Ermenistan Macaristan'la ilişkilerini kesti


Azeri subay Ramil Safarov'un Cuma günü Azerbaycan'a iade edilmesinden ve ardından Aliyev'in affıyla serbest bırakılmasından sonra Ermenistan Macaristan'la olan tüm diplomatik ilişkilerini kesti.

Ermenistan hükümeti ordunun teyakkuza geçirildiğini de açıkladı. Erivan, Macaristan’ın iade kararıyla adaletin gerçekleşmesinin önüne geçtiğini söylüyor ve Budapeşte’nin böyle bir kararı mali çıkar elde etmek için aldığını iddia ediyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Budapeşte’nin iade kararını Ermenistan’ın başkenti Erivan’da protesto eden göstericiler, Macar konsolosluk binasına domatesler attı ve Macar bayrağını gönderden indirdi.

Azeri subay Ramil Safarov’un serbest bırakılması ve bunun ardından Kafkasya’da tırmanan gerginlik üzerine Washington’dan da bir açıklama yapıldı.

Barack Obama adına yapılan açıklamada, ABD hükümetinin Azerbaycan ve Macar hükümetinden konuyla ilgili tatmin edici bir açıklama yapılmasını beklediği belirtiliyor.

Safarof’um iadesini değerlendiren kimi Azeri yorumculariadenin gerisinde maddi nedenlerin bulunduğunu ileri sürüyor.

Macaristan’ın son zamanlarda ilişkilerini geliştirdiği Bakü’den devlet tahvili ya da enerji üzerinden büyük yardım alabileceği görüşü dile getiriliyor.

Diğer bazı yorumcular ise, iadenin hukuka aykırı olmadığını, Safarov’un iadesiyle Macaristan’ın Doğu’ya açılma politikasının önündeki bir engelin ortadan kalktığını savunuyor.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)