Fişlemenin daniskası


Din dersleri engellenmesin diye 147 ihbar hattını kurdular.

Veliler, ‘seçmeli’ dersler arasında yer alan Kuran-ı Kerim ile Hazreti Muhammed’in Hayatı dersini almak isterken, engelleme ile karşılaşırsa bunu MEB’e bildirebilecek.
Tüm okul­la­rı imam ha­tip li­se­si­ne dö­nüş­tür­me­yi plan­la­yan Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı, “seç­me­li­” ol­ma­sı­na rağ­men, okul mü­dür­lük­le­ri­ne ve­ri­len giz­li ta­li­mat­la Ku­r’­an-ı Ke­rim, Haz­re­ti Mu­ham­me­d’­in ha­ya­tı ders­le­ri­ni adeta “zo­run­lu­” ha­le ge­tir­di. Öğ­ren­ci­nin haf­ta­da 8 sa­at oku­ma­sı ge­re­ken “seç­me­li ders­le­r”, di­ğer alan­da öğ­ret­men ol­ma­dı­ğı ge­rek­çe olarak gös­te­ri­lip, yerine di­ni ders­ler seç­ti­ri­li­yor.
Okul­lar­da bu ko­nu­da­ki tar­tış­ma­la­rın önü­nü kes­mek için ders­le­re kar­şı çı­kan­la­rın Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’nın 147 ih­bar hat­tı­na şi­ka­yet edi­le­cek­le­ri gün­de­me ge­ti­ri­li­yor.

Dersler belli ama…

Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı, or­ta­okul ve li­se­ler için seç­me­li ders­le­ri be­lir­le­di. Bakanlık bu ders­ler­den her öğ­ren­ci­nin haf­ta­da 8’er sa­at al­ma­sı zo­run­lu­lu­ğu­nu ge­tir­di. Ör­ne­ğin or­ta­okul­ öğ­ren­ci­si haf­ta­da 2’şer sa­at oku­tu­la­cak olan Ku­r’­an-ı Ke­rim, Hz.Mu­ham­me­d’­in Ha­ya­tı, Te­mel Di­ni Bil­gi­ler, Oku­ma Be­ce­ri­le­ri, Ya­zar­lık ve Yaz­ma Be­ce­ri­le­ri, Ya­şa­yan Dil­ler ve Leh­çe­ler, Ya­ban­cı Dil, Bi­lim Uy­gu­la­ma­la­rı, Ma­te­ma­tik Uy­gu­la­ma­la­rı, Bi­li­şim Tek­no­lo­ji­le­ri, Re­sim-Plas­tik sa­nat­lar, Mü­zik, Spor, Dra­ma, Ze­ka Oyun­la­rı ders­le­ri arasından, top­lam 8 ders sa­ati­ni dol­du­ra­cak şe­kil­de ders seç­me­si ge­re­ki­yor.
Li­se­ler­de de, Ku­r’­an-ı Ke­rim, Hz. Mu­ham­me­d’­in Ha­ya­tı ders­le­ri­nin ya­nı sı­ra De­mok­ra­si ve İn­san Hak­la­rı, Pro­je Ha­zır­la­ma, İş­let­me, Eko­no­mi, Gi­ri­şim­ci­lik, Ulus­larara­sı İliş­ki­ler, Yö­ne­tim Bi­li­mi, Dik­si­yon ve Hi­ta­bet, Sa­nat Ta­ri­hi, Al­man ve İn­gi­liz Ede­bi­ya­tı, Bil­gi ve İle­ti­şim gi­bi ders­ler bu­lu­nu­yor.

Öğ­ren­ci bu ders­ler­den de se­çe­cek­le­ri­ni haf­ta­da 8 sa­at al­mak zo­run­da.

Seçenek bırakılmıyor

Öğ­ren­ci ve­li­le­ri ör­ne­ğin Ku­r’­an-ı Ke­rim, Hz.Mu­ham­me­d’­in Ha­ya­tı ders­le­ri­ni seç­me­yip Ulus­la­ra­ra­sı İliş­ki­ler, De­mok­ra­si ve İn­san Hak­la­rı ders­le­ri­ni seç­ti­ği za­man, “Bu ders­le­ri oku­ta­cak öğ­ret­men yok. En az 10 öğ­ren­ci­nin baş­vur­ma­sı ha­lin­de sı­nıf açı­lır. An­cak, bu­nun için ne fi­zi­ki me­ka­nı­mız var, ne de öğ­ret­me­ni­mi­z” de­ni­li­yor ve Ku­r’­an Ke­rim der­si­ni seç­me­le­ri ha­lin­de uy­gun sı­nıf ve öğ­ret­men ol­du­ğu an­la­tı­lı­yor.
Okullara gizli emir

İs­mi­nin açık­lan­ma­sı­nı is­te­me­yen iki okul mü­dü­rü, SÖZ­CÜ­’ye, res­mi emir ol­ma­sa bi­le Ku­r’­an-ı Ke­rim ile Hz. Mu­ham­me­d’­in Ha­ya­tı ders­le­ri­nin se­çil­me­si­nin sağ­lan­ma­sı yo­lun­da ken­di­le­ri­ne Mil­li Eği­tim Mü­dür­lü­ğü­’n­den yön­len­dir­me ya­pıl­dı­ğı­nı, bu­nun he­men bü­tün il­ler­de ger­çek­leş­ti­ril­di­ği­ni söy­le­di.

“Seç­me­li­” ol­ma­sı ge­re­ken ders­le­rin “seç­me­li­” ol­mak­tan çı­ka­rı­lıp ade­ta “zo­run­lu­” ha­le ge­ti­ril­di­ği­ni be­lir­ten okul mü­dür­le­ri, Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’nın seç­me­li ders sa­yı­sı­nı yük­sek tut­ma­sı­na rağ­men, ger­çek­te han­gi ders­le­rin oku­tu­la­ca­ğı­nı bil­di­ği­ni, bun­la­rın ba­şın­da da Ku­r’­an-ı Ke­rim, “Hz.Mu­ham­me­d’­in Ha­ya­tı” gel­di­ği­ni kay­det­ti­ler.
Özel­lik­le Ale­vi kö­ken­li öğ­ren­ci­le­rin is­te­me­se bi­le bu ders­le­ri seç­mek zo­run­da bı­ra­kıl­dı­ğı­nı, ve­li­le­rin ço­cu­ğu­na kar­şı olum­suz bir ta­vır ta­kı­nıl­ma­ma­sı için okul yö­ne­ti­miy­le kar­şı kar­şı­ya gel­mek is­te­me­dik­le­ri ve duruma rıza gösterdikleri bil­di­ril­di.
Veliler çaresiz

Ya­şa­dı­ğı ola­yı SÖZ­CÜ­’ye an­la­tan An­ka­ra­’da­ki bir ve­li şun­la­rı söy­le­di:
“Ço­cu­ğu­mun kay­dı­nı yap­tı­ra­ca­ğım or­ta­okul, An­ka­ra­’nın en bü­yük ve önem­li okul­la­rın­dan bi­ri­si. Okul yö­ne­ti­mi kayıt sırasında, ge­len ve­li­le­re ders se­çim for­mu ve­ri­yor. Seç­me­li ders­ler­den han­gi­le­ri­nin se­çi­le­bi­le­ce­ği­nin kar­şı­na işa­ret ko­nul­muş. Ve­li­ler, bu ders­ler dı­şın­da­ki­le­ri­ni seç­mek is­te­di­ği­ni söy­le­dik­le­rin­de, o branşla ilgili öğ­ret­men ol­ma­dı­ğı­nı, o ders için sı­nıf açı­la­ma­ya­ca­ğı­nı, an­cak be­lir­le­nen 4 der­si se­çe­bi­le­cek­le­ri­ni söy­lü­yor­lar. Bi­zim seç­me­mi­zi is­te­di­ği ders­ler de Ku­ran-ı Ke­rim, Hz. Mu­ham­me­d’­in Ha­ya­tı, Bi­li­şim Tek­no­lo­ji­le­ri, Spor ol­du. ‘Ben, çocuğuma spo­ru ya da Ku­ra-an’­ı Ke­ri­m’­i okut­mak is­te­mi­yorum. Başka bir ders seçeceğim’ de­di­ğim­de, di­ğer­le­ri için sı­nıf açıl­ma­ya­ca­ğı için işaretli olanları seç­mek zo­run­da ol­du­ğu­muz söy­le­ni­yor. Ders­ler, seç­me­li de­ğil, resmen zo­run­lu ol­muş. Sen git­me­den okul za­ten se­çi­mi­ni yap­mış. Veliye de bu seçilenleri kabul etmekten başka yol kalmıyor. Okul yö­ne­ti­ci­le­ri­ne yöneltilen ‘Bu yıl seç­ti­ği­miz ders­ler, ge­le­cek yıl da yi­ne zo­run­lu ola­rak oku­tu­la­cak mı?’ so­ru­su­na ise yet­ki­li­ler, ‘Bil­mi­yo­ruz ama bü­yük ih­ti­mal­le ay­nı ders­ler oku­tu­la­ca­k’ diye cevap veriyor. Fark­lı mez­hep­te olan­lar du­rum­la­rı­nı an­lat­ma­ya ça­lış­sa­lar da, onlara da ya­pa­cak bir şey ol­ma­dı­ğı be­lir­til­iyor.”

He­men ih­bar: Alo 147

Ömer Din­çe­r’­in Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de dev­re­ye so­ku­lan 147 ih­bar hat­tı, ve­li­ler üze­rin­de kor­ku ara­cı ola­rak kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­dı. Ku­r’­an-ı Ke­rim, Hz.Mu­ham­me­d’­in Ha­ya­tı ders­le­ri­nin se­çi­mi­ni en­gel­le­mek is­te­yen ve­li­ler hak­kın­da 147 ih­bar hat­tı­na şi­ka­yet­te bu­lu­nul­ma­sı için bas­tı­rı­lan el ilan­la­rı okul gi­riş­le­ri­ne ya­pış­tı­rıl­dı.
Ken­di­le­ri­ne “Din Gö­rev­li­le­ri Bil­gi Plat­for­mu­” adı­nı ve­ren grup da, sos­yal med­ya ara­cı­lı­ğıy­la “Din der­si­ni en­gel­le­yen­le­ri Alo 147’e ih­bar edi­n” çağ­rı­sı yap­tı. Ço­cuk­la­rı­nın okul yö­ne­ti­miy­le sı­kın­tı ya­şa­ma­ma­sı için ve­li­le­rin bu ko­nu­da okul yö­ne­ti­miy­le tar­tış­ma­sı­nın da önü ke­sil­me­ye ça­lı­şıl­dı.

Bu ara­da, bir­çok il­de, imam ha­tip or­ta­oku­lu ve li­se­si­ne ka­yıt yap­tı­ran­la­ra burs im­ka­nı ta­nın­dı­ğı, imam ha­tip or­ta­okul­la­rın­da, di­ğer or­ta­okul­lar­da oku­tu­lan dersle­re ek ola­rak Ku­r’­an-ı Ke­rim, Te­mel Di­ni Bil­gi­ler, Pey­gam­be­ri­mi­zin ha­ya­tı, Arap­ça ders­le­ri­nin de zo­run­lu ola­rak oku­tu­la­ca­ğı ha­tır­la­tıl­dı.


Saygı Öztürk

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)