Hasta öğrenciler serbest bırakılmadı


BDP'nin gençlik örgütü Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) Meclisi üyesi ve çoğunluğu üniversite öğrencisi olan, "PKK örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası" yapmakla suçlanan 31'i tutuklu 72 sanığın yargılandığı davanın 4. oturumunda, 6 kişi tahliye edildi. 11 Şubat 2011'de yapılan operasyonların ardından açılan davada tutuklu yargılanan ve cezaevinde hastalıkla mücadele eden iki öğrenci ise tahliye edilmedi.

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, İstanbul Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu, Hapiste Sağlık Girişimi, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği temsilcileri, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava öncesi Çağlayan’daki adliye önünde ortak bir açıklama yaptı. Grup adına konuşan Ahmet Saymadi, öğrencilerin, BDP’nin binasına girip çıkmakla, protesto ve basın açıklamalarıyla suçlandıklarına dikkat çekti. Davanın sanıklarından, İstanbul Üniversitesi öğrencisi Kayhan Tüney’in hemipleji hastası ve tüm vücut fonksiyonlarında yüzde 68 kayıp olduğunu belirterek, “1.5 yıldır Edirne F Tipi hapishanesinde tutuklu. Kendine bakamamakta ve günlük aktivitesini yerine getirememektedir” dedi. İstanbul Üniversitesi öğrencisi Bayram Yılmaz’ın ağır romatizma hastası ve kalp kapakçıklarından birinde daralmanın olduğunu, düzenli penisilin iğnesi vurulmak zorunda kaldığını anlatarak, “İğne vurulma aralıkları sıklaşmış durumda. Cezaevinde gerektiği gibi tedavi imkanları yok. Acilen tahliye edilmeleri gerekiyor” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Doç. Dr. Zeynep Kıvılcım da şunları söyledi: “Bugün bu davada yargılanan öğrencilerin büyük kısmı İstanbul Üniversitesi öğrencisi. Tamamen Kürt öğrenciler. İfade özgürlüğünü kullandıkları için tutuklandılar. Öğrencilerimizin yeri üniversite kampüsüdür.”

İstanbul Tabip Odası üyesi Doktor İncier Erdoğan da hasta tutukluların tedavisinin doğru koşullarda bir an önce sağlanması gerektiğini vurgulayarak, sadece sağlık taraması yaptığı ya da herkese eşit nitelikli sağlık hizmeti istedikleri için 13 tıp öğrencisinin de tutuklu olduklarına dikkat çekti.

Sanık avukatlarından Sinan Zincir, ortak hazırladıkları dilekçeyi heyete sundu. “Sanıkların çoğu öğrenci. Haftaya okulları başlıyor. Tahliye edin eğitimlerine devam etsinler” dedi. Sanıklar adına konuşan tutuklu Deniz Turgut, anadilde savunma talep ettiklerini söyledi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Mehmet Zeki Savun, Mevlüt Şeyhun, Şeyma Güzel, Esra Cebe, Mahir Arat ve öğrenci Mehmet Arslan’ı tahliye etti. Hasta tutukluların tahliye talebi ise delil durumu, kuvvetli suç şüphesi gibi gerekçelerle reddedildi. Dava 19 Aralık’a ertelendi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)