En genç tutuklu Gitmo'dan ayrıldı


ABD’nin Guantanamo Körfezi Hapishanesi’nde tutulan son Batılı mahkum da 10 yıldan fazla süren tutukluluğun ardından Kanada’ya gönderildi.

Kanada Kamu Güvenlik Bakanı Vic Toews, 26 yaşındaki Ömer Kadir’in ABD hükümetine ait bir uçakla dün Kanada’ya gönderildiğini ve ülkede bulunan bir askeri üsse iniş yaptığını söyledi. Kadir’in Ontario’da bulunan Millhaven Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne yerleştirildiği belirtildi.

El Kaide’ye mail destek sağladığı iddia edilen bir kişinin oğlu olan Toronto doğumlu Kadir, 15 yaşındayken Afganistan’da ABD askerleriyle yaşanan bir çatışmanın ardından yaralı halde yakalanmıştı. 2010 yılında çıkarıldığı mahkemede, bir ABD askerini öldürdüğünü itiraf eden Kadir hakkında, geçtiğimiz yıl Ekim ayında yapılan bir anlaşma doğrultusunda Kanada’ya gönderilmeye kararı çıkmıştı.

Ancak Kanada Başbakanı Stephen Harper liderliğindeki muhafazakar hükümet, “ilk terör ailesi” olarak nitelendirilen ailesi nedeniyle Kadir’in iadesini talep etmekte gönülsüzlük gösteriyordu.

ABD Savunma Bakanlığı da Kadir’in transferini bir açıklamayla doğrulayarak, Guantanamo’da 166 tutuklu kaldığını bildirdi

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)