Dikmen ve Mamak'ta yıkım tedirginliği


Ankara Anakent Belediyesi'nin yürüttüğü Kentsel Dönüşüm operasyonlarında yıkım süreci başladı.


Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, bayramdan sonra yıkımların başlayacağı yönündeki açıklamalarının ardından Ankara’nın gecekondu semtlerinde halk tedirginlik yaşamaya başladı. Yıkımların yoğunlaştığı Mamak ve Dikmen vadisindeki yurttaşlar, yıkımlara karşı olmadıklarını ancak “rant” uğruna haklarının yendiğini söyledi. Kentsel Dönüşümün aslında rantsal dönüşüm olduğunu söyleyen CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise “Gökçek’i uyarıyorum” diyerek yıkımların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırı olduğuna dikkat çekti. Gök, insanların doğup büyüdüğü bölgelerin dışında farklı bölgelerde konut edindirilmesine karşı çıktı.

Sorunun Dikmen halkı ile anlaşılarak çözülmesi gerektiğini belirtti. Gök, şunları söyledi:
“Dikmen vadisinde gerçekleştirilecek bir yıkımın son derece ağır bedelleri olur. Ben Gökçek’i uyarıyorum, burada meydana gelecek her türlü tatsız olayın sorumlusu Gökçek’tir. Gökçek’in Dikmen halkına çektirdikleri kabul edilemez. Altyapısı olmayan yerleri borçlandırarak ev diye veriyor. Sonuçta biz Dikmen halkının barınma sorunlarının çözülmesinde CHP olarak yanlarında olacağız. Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm halini almamasını arzu eden bir partiyiz. Umarım Gökçek yaptığı yanlışın farkına varır.”

Ayrıca Barınma Hakkı Bürosu sözcüsü Candaş Türkyılmaz aynı konuya değinerek, “AİHM kararları mahkemelerin vereceği kararlarda göz önünde bulundurulması gerekiyor. Ancak bizim ülkemizde, genellikle yargıya sürekli müdahale edildiği için buradaki yurttaşlarımızın hakkı olan şey hapsedilmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu. Türkyılmaz, kapıda olan yıkımlara karşı vadi halkının sonuna kadar direneceğini söylerken Barınma Hakkı Bürosu olarak da yurttaşların yanında olacaklarını söyledi. Evlerin yıkılması durumunda valiliğin önünde çadır kurar kalırız diyen Türkyılmaz, “Suriye’den gelen insanlar çadırlarda yaşıtıyorlarsa, vadi halkı da çadır kurup yaşacaktır” dedi. Gökçek’in sadece Anakent’in başkanı olmadığını rantın da başkanı olduğunu altını çizen Türkyılmaz, “Ortada bulunan rantı kendi çevresine dağıtmak için de tabii ki bağıracak çağıracak, yıkmak isteyecek. Önümüzde yerel seçimler var, biraz da onun vermiş olduğu telaşın sonucunda Gökçek, bu zamana kadar doğru düzgün iftar yemeklerine katılmazken bu sene kendisi örgütledi mahallelerde. Bu Gökçek’in vatandaş tarafından istenmediğinin bir görüntüsü haline geldi. O yüzden kendisi partisinin yapacağı temayül yoklamasından önce bu şekilde girişimlerde bulunuyor. Giderayak rantı kendi çevresine paylaştırmak için müdahale ediyor” şeklinde konuştu.

‘TOKİ evleri uygun değil’

2 farklı kentsel dönüşüm projesi kapsamında 15 bin 400 gecekondu ve binanın yıkılması planlanan Mamak’ta ise yurttaşlar, kendilerine gösterilen evlerin uygun olmadığı dile getirdi. CHP’li Mamak Belediye Meclisi üyesi Yusuf Sağlık, “10 senedir süren bir mücadele var ortada. Bu mücadele sonrasında Melih Gökçek ile arkadaşlar görüşmeye de gittiler. TOKİ konutlarında ev vereceğim denildi. Daha sonrasında evlere gittik ve gördük ki 50-60 metre karelik evleri toplamda 100 bin liraya satıyorlar. Yıkmayı düşünüyorlar ama evlerimizi de savunacağız” dedi. Mamaklı yurttaşların Kusunlar bölgesinde TOKİ’nin yaptığı konutlara yerleştirileceğini belirten Sağlık, konutların aile yapısına uygun olmadığını belirtti. Ayrıca bu politikanın bir “hak verme” olmadığını savunan Sağlık, “15 yıl ödemeli diyor. Onun da hesaplamalarını yapıyoruz, hesaplamanın sonucunda da 80 ila 100 bin liralık bir fatura ortaya çıkıyor. Yani bir hak vermiyor TOKİ’nin yapmış olduğu evi satıyor. Ayrıca Dikmen’de de yaklaşık 3000 yurttaş da imza atıp evlerini verdiler ancak onlarda yerleşemediler” dedi.



Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)