Erdoğan, gereğinden ileri gitti


Financial Times gazetesi Türkiye'nin Suriye politikasını irdelediği analizinde, "hem Türk hem de uluslararası yetkililer Ankara'nın isyancı Özgür Suriye Ordusu'na desteğine işaret ederek Sayın Erdoğan'ın gereğinden fazla ileri gittiğini söylüyorlar" yorumuna yer verdi.

Financial Times gazetesi, "Ankara'nın Beklenmedik Yükü" başlıklı analizde Türkiye'nin Suriye politikasını irdeledi. Gazetenin Türkiye muhabiri Daniel Dombey'in kaleme aldığı analizde "Esad'a muhalefet, yükselen bir gücün, artan biçimde komşular ve küresel müttefikler ile ters düşmesine neden oldu" spotu kullanıldı.

Türkiye'nin Suriye konusundaki pozisyonunun, birkaç ay önce mümkün görünenden "çok daha izole ve zor" olduğunu savunan Dombey, bir Türk yetkilinin "Her seyi omuzlarımıza aldık ancak bu bizim problemiz değil, uluslarararası bir sorun" sözlerini yansıtırken diğer iki Türk yetkilinin de "Limitlerimizdeyiz" dediklerine dikkat çekti.

Bu bağlamla Türkiye'nin, 100 binden fazla mülteciye evsahipliğini yapmak ve PKK saldırılarına karşı koymak gibi bir durumda bulunduğuna dikkat çekildiği analizde Türkiye'nin Esat karşıtı kampanyanın öncülüğünü yapmasının ülkeyi arafa bıraktığı savunuldu.

FT, Suriye'deki çatışmalar sürerken Türkiye'nin komşuları ile karşı karşıya geldiğini, müttefikleriyle ters düştüğünü ve kendi topraklarında "önemli meydan okumalarla kuşatıldığını" öne sürdüğü analizde bu durumun, bölgesel ve iç kırılganlıkların Türkiye gibi dinamik bir yükselen gücü bile nasıl etkileyebildiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Washington'da "Türkiye, Esad'ı düşürme konusunda merkezi bir rolünün olduğu gibi görünüyor. Ama bu, Ankara'nın omuzları için ağır bir yük haline geldi" sözlerini de kullanan gazete, "üst düzey bir uluslararası bir diplomat"a atfen "Türkler, beklemedikleri bir ihtilafa sürüklendiler. Mültecilere evsahipliğini yaparak inanılmaz bir iş yaptılar, Ancak şimdi karşı karşıya bulundukları şey, adeta bir felaket" diye yazdı.

İngiliz gazetesi, sadece üç dört yıl önce Türkiye'nin dış politikasının gücünün, komşuları ile iyi ilişkilerden kaynaklandığına dikkat çekerken bugünkü ilişkileri ise "toksik" olarak niteledi. Türkiye'nin aynı zamanda başta ABD olmak üzere, Batı'daki müttefiklerden "derin bir hayal kırıklığını duyduğunu" savunan gazete, Washington'un Suriye'de bir tampon bölgesi önerisine destek vermeyi reddettiğini anlattı.

Türkiye'nin ise Afgan isyancıları için bir üs hale gelmiş olan bir Pakistan'a dönüşmek istemediği görüşlerinin de yanısıldığı analizde Türkiye'de iç gerginliklerin suyun üstüne çıkmaya başladığı belirtilirken de anketlerin seçmenlerin üçte ikisinin Suriye politikasına karşı olduğunu gösterdiğine de dikkat çekildi.



"Erdoğan, gereğinden ileri gitti"

Analizde Erdoğan'ın, Türkiye'nin Suriye konusunda tarafsız kalmasının düşünülmeyeceği ve savunulmayacağı yanıtını verdiğini anlatan gazete şöyle devam etti:

"Ancak hem Türk hem de uluslararası yetkililer ve analistler, tampon bölgesi kampanyası ve Ankara'nın isyancı Özgür Suriye Ordusu'na desteğine işaret ederek Sayın Erdoğan'ın gereğinden fazla ileri gittiğini söylüyorlar."


İngiliz gazetesi, son haftalarda çok sayıda üst düzey ABD'li yetkili Türkiye'yi ziyaret etse de Erdoğan'ın Washington'dan duyduğu hayal kırıklığını belli ettiğini belirtirken de bir Türk yetkilisinin "Her zamanki gibi hepimiz ABD'nin harekete geçmesini bekliyoruz" sözlerine de dikkat çekti.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)