Dine hakaretle suçlanan genç kız serbest


Öfkeli halk, kızın Kuran sayfalarını yaktığını iddia ederek cezalandırılmasını talep etmişti.

BBC Türkçe'nin haberine göre yakılmış Kuran sayfalarını kızın çantasına koymakla suçlanan Pakistanlı bir imam, geçtiğimiz hafta tekrar gözaltına alındı. Olay dünya çapında tepki topladı.

Yargıç Muhammed Azam Khan, Rimşa'nın 10.500 dolar kefaletle serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

Gözaltına alındığından beri yaşı ve zihinsel kapasitesi hakkında çelişkili raporlar yayımlanan Rimşa, 16 Ağustos'tan beri güvenlik önlemlerinin en yüksek seviyede olduğu bir hapishanede tutuluyordu.

Rimşa'nın down sendromu hastası olduğu düşünülüyor. Babası, kızının hayatı ve ailesinin güvenliğinden endişe duyduğunu belirtmişti. Rimşa'nın ailesi yöre halkından gelen tehditler nedeniyle koruma altına alınırken, birçok Hristiyan aile de bölgeyi terk etti.

İnsan hakları savunucuları, Pakistan'ın ihtilaflı "dine hakaret" yasalarını değiştirmesi için baskı yapmaya devam ediyor. Yasalara göre Kuran'a hakaret eden bir kişi, ömür boyu hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Dine hakaret etmekle suçlanan çok sayıda kişi öfkeli kalabalıklar tarafından linç edilmişti. Yasaların yumuşatılması gerektiğini savunan siyasetçiler de saldırılara hedef oluyor.

Azınlık İşleri Bakanı Shahbaz Bhatti, geçtiğimiz yıl dine hakaret yasasının feshedilmesini talep etmesi ardından öldürülmüştü. Bhatti'den iki ay önce öldürülen Pencap Valisi Salman Tasir de, yasa değişikliği önerisini gündeme getirmişti.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)