Hiçbir engelleme WikiLeaks'i durduramaz


WikiLeaks'in Sözcüsü Kristinn Hrafnsson, İngiliz hükümetinin Julian Assange'la ilgili görüşünü değiştirmediği sürece sorunun çözülmesinin çok zor olduğunu belirterek, "İsveçli savcı isterse, Londra'ya gelip Assange'ı sorgulayabilir" dedi.

Irak, Afganistan, Suriye gibi birçok ülkeyle ilgili gizli yazışmalar ve belgeler yayımlayarak dünya kamuoyunun dikkatini çeken ve başta ABD olmak üzere birçok ülkenin tepkisine neden olan WikiLeaks internet sitesinin sözcüsü Hrafnsson, Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

İzlanda'da bulunan ve telefonla sorulara yanıt veren Hrafnsson, Ekvador'a siyasi iltica talebi kabul edilen ancak tutuklanacağı gerekçesiyle bu ülkenin Londra Büyükelçiliği'nden ayrılamayan Julian Assange'la ilgili, "İngiliz hükümeti görüşünü değiştirmediği sürece bu konunun çözülmesi çok zor" dedi.

İngiltere'de hükümetin, "Ekvador Büyükelçiliği'ne baskın yapabileceği gibi bazı tehditlerden vazgeçmiş göründüğünü" ifade eden Hrafnsson, İngiliz ve Ekvadorlu yetkililer arasındaki diyaloğun yeniden başladığını duyduklarını, dolayısıyla bu soruna en kısa zamanda bir çözüm bulunmasını umduğunu kaydetti.

Assange'ın en büyük kaygısının, İsveç'e giderse, ABD'ye gönderilme ihtimali olduğunu belirten Hrafnsson, "Assange ile ilgili mevcut sorunun çözümünde İsveç'in, Assange'ın ABD'ye gönderilmeyeceği garantisi vermesi çok önemlidir" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in daha önce, Assange'ın ABD'ye gönderilmeyeceğine dair bir garanti veremeyeceğini söylediğini kaydeden Hrafnsson, "Julian'ın geçen bu süre içinde İsveç'te hakkındaki iddialara ilişkin ifade vermeye hazır olduğunu söylediği unutulmamalı. Hala da bu durum sürüyor, İsveçli savcı isterse Londra'ya gelip, Ekvador Büyükelçiliği'nde Assange'ı sorgulayabilir ve ifadesini alabilir" diye konuştu.

"Yeni belgeler kesinlikle olacak"

Hrafnsson, Assange'ın ev hapsinde tutulması ve ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınmasının WikiLeaks'in çalışmalarını olumsuz etkilediğini ancak bunun çalışmaların durmasına yol açmadığını kaydetti. WikiLeaks'e yönelik bazı finansal engellemelere karşın, mali kaynaklar ve insan gücü desteği bulmaya çalıştıklarını ifade eden Hrafnsson, "Bu engellemelere karşı mücadele ettik. Ancak hiçbir engel bizi durduramaz, devam edeceğiz" dedi.

WikiLeaks'in yakın gelecekte yeni belgeler yayımlayıp yayımlamayacağının sorulması üzerine ise Hrafnsson, "Kesinlikle olacak. Ancak bunların içeriğini açıklayamam" yanıtını verdi.

"WikiLeaks'in son dönemde yayımladığı belgelerin ses getirmediği" yönündeki eleştirilere katılmadığını ifade eden Hrafnsson, "WikiLeaks'in ilk dönemde yayımladığı Afganistan, Irak gibi ülkelerle ilgili belgelerin, son dönemde yayımlanan belgelerle kıyaslanamayacağını" ifade etti.

"Correa'nın siyasi hırsıyla ilgili değil"

Kristinn Hrafnsson, Assange'ın Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmayı tercih etme nedenini de değerlendirdi.

Ekvador'daki basın özgürlüğüne yönelik eleştirilere karşın Assange'ın bu ülkeye sığınması konusunda Hrafnsson, başka ülkelerde olduğu gibi Ekvador'da da mutlaka eleştirilecek şeyler olduğuna, ancak basın özgürlüğü sıralamasında Ekvador'un birçok ülkeyle birlikte ortalarda yer aldığına dikkati çekti. Hrafnsson İngiltere'yi örnek göstererek, ülkede yürütülen Leveson soruşturmasında siyasetçilerle gazeteciler arasındaki yakın ilişkinin ortaya çıktığını anımsattı.

Hrafnsson, Ekvador'un, Assange'ın bu ülkeye siyasi iltica talebini ciddi ve dikkatli bir şekilde değerlendirdiğini belirtti ve Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa'nın daha önce de Assange'a ve WikiLeaks'e olumlu yaklaştığını söyledi. WikiLeaks sözcüsü, "Correa'nın Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmesinin, kendi ülkesindeki siyasi hırsıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Ekvador Cumhurbaşkan Correa, "ülkesindeki medya kuruluşlarına baskı uyguladığı" gerekçesiyle eleştiriliyor. Correa'nın gelecek yılki seçim öncesi, "ifade ve basın özgürlüğüne ilişkin kötü sicilini temizlemek için Assange'ın siyasi iltica talebini kabul ettiği" yönünde yorumlar yapılmıştı.

"Assange yeniden konuşma yapabilir"

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın, Ekvador Büyükelçiliği'nde yeniden bir konuşma yapmayı planlayıp planlamadığı konusunda ise Hrafnsson, "Böyle bir plandan haberim yok, ama tabii bu beklenmeli" dedi.

Assange'ın güçlü bir kişiliğe sahip olduğunu ve psikolojisinin iyi olduğunu belirten Hrafnsson, "Ruh hali son derece iyi. Sadece Ekvador Büyükelçiliği'nde değil, İngiltere'de ev hapsinde olduğu sürede de güçlü bir direnç gösterdi" diye konuştu.

İsveç polisinin 2010 yılının Kasım ayında, iki kadına tecavüz ettiği iddiasıyla suçlanan Assange hakkında uluslararası yakalama emri çıkarmasının ardından, WikiLeaks'in kurucusu 8 Aralık 2010'da Londra'da polise teslim oldu.

Yargı önüne çıkan ve İngiliz mahkemesince İsveç'e iadesine karar verilen, ardından ise temyiz mahkemesince hakkındaki iade kararı onanan Assange, 2010 yılının sonundan Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığındığı geçen Haziran ayına kadar bağımsız gazeteciliği savunan Frontline kulübünün başkanı, arkadaşı Vaughan Smith'in evinde kaldı.

19 Haziran'da, Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınan Assange'ın, bu ülkeye yaptığı siyasi iltica talebi ise 16 Ağustos'ta kabul edildi. Ancak İngiltere, akşam saatlerinde evden çıkma yasağı bulunan Assange'ın şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle Büyükelçilikten ayrılması halinde tutuklanacağını bildirdi.
41 yaşındaki Julian Assange, hakkındaki tecavüz iddialarının siyasi olduğunu savunarak, ABD'ye gönderilme endişesiyle İsveç'e gitmek istemiyor. Assange, İngiliz hükümetinin Ekvador'a gitmesine izin vermesini ya da İsveç'in bu ülkeye iade edilirse ABD'ye gönderilmeyeceği garantisi vermesini istiyor.

Kristinn Hrafnsson kimdir?

İzlandalı Kristinn Hrafnsson, araştırmacı gazeteci kimliğiyle biliniyor. İzlanda'da daha önce birçok gazete ve televizyon kanalı için çalışan Hrafnsson'un, ülkedeki yolsuzlukları ortaya çıkarması ve bu yönde haberler yapması işten atılmasına neden oldu. Kristinn'in WikiLeaks ile yolu ise 2009'da yaptığı bir haberle kesişti ve bu tarihten sonra Hrafnsson WikiLeaks'e ve Assange'a destek vermeye başladı.
Julian Assange'ın 2010 yılında Londra'da gözaltına alınması ve ardından ev hapsinde tutulması nedeniyle Kristinn Hrafnsson, WikiLeaks'in sözcülüğünü üstlendi.
Beyaz saçları nedeniyle Assange'a benzetilen 50 yaşındaki Hrafnsson, ülkesi İzlanda'da üç kez "yılın gazetecisi" ödülünü aldı.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)