Generallerin rütbesi erliğe mi düşürülecek?


Balyoz davasından tutuklu 25 muvazzaf general/amiral bulunuyordu. Bunlardan 13'ü 2010 yılında terfi ettiği için 2 yıllık daha görev süresi vardı. Geriye kalan 12 ismin görev süresi ise 30 Ağustos 2013 tarihinde sona erecek.

Haklarında verilen mahkûmiyet kararı Yargıtay’da görüşülerek kesinlik kazanmadığı için söz konusu 25 ismin “erken” emekliye sevk edilmesi beklenmiyor. Hukukçular arasında hüküm giyen generallerin rütbelerinin erliğe düşürülebileceği tartışması yaşanıyor.

Muvazzaf sanıkların giydikleri hükümlerin kesinleşmesi durumunda rütbelerinin generallikten erliğe düşeceğine ilişkin bir de tartışma bulunuyor. Bu tartışmaya göre, 1 yıldan fazla hapis cezası alanların rütbeleri orgenerallikten erliğe düşürülecek ve görevleri boyunca elde ettikleri madalyaları ve kılıçlarını da geri teslim edecek. Bu konuda, basına yansıyan açıklamalarına göre, eski Genelkurmay Askeri Başsavcısı Saim Öztürk, ister askeri ister sivil mahkemede yargılanıp bir yıldan fazla ceza alan generallerin rütbesinin erliğe düşürüleceği görüşünde. Ancak emekli askeri savcı Faik Tarımcıoğlu bu görüşü reddedip “Bu dava için sadece TCK uygulanacak. Askeri Ceza’da rütbe sökülmesi var ama TCK’de böyle bir madde yok” değerlendirmesinde bulunuyor. Yolsuzluk suçlamasıyla Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılanan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil’in rütbesi oramirallikten erliğe düşürülmüştü. Hüküm giyen muvazzaf general/amiraller şöyle:

Orgeneral: Bilgin Balanlı

Korgeneral/Koramiral: Turgut Atman, Rıdvan Ulugüler, Deniz Cora, Can Erenoğlu

Tümgeneral/Tümamiral: Bülent Kocababuç, İsmail Taş, Nurettin Işık, Semih Çetin, Soner Polat, Caner Bener, Yalçın Ergül, Sinan Ertuğrul

Tuğgeneral/Tuğamiral: Hakan Akkoç, Mehmet Eldem, Erhan Pamuk, Kubilay Baloğlu, Levent Görgeç, Can Yıldırım, Şafak Yürekli, Osman Kayalar, Ali Sadi Ünsal

Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tümgeneral Halil Helvacı ve Tümgeneral Gürbüz Kaya ise 2010 yılındaki Yüksek Askeri Şûra toplantısında bir üst rütbeye terfi ettirilmiş ancak terfi kararnameleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından imzalanmamıştı. Bu üç isim, Askeri Yüksek İdare Mahmesi’ne (AYİM) açtığı davayı da kazandı. Ancak hükümet mahkeme kararını uygulamaya almadı.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)