Hanefi Avcı için gerekçeli karar açıklandı


Hanefi Avcı'ya, Antalya Cumhuriyet Savcısı Şanal'a ''iftirada bulunmak'' suçundan verilen 1 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararında ''Avcı'nın suç işlemede gösterdiği kararlılık ve bir daha suç işlemekten çekineceğine ilişkin olumlu kanaat edinilmemesi'' nedeniyle hakkındaki mahkumiyetin ertelenmediği ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmadığı kaydedildi.

''Devrimci Karargah Örgütü'' davasında tutuklu sanıklardan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya, ''Haliç'te Yaşayan Simonlar: Dün Devlet, Bugün Cemaat'' kitabında Antalya Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'a ''iftirada bulunmak'' suçundan verilen 1 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçesinde, ''Avcı'nın suç işlemede gösterdiği kararlılık ve bir daha suç işlemekten çekineceğine ilişkin olumlu kanaat edinilmemesi'' nedeniyle hakkındaki mahkumiyetin ertelenmediği ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmadığı vurgulandı.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Zeynep Şahin'in gerekçeli kararında, basın özgürlüğünün, Anayasa, Basın Kanunu ve AİHS'de geniş koruma gören bir hak olduğu, bununla birlikte bu hakkın ve özgürlüğünün sınırsız olmadığı belirtildi.

Kitapta ''Şanal'ın cemaatin emriyle hareket eden savcı olarak nitelendirildiği'', iddialar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Şanal hakkında soruşturma izni istediği, HSYK 3. Dairesi'nin ise oybirliğiyle soruşturma izni verilmemesini kararlaştırdığı anlatılan gerekçeli kararda, ''Avcı'nın, varlığı kesin kanıtlarla ispat edilemeyen ve 'F Tipi' olarak nitelendirilen bir örgütle Şanal'ın bağlantılı olduğunu vurgulamaya çalıştığı, bu suretle hakkında soruşturma açılmasını sağlayacak şekilde hukuka aykırı bir fiil işlediğini ileri sürdüğü'' kaydedildi.

Avcı'nın iddialarını delillendiremediği belirtilen kararda, ''Avcı'nın eleştiri ve bilgilendirme kastının dışına çıkarak, Şanal'ın soruşturma geçirmesini sağlayacak şekilde, zarara uğramasını isteyerek iftira suçunu işlediği kanaatine varıldığı'' ifade edildi.

Kararda, ''basın yayın kuruluşlarınca haberleştirilmesi dolayısıyla kitaptan haberdar olanların sayısının fazlalığı, dava konusu suçun Avcı'nın kendisi ve bazı devlet kademelerinde yer alan kişiler hakkında soruşturma yapıldığı bir dönemde işlenmesi, güttüğü amaç ile kastının yoğunluğu dikkate alındığında, Avcı'ya verilen cezada alt sınırdan uzaklaşılmasının adalet duygusuna uygun düşeceği'' ifade edilerek, şu değerlendirmelere yer verildi:

''Ayrıca sanığın yargılama boyunca gösterdiği tavır ve tutum biçimi, suça konu kitapta benzer mahiyette kendi hakkında çok sayıda soruşturma açılmasına sebebiyet vermesi, suç işlemede gösterdiği kararlılık dikkate alındığında, sanığın ileride bir daha suç işlemekten çekineceği yönünde mahkememizce olumlu kanaat edinilmediğinden sanığa verilen ceza ertelenmediği gibi mahkumiyet hükmünün açıklanmasının geri bırakılması uygun görülmemiştir.''

İddianamede Avcı'nın, TCK'nin ''İftira'' başlıklı 267. maddesi uyarınca 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)