Gökçek vadiyi 'riske' soktu


Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek, uzun süredir kentsel dönüşüm alanı olan Dikmen Vadisi'ndeki gecekonduları yıkmak için mücadele ediyor.

Son olarak Dikmen Vadisi son etap bölgesi, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası” kapsamına alınarak, “riskli alan” ilan edildi. Bu kapsamda son etaptaki hak sahipleri, taşınmazlarını korumak için yargıya da başvuramayacaklar. Belediye kendilerine taşınmazları için “emsal” bir yer gösterecek. Daha sonra “riskli alan”da lüks konutlar yapılabilecek.

Anakent Belediye Meclisi, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan AKP’li üyelerin oylarıyla geçen Dikmen Vadisi’nin riskli alan olması yönündeki istemini onayladı. Konunun görüşülmesi sırasında söz alarak konuşan CHP Grup Başkanvekili Fazıl Güleken, vadinin riskli alan ilan edilmesinin hak sahiplerini mağdur edeceğini, buna karşı çıktıklarını dile getirdi. Güleken’e, oturumu yöneten Ali İhsan Ölmez yanıt verdi. Ölmez, “Hak sahiplerinin ellerinden arsalarının alınması gibi bir şey olmadığını, riskli alandaki taşınmazları karşılığında kendilerine başka bir bölgede yer verileceğini” söyledi. Tartışmanın ardından yapılan oylama sonucunda öneri, CHP ve MHP’li üyelerin muhalefetine karşın kabul edildi.

Jeolojik etüd yapılmadı

Anakent Belediyesi, geçen mayıs ayında yürürlüğe giren yasa kapsamında, Dikmen Vadisi’ni de riskli alan olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildirilmesini kararlaştırdı. Riskli alan, İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporuda, şu ifadelerle tarif edildi: “Toplam 189,5 hektar yüzölçümlü ‘Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm Gelişim Proje Alanı’nın; Dikmen köyü, Dikmen Vadisi 3. Etap proje alanı, Turan Güneş Bulvarı arasında kalan bölgeyi kapsamakta, İlker, Metin Akkuş, Yukarı Dikmen mahalleleri içerisinde yer almaktadır.”

Bu bölgenin riskli alan ilan edilmesi için öncesinde her hangi bir teknik çalışma, jeolojik etüd yapılmadığı öğrenildi. Ancak, bölgenin riskli alan olarak ilan edilmesinin gerekçesi de raporda şu şekilde yer aldı:

“Söz konusu alanda öncelikle yapıların ekonomik ömrünü tamamladığı ve can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiği tespit edilmiş olup bölgenin jeolojik yapısı da incelendiğinde Dikmen Vadisi Son etap sınırının riskli alan olduğu belirlenmiştir.”

Hukukçular, Belediye Meclisi’nin aldığı kararın iptali için dava açılabileceğini, ancak bu aşamadan sonra bölgedeki hak sahiplerinin boşaltma ve yıkımları durdurmak için yargıya başvuramayacağını dile getiriyor. Ancak meclis kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali durumunda eskiye dönüleceği değerlendiriliyor. Kararın Dikmen köylülerinin atalarından kalan topraklar için de geçerli olduğuna dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)