Grup Yorum'u yıldıramadılar


Gözaltında işkenceye maruz kalan ve sağ kulak zarı yırtılan Grup Yorum'un solisti Selma Altın, gözaltından hâkim karşısına çıkana dek sürekli küfür ve işkenceyle karşılaştıklarını belirtti.


Gözaltında işkenceye maruz kalan ve sağ kulak zarı yırtılan Grup Yorum üyesi Selma Altın, iktidarın halkından korktuğunu söylüyor. Altın, “İnsanların gerçekleri öğrenmesinden korkuyorlar. Asıl korku, bu hesap verme korkusudur. Bizim mücadelemizin bir ayağı da gerçekleri halka ulaştırma kavgasıdır” diyor.

Gözaltında yaşadıklarını anlatan Altın, polisin hiçbir uyarıda bulunmadan saldırdığını, hâkim karşısına çıkana dek sürekli sözlü küfür ve fiziki işkence gördüklerini belirtti. Grup Yorum üyeleri Altın ve Ezgi Dilan Balcı’nın aralarında bulunduğu 14 kişiye ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı verilirken 8 kişi de tutuklanmıştı.

- İnönü konseriyle başlayan bir süreç var. 55 binden 150 bine, 150 binden 350 bine binlerce insanı buluşturdunuz. Kitleleri toplamanızın tehdit olarak algılandığını ve bu yüzden baskılara maruz kaldığınızı söyleyebilir misiniz?

- Aynı idealleri paylaşan, aynı dünya özlemi duyan, AKP’nin uygulamalarından rahatsız olan milyonlarca insan var ve bu milyonlarca insanı bir araya getirmek istiyoruz. Bu büyük bir iddia ve bütün saldırıların temelinde bu yatıyor.

- Sultangazi’de karakola saldırıda ölen canlı bomba İbrahim Çuhadar’ın arkadaşı olduğunuza dair fotoğraflar da tartışıldı...

- Mahir Çayan’larla ilgili anmada çekilen bir fotoğraf. Grup Yorum olarak gittik, şarkı söyledik. Yürüyüş sırasında çekilen bir fotoğraf o. Konserlerde de yüzlerce insanla kol kola fotoğraf çektiriyorum. Kaldı ki bunu bana hâkim ve savcı bile sormadı, polis bunu aleyhimde kullanamaz. Beni bu konu yargılayacak olan birim polis değildir.

‘Gerçekleri halka ulaştırma kavgası’

- “Korkuyorlar! Milyonları bir araya getirmemizden, hep bir ağızdan umudun türküsünü söylememizden korkuyorlar” Grup Yorum’un bu söylemindeki korkuyu açar mısınız biraz?

- Şu anda kendi halkından korkan bir iktidar var. Daha doğrusu kendi halkının bir araya gelmesinden tedirgin olan, korkan bir iktidar var. İnsanların gerçekleri öğrenmesinden korkuyorlar. Çünkü o zaman insanlar; yoksullaştırıldıkları için, evsiz yurtsuz kaldıkları için, sokak ortasında tekmelenip infaz edildikleri için hesap sormak isteyeceklerdir. Asıl korku, bu hesap verme korkusudur. Bu anlamda bizim mücadelemizin bir ayağı da gerçekleri halka ulaştırma kavgasıdır.

- Emniyet açıklamasında “yasal sınırlar içerisinde kademeli olarak müdahalede bulunulmuştur” diyor. “Kademeli müdahale” nedir?

- Kademeli müdahale dedikleri şey insanların kafalarını gözlerini yara yara kulaklarını patlata patlata gözaltına almak, sakat bırakmaksa evet kademeli müdahale ettiler...

- Konserlere çıkacak mısınız?

- Evet. Bir hastaneye gittim ve sağ kulak zarımın hâlâ delik olduğunu söylediler. Sahnede bir şekilde sesi ayarlayacağız.

‘Hapisle aynı ağırlıkta ceza’

- Ev hapsi kararına ne diyorsunuz?

- Avukatlarımız itiraz etti, sonucu bekleyeceğiz. Yaşamımız, faaliyetlerimiz, müzikal çalışmalarımız neyse, devam ettireceğiz. Bize bakan hâkim özgürlükler hâkimi aslında ve kararı verirken “Bu kişinin yurtdışına kaçma ihtimali yoktur. Bu kişinin hukuki olarak yargılanması devam ederken tutuklanması ağır bir yaptırım olur” diyor ve bu nedenle tutuklama kararı vermiyor. Biz konserlere gitmek zorundayız. Albüm kayıtları vs. yaşamımız dışarıda. Dolayısıyla bu karar hapisten öte olmuyor. Hapisle aynı “ağır”lıkta ceza.

- Sizin Grup Yorum elemanı olduğunuzu biliyorlar mıydı?

Evet. Bunu sözlü sataşmalarından anladık.



Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)