Erdoğan’ın beğendiği ‘nar’ felsefesi


‘Nar şekline yakından bakılınca üstünde taç vardır. O taç devlettir. İçine bakıldığında taneler bireylerdir ama hepsi bir aradadır, birlik ve bütünlük içindedir. Narın içinde perdeler vardır orada da nar taneleri bir aile demektir. Eğer nar taneleri dağılırsa birlik, beraberlik bozulur’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Edoğan’la birlikte Azerbaycan’ın tarihi şehirlerinden Şeki’deki Han Sarayı’nı ziyaret etti. Erdoğan çiftine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva eşlik etti.


ŞEKİ-AZERBAYCAN

Mihmandar bayan, “nar meyvelerin şahıdır” diyor, duvardaki nar figürünü gösterdikten sonra... Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva birazdan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Hanım’a dönerek:
- “Nar bizim milli sembolümüzdür” diyorlar.
Başbakan ve Emine Hanım, “öyle mi?” diye sorunca, mihmandar devam ediyor:
- Meyvelerin şahı nardır. Çünkü nar şekline yakından bakılınca üstünde taç vardır. O taç devlettir. İçine bakıldığında taneler bireylerdir ama hepsi bir aradadır, birlik ve bütünlük içindedir. Narın içinde perdeler vardır orada da nar taneleri bir aile demektir. Eğer nar taneleri dağılırsa birlik, beraberlik bozulur. Bu sebepledir ki nar meyvelerin şahıdır. Hem devleti hem aileyi hem birlik, bütünlüğü gösterir.


Erdoğan: Yaşam felsefesi
Mihmandarın bu yorumu üzerine Başbakan Erdoğan’la, Şeki kentindeki 250 yıllık Han Sarayı’nın duvarlarındaki motifler üzerinden konuştuk.
Başbakan Erdoğan, mihmandarın, narla ilgili yorumunu beğendi. “Demek ki” dedi:
- Biz de nar kullanabiliriz, konuşma yapacağımız kürsüyü narlarla süsleyebiliriz. Bu figürlerde gerçekten bir yaşam felsefesi var.

Balığın anlamı
Mihmandarımız figürleri anlatmaya devam etti. Sırada bir aslanın pençesi altındaki balık vardı:
- Balık, kaygan bir hayvandır. Tutulamaz. Tutsanız da elinizden kayar. Tıpkı hayat gibi, tıpkı sağlık gibi, tıpkı gençlik gibi...

Güçlü, zayıfı ezer
Ve diğer bir figüre geçti:
- Aslan güç sembolüdür. Figürde görüldüğü gibi bir ceylanı yakalamış. Çünkü güçlü, zayıfı ezer. Bu da onu gösteriyor.
Ve bir ejderha ile bir aslanın birbirine karışmış vücutları... Mihmandar, bu figürü de şöyle yorumladı:
- İki güçlü her zaman dövüş yapar. Kavga eder. Birbirini yenmeye çalışır.
Duvarın dili
Han Sarayı’nın bütün duvarları hayvan ve bitki figürleri ile doluydu. Her birinin ayrı bir yaşam ve siyaset felsefesinin sembolü olduğunu mihmandarın açıklamalarıyla öğrendik.
Duvarların dili sadece gücü, kavgayı değil barış dilini de taşıyordu.
Örneğin, duvarlardaki ejderhaların ağızlarından ateş değil çiçek fışkırıyordu.
“Ressam” dedi mihmandar:
- Öyle demek istiyor ki, ejderhaların ağzından ateş çıkmasın, kimseyi yakmasın, çiçek çıksın, barış olsun.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Şeki’deki son durağı Yukarı Kervansaray oldu. Erdoğan’ın başkanlığındaki Türkiye heyeti, öğle yemeğini de Yukarı Kervansaray’ın bahçesinde, geleneksel Azerbaycan müziği Muğam eşliğinde, Aliyev ailesiyle birlikte yedi.

Şehitliği ziyaret
Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Şeki’de bulunan Türk Şehitliği’ni de birlikte ziyaret ettiler.
Han Sarayı’ndan sonra Aşağı Kervansaray’ı da birlikte gezerek Azerbaycan tarihinde önemli yer tutan saray ve kervansaray kültürü hakkında bilgi aldılar. Mihriban Aliyeva, nar sembolünün patentini aldıklarını, bu nedenle Azerbaycan’ı temsil ettiğini de vurguladı.

500 yıllık ağaçla fotoğraf
Erdoğanlar ve Aliyevler, Han Sarayı’nın önünde 500 yıllık olduğu söylenen ağacın önünde fotoğraf çektirdiler. Şeki’nin efsane ormanlarıyla ünlü olduğu, ortalama yaşları 500 yılı aşkın olan ağaçlardan bazılarının devlet tarafından koruma altına alındığı ve listelendiği bilgisi de verildi.
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Başbakan Erdoğan’ı gezi boyunca hiç yalnız bırakmadı.
Başbakan Erdoğan’ın gezinin ilk günü, “Ermeniler işgal ettikleri Dağlık Karabağ’dan çekilmedikçe Türkiye sınır kapısını açmayacaktır” sözü, başta Aliyev olmak üzere heyetteki tüm Azeri yetkilileri etkilemiş ve mutlu etmiş görünüyordu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)