Grup Yorum'dan işkence protestosu


Grup Yorum üyeleri, Sultangazi'deki polis merkezine saldırı düzenleyen İbrahim Çuhadar'ın cenazesinin Adli Tıp Kurumu'ndan alınışı sırasında gözaltına alınanların işkenceye uğradığı iddiasıyla adliye önünde protesto düzenledi. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Grup Yorum solisti Selma Altun ile kemancı Dilan Balcı'nın gördüğü işkence nedeniyle sol kulağının duyuyu yitirdiği, sağ kulağının ise çok az duyduğu belirtildi. Öte yandan, bugün savcılığa çıkartılan grup üyeleri, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

SULTANGAZİ’DE 75. Yıl Polis Merkezi’ne gerçekleştirdiği saldırıda ölen canlı bomba İbrahim Çuhadar’ın cenazesinin Adli Tıp’tan alınması sırasında gözaltına alınırken aldıkları darbe sonucu bir kulağı duymayan Grup Yorum üyesi Selma Altın ile kolu ve parmakları ezilen grubun kemancısı Dilan Balcı’nun da arasında bulunduğu 17 kişi yasadışı DHKP/C örgütü üyesi oldukları gerekçesi ile tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildi. Selma Altın’ın avukatı Taylan Tanay ile Dilan Balcı’nın avukatı Şükriye Erden, müvekkillerine işkence yapıldığını öne sürerek emniyet görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Aldığı darbeler sonucu işitme kaybı yaşayan Grup Yorum’un solisti Altın ile kolu ve parmakları ezilen kemancısı Balcı’nın suç duyurusunun yanı sıra tazminat davası açacağı da belirtildi.

"KULAKLARINA DEFALARCA VURULDU":

Selma Altın’ın avukatı Taylan Tanay müvekklinin sol kulağının duymadığını sağ kulağının ise çok az duyduğunu belirterek, "Müvekkilimin Grup Yorum üyesi olduğunun polis tarafından bilinmekteydi. Sırf bu nedenle emniyete götürülmek için bindirildiği araçta elleri arkadan kelepçelenerek bir polis memuru tarafından her iki kulağına defalarca vuruldu. Bu eylem sonrasında müvekkilimin sol kulağının artık duymamaktadır. Sağ kulağı ise çok az duymaktadır" dedi.

Avukat Tanay, grubun kemancısı Dilan Balcı’nın da gözaltına alınma esnasında polis tarafından darba maruz kaldığını ifade ederek, "Sol elinin üzerine polisler tarafında dakikalarca basıldı. Bunun üzerine kolunda ve parmaklarında ezilmeler meydana geldi" dedi. Tanay, Selma Altın’ın solist olmasından ötürü kulağının, Ezgi Dilan Balcı’nın ise kemancı olmasından ötürü kolunun darba maruz bırakılmasının tesadüf olarak yorumlanamayacağını söyledi.

GRUP YORUMDAN AÇIKLAMA

Gözaltılar esansında yaşanan polis şiddetini protesto etmek amacıyla çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yapan Grup Yorum üyesi Cihan Keşkek, "Polis Adli Tıp’ın önünü tam bir katliam alanına çevirdi. Selma Altın’ın sol kulağı duymuyor, sağ kulağı ise çok az duyuyor. Keman çalan arkadaşımız Dilan Balcı’nın her iki elinin de parmakları kırıldı" dedi.

"ADLİ TABİPLİKTE MUAYENE OLAMADILAR"

Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Ebru Timtik ise "Polis, çocuk, yaşlı, hasta, sakat demeden işkence yapmış, suç işlemiştir. Gözaltına alınanlar, işkenceyi belgelemek üzere götürüldükleri Adli Tabiplik’te muayene olamadılar. Polisler, doktor odasını terk etmedi, doktorlar da buna engel olmadı. Selma Altın’ın kulak zarı patlatıldı" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Çav Bella ve Gel Ki Şafaklar Tutuşsun’u söyleyen Yorum üyelerine, Halk Cephesi üyeleri de halaylarla eşlik etti.

Grup Yorum'a destek eylemi

Taksim Meydanı'nda toplanan bir grup gözaltına alınarak tutuklanma istemiyle mahkemeye çıkartılan Grup Yorum üyelerinin serbest bırakılması için eylem yaptı.

Taksim Meydanı’nda saat 19.00 sıralarında toplanan yaklaşık 200 kişi “Devrimci sanat engellenemez. Baskılar bizi yıldıramaz. İdil Kültür Merkezi" yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında grubun arasından geçen bir otomobilin sürücüsü tepki gördü. Grup, “İşkence yapmak şerefsizliktir", “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", “Türküler susmaz, halaylar sürer", “ Sanatçıyız, haklıyız, kazanacağız", “Grup yorum halktır, susturulamaz", “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz", “Devrimci sanat engellenemez" sloganları atarak Galatasaray Meydanı’na geldi.

Eyleme Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar, Grup Munzur, Nurettin Güleç, Emeğe Ezgi, Ayla Yılmaz, Burhan Berken, Fevzi Kurtuluş, Hasan Hüseyin Demirel, Metin Karakoç ve Grup İsyan Ateşi de destek için katıldı. Burada grup adına yapılan konuşmada, “ Grup Yorum’un yaklaşık 8 yıldır solistliğini yapan Selma Altın’ın polisler tarafından çevik otosu içerisinde iki kulağına iki elle defalarca vurulması sonucu sol kulağını kaybetmiştir, kulak zarı yırtılmıştır ve sağ kulağı da çok az duymaktadır. Yine Grup Yorum’da keman çalan arkadaşımız Dilan Balcı’nın ayaklarında morluklar, vücudunun çeşitli yerlerinde morluklar ve şişlikler bulunmaktadır ve ayağına basamamaktadır.

Çevik otobüsünün içerisinde toplam 14 saat boyunca, öncesinden üzerlerine yedikleri gazla birlikte son derece sıcak ayarlanarak sıcak klimanın altında bekletilmişlerdir. İşkenceye sıfır tolerans dediniz, işkenceyi bitirdik dediniz . Peki bugün yaşadığımız durum ne ile açıklanır? “ denildi. Konuşmanın ardından söz alan Ferhat Tunç ise “Grup Yorum üyelerine yapılan bu faşizanca saldırıyı ve yapılan işkenceleri şiddetle kınadığımı belirtmek istiyorum ve bu arkadaşlarımızın derhal hem de zaman kaybedilmeden serbest bırakılmalarını talep ediyorum. Yüzbinlerce insana konser veren insanların bu ülkede işkence görüyor olmasının affedilir bir yanı yok" diye konuştu. Grup konuşmaların ardından Grup Yorum türküleri eşliğinde halay çekip olaysız şekilde dağıldı.

DHA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)