Esad'a tazminat şoku


Türkiye, Esad rejimini tazminata mahkum ettirmeye hazırlanıyor. Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın, RF 4E tipi keşif uçağının Suriye tarafından uluslararası hava sahasında düşürüldüğünün tespit edildiğini duyurduğu ayrıntılı raporu istedi.

Bu raporu önce İngilizce’ye tercüme edecek olan Dışişleri Bakanlığı, daha sonra rapor doğrultusunda Esad yönetiminden hem düşen uçak, hem de şehit olan iki pilot için tazminat talep edilmesi amacıyla uluslararası hukukun devreye sokulması için çalışma başlatacak.

Bu çalışmada gerek duyulduğu takdirde yabancı uluslararası hukukçuların da görüşüne başvurulacak. Çalışmada, Esad yönetiminin devrilmesi halinde tazminatın ne şekilde talep edilebileceğine dair ayrı ek bir metnin de yer alabileceği belirtildi.

SON KARAR HÜKÜMETİN

Yetkililer, hem BM Güvenlik Konseyi, hem de diğer uluslararası hukuk kurumlarına yapılacak başvuru metninin tamamlanmasından sonra hükümete sunulacağını belirterek, “Biz her şeyi hazır hale getiririz. Kararı verecek olan hükümettir. Hükümet talimat verdiğinde hemen düğmeye basılır” dediler.

Genelkurmay Askeri Savcılığı, uçakta teknik bir arıza bulunduğu ve bu nedenle düştüğüne yönelik herhangi bir bulgunun tespit edilemediğini belirterek, “Uçak uluslararası hava sahasındayken, Suriye hava savunma unsurları tarafından atılan füzenin uçağın sol arka tarafında patlaması sonucu düştüğünün tespit edildiğini” açıklamıştı.


Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)