­lar zam yağ­mu­ru!
Her dam­la­sı düş­tü­ğü ye­ri ya­kı­yor, va­tan­da­şın ce­bi­ni de­lip ge­çi­yor, mil­yon­lar­ca in­san için ha­ya­tı ya­şan­maz ha­le ge­ti­ri­yor.
Zam yağ­mu­ru akar­ya­kıt, oto­mo­tiv ve al­kol­lü içe­cek­ler­de­ki ÖTV ar­tış­la­rıy­la baş­la­dı. Ta­pu harç­la­rıy­la de­vam et­ti.
Ga­ze­te­le­re yan­sı­yan ha­ber­ler, bu yağ­mur­la­rın önü­müz­de­ki gün­ler­de sa­ğa­na­ğa dö­nü­şe­ce­ği­ni gös­te­ri­yor.
Eko­no­mi say­fa­la­rın­da yer alan ha­ber­le­re gö­re, zam yağ­mu­ru­nun ne­de­ni büt­çe açık­la­rı. Bir baş­ka de­yiş­le de­ğir­me­nin su­yun­da­ki azal­ma! Bu açı­ğı ka­pa­ta­bil­mek için tüm za­man­la­rın en ko­lay yön­te­mi­ne baş­vu­ru­lu­yor, do­lay­lı ver­gi­ler art­ı­rı­lı­yor.
Pe­ki ne­le­re zam ge­li­yor?
Ne­le­re gel­mi­yor ki?
İğ­ne­den ip­li­ğe, her şe­ye…
Ör­ne­ğin si­ga­ra­dan baş­la­ya­lım. Si­ga­ra­nın ver­gi­si art­ı­rı­lı­yor. Gay­rimen­kul ya­tı­rım or­tak­lık­la­rı­na ta­nı­nan is­tis­na kal­dı­rı­lı­yor. Do­ğal­gaz ve elek­ti­ri­ğe, yük­lü oran­da zam dü­şü­nü­lü­yor.
Eko­no­mi yö­ne­ti­min­de­ki bir AK­P’­li­nin Reu­ters Ajan­sı­’na ver­di­ği bil­gi­le­re gö­re; do­ğal­ga­za yüz­de 10-15 ora­nın­da zam plan­la­nı­yor.
Ay­nı yet­ki­li­nin açık­la­ma­la­rı, sa­ğa­nak yağ­mur­la­rın, KDV oran­la­rı­nın yüz­de 18’den 19’a çı­kar­tıl­ma­sıy­la ade­ta se­le dö­nü­şe­ce­ği­ni ha­ber ve­ri­yor.
Büt­çe açı­ğı­nı ka­pat­mak ama­cıy­la alı­nan ted­bir­le­rin, AK­P‘­nin övün­dü­ğü sağ­lık har­ca­ma­la­rı­nı da olum­suz yön­de et­ki­le­ye­ce­ği an­la­şı­lı­yor.
Zi­ra sağ­lık har­ca­ma­la­rı, büt­çe gi­der­le­ri­nin kı­sıl­ma­sı ba­kı­mın­dan en önem­li ka­lem­le­rin ba­şın­da ge­li­yor. Bu ne­den­le ilk ola­rak sağ­lık har­ca­ma­la­rı­nın na­sıl azal­tı­la­bi­le­ce­ği dü­şü­nü­lü­yor.
Her şe­ye zam ya­pı­lır da Mo­tor­lu Ta­şıt­lar Ver­gi­si unu­tu­lur mu?
Tah­min et­ti­ği­niz gi­bi ona da zam ge­li­yor.
Po­pü­list po­li­ti­ka­la­rın fa­tu­ra­sı, va­tan­da­şa çı­ka­rı­lı­yor.
Su­ri­ye­’ye gi­den pa­ra­lar hal­ka ödet­ti­ri­li­yor.
* * *
Si­ze hep kö­tü ha­ber­ler ve­re­cek de­ği­lim.
Al­la­h’­tan İd­ris Na­im Şa­hin gi­bi bir İçiş­le­ri Ba­ka­nı­mız var.
En ka­ram­sar gü­nü­müz­de bi­le im­da­dı­mı­za ye­ti­şip, içi­mi­zi ra­hat­la­tan gü­zel bir ha­ber ve­ri­yor!
Son ver­di­ği gü­zel ha­ber, bi­ber ga­zı­mı­zın “or­ga­ni­k” ol­du­ğuy­du!
Bun­ca gı­da te­rö­rü ha­be­ri ara­sın­da bi­ber ga­zı­nın or­ga­nik ol­du­ğu­nu öğ­ren­mek, de­mok­ra­tik hak­la­rı­nı kul­la­nır­ken gün­de üç öğün bu ga­zı alan her­ke­si çok se­vin­dir­miş­ti!
Ba­kan du­rur mu?
Son ola­rak so­kak­ta va­tan­da­şa su­nu­lan gü­ven­lik hiz­met­le­ri­nin ka­li­te­li ha­le ge­ti­ri­le­ce­ği­ni söy­le­ye­rek gü­zel ha­ber­le­ri­ne bir ye­ni­si­ni da­ha ek­le­di.
Pe­ki da­ha ka­li­te­li gü­ven­lik hiz­me­ti na­sıl ve­ri­le­cek?
Po­li­se uy­gu­la­na­cak yep­ye­ni eği­tim yön­tem­le­riy­le mi?
Ha­yır! Fonk­si­yo­nel de­mir cop­lar­la!
Yan­lış oku­ma­dı­nız, de­mir cop­lar­la!
Çün­kü bu cop­lar, ses efek­ti ve gö­rün­tü­süy­le sal­dır­ga­nı cay­dı­rı­yor, ka­pa­tıl­dık­tan sonra da kü­çül­dü­ğü için tah­rik edi­ci ol­mu­yor!
De­mir cop uy­gu­la­ma­sı­nın ya­rar­la­rı say­mak­la bit­mi­yor. Bu uy­gu­la­may­la ül­ke­miz­de­ki ile­ri de­mok­ra­si­nin sim­ge­le­ri olan “or­ga­ni­k” bi­ber ga­zıy­la cop ara­sın­da­ki eşit­siz­lik de gi­de­ril­miş olu­yor. Ay­rı­ca cop­la­rın fonk­si­yon ek­sik­li­ği­ni tek­me ve to­kat­la­rıy­la ka­pat­ma­ya ça­lı­şan po­lis­le­ri­mi­ze de bü­yük ra­hat­lık sağ­lı­yor!
* * *
Baş­ba­kan Er­do­ğan, 10.Yıl Mar­şı­’nı söy­le­yen­ler­le alay ede­rek “De­mir ağ­lar­la ör­müş. Ne ör­me­si? Tür­ki­ye­’yi de­mir ağ­lar­la biz örü­yo­ruz!” de­miş­ti.
Bu söz­le­ri­nin doğ­ru ol­ma­dı­ğı or­ta­ya çık­tı.
AKP bu gi­diş­le Tür­ki­ye­’yi de­mir­le öre­cek.
De­mir ağ­lar­la ol­ma­sa bi­le de­mir cop­lar­la mut­la­ka öre­cek!

Uğur Dündar

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)