Erdoğan’ın “yeni mesajlarının” merkezini terörle mücadele oluşturacak


AK Parti’nin 30 Eylül’deki kongresinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “yeni mesajlarının” merkezini terörle mücadele oluşturacak.

Erdoğan’ın, “Silah bırakırlarsa, operasyonlar durur” sözünün içi doldurulacak. Ak Parti kurmayları, yeni döneme ilişkin öngörülen planın “Eylemsizlik, silah bırakma ve sosyal restorasyon” olduğunu belirtti. Suriye’deki kriz ve Türkiye’nin buna karşı aldığı tutumun ardından, PKK eylemlerinde görünen artış, AK Partiyi, “terörle mücadele anlayışı” konusunda yeni kararlar almaya itti. Partideki çalışmalarda, terörle mücadele konusunda “güvenlikçi anlayışla ilgili” alt yapı adımları atılırken, AK Parti’nin, ikinci 11 yılına ilişkin “Kürt sorunu haritası” da çıkartılıyor.
Baskı alanını

PKK doldurdu

Buna göre, “ikinci 11 yıl” olarak belirlenen dönemde, sorunun çözümü için 3 aşama belirlendi. “Eylemsizlik, silahsızlanma, sosyal restorasyon ve toplumsal barış” şeklinde belirlenen başlıklar için yapılması gereken adımlar atılacak. AK Parti kurmayları bu çalışmayla ilgili şunları anlattılar: “İkinci 11 yıllık dönemde terörle mücadele ve Kürt sorununa bakışımızı anlatacağız. Çünkü bugünkü Kürt sorunu artık 2002’deki gibi değil. Demokratik açılım projesi ile birçok adım atıldı. Bu proje, bir anlamda bölgedeki basıncı azalttı. Demokratik açılım ile devletin halka baskısını kaldırdık, ama bu alanı PKK doldurdu. PKK devlettin boşalttığı korku alanını doldurdu, bu beklediğimiz bir şeydi.

Suriye sorunu PKK’yı besliyor

Bugüne kadar Türkiye’nin en önemli sorunlarını çözdük, bir tek terör sorunu kaldı. Bölgede iki temel damar var. 30 yıldaki örgütlenme modele ile oluşan ateist Kürt damar, bir de Sünni Kürt damar. Sünni Kürtler de PKK sempatizanı haline gelmeye başladı. O nedenle AK Parti yeni yöntem arayışında. Terör sorununun çözümü, Suriye sorunun çözümüne çok bağlı. Çünkü son terör saldırılarının ardından Suriye ve bundan beslenenler var. Başbakan yeni dönemin ipuçlarını kongre konuşmasında verecek.” AK Parti, çözüm için “güvenlikçi politikalara” fazla vurgu yapmadan, gereken adımları da atacak. 2015’e kadar alınması planlanan 5 bin polis özel timinin seçilerek eğitime başlaması, bunun bir adımı olacak. TSK’nın ihtiyaçlarına yönelik duyarlılıklar da örnek olarak gösteriliyor.

Barzani’den sonra o da geliyor

AK Parti’nin 30 Eylül’de yapılacak büyük kongresine Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de katılacak. Mursi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kongreye katılması için yaptığı davete olumlu yanıt verdi. Erdoğan’ın davet ettiği isimlerden Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Lideri Mesud Barzani ile eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de bir süre önce davete katılacaklarını iletmişti.

150 yabancı konuk

Kongre için ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yanı sıra Libya ve Tunus gibi Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerin yeni liderlerine de davette bulunuldu. İsrail ile Suriye yöneticilerinin davet edilmediği kongreye yurtdışından aralarında devlet ve hükümet başkanlarını da yer alacağı 150’ye yakın konuk bekleniyor.

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)