Ergenekon davasında tanıklar dinlendi


CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay'ın 3.5 yıldır tutuklu yargılandığı Ergenekon davasında tanık dinlenilmeye devam edildi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Bilgi Destek Destek Dairesi'nde sivil memur olarak çalışan tanık Ayla Çelik'i soru yağmuruna tuttu.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi Yerleşkesi’nin bitişiğindeki salonda görülen davanın 229. duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti başkanı Hasan Hüseyin Özese, Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi’nde sivil memur olarak çalışan Ayla Çelik’i tanık olarak dinlenilmek üzere salona çağırdı. Çelik, dava konusu İnternet Andıcı’nın hazırlandığı iddia edilen Bilgi Destek Dairesi’ne 2001 yılında girdiğini, PKK’nin ve yandaşı olduğu değerlendirilen siteleri izlediğini belirtti, bölücü terör konusunda yayın yapan siteleri işlettiğini söyledi.

Yorum konulmazdı

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel “Dairedeki en kıdemli personelden birisiniz. Psikolojik Harekat Dairesi’nin adı, daha sonra Bilgi Destek Dairesi olarak değiştirilmiş. Neden değiştirilmiş, hiç sormadınız mı” diye sordu. Ayla Çelik ise bilmediğini ve sormadığını söyledi.

Ayla Çelik, görev yaptığı Cari İşlemler Şube Müdürlüğü’nde “pkkgerçeği, türkatak,” sitesini yönettiğini anlarak “Bize takip ettiğim yayınlara ilişkin siteye koyduğumuz haberlere yorumlar gelirdi. Şikayet ya da övgü e-maileri olarak gelirdi ve şube müdürüme bunları bildirirdim. Sitede yorumlar konulmazdı” diye konuştu.

Tanık Ayla Çelik, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in, Bilgi Destek Dairesi’ndeki şubelerde kimlerin hangi siteleri işlettiği sorularını “bilmiyorum” diye yanıtladı.Savcı Pekgüzel, tanık Ayla Çelik’in soruların çoğunu “hatırlamıyorum” şeklinde yanıtlaması üzerine “Hafızanızı mı kaybettiniz” diye konuştu.

Apronda namaz şov

Savcı Pekgüzel, mahkemenin yazısı üzerine İnternet Andıcı’nın ekinde Türkçe ve yabancı dile yayın yapan toplam 420 siteden oluşan listeyi görüp görmediğini sordu. Tanık Çelik, “Takip edilecek Türkçe siteler” listesini gördüğünü, herkesin bilgisayarında bulunduğunu, kimin hazırladığını bilmediğini belirtti.

Pekgüzel, Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan “Apronda Namaz Şov” başlıklı haberin Bilgi Destek Dairesi’nde işletilen “İrtica.org” sitede yayınlandığını, Yargıtay Başsavcılığı’nın da bu haberi AKP’yi kapatma davasında delil olarak kullandığını anlattı.

Pekgüzel, “Apronda Namaz Şov” haberine gelen ağır küfürler içeren yorumları da okuyarak “Editör olarak siz, gelen bu küfürlü mailleri koyabiliyor musunuz” diye sordu. Tanık Çelik, kendi görevli olduğu sitesi yorum bölümünün olmadığını belirtti. Tanık Çelik, Pekgüzel’in “2 Nisan 2009 tarihl İnternet Andıcı’nın hazırlanmasından önce düzenlenen toplantıya katıldınız mı” sorusunu da “Çok toplantıya katıldım, sizin sorduğunuz toplantı olup olmadığını bilmiyorum” diye konuştu.

İnternetkafe’den mail

Savcı Pekgüzel’in “Daire personelinin dışardan bazı gazeteci ve milletvekillerine elektronik posta gönderdiğini duydunuz mu? Size böyle bir görev verildi mi” diye sordu. Tanık Ayla Çelik şu yanıtı verdi: “Benden böyle bir şey istenmedi. Bülent Sarıkahya’ya internet kafeden mektup göndermesi görevi verildiğini duymuştum.”

Ayla Çelik’in ifadesi sırasında izleyici sıralarında oturan 61 yaşındaki Ali Osman Güngör adlı bir kişi fenalaştı. Bunun üzerine Başkan Özese, duruşmaya ara vererek sağlık ekibini çağırılmasını istedi. Salona gelen 112 Hızır Acil Servis ekibi ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Güngör’ün kalp krizi geçirdiği belirlendi.



Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)