Hukuka 'Balyoz'!


250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz davasında karar açıklandı. İşte davada alınan kararlar...

İstanbul’da 1. Ordu Komutanlığı’nda 5-7 Mart 2003 tarihinde gerçekleştirilen seminerde darbe planı yapıldığına ilişkin 250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı, 16 Aralık 2010’da başlayan dava bugün sonuçlandı.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken ve üye hakimler, Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ve Aytekin Özansü’den oluşan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın 108. oturumunda kararı açıkladı.

Heyet saat 14.15’te yargılamaya ara verdi ve saat 17.30 sıralarında yeniden kürsüye geldi. Bu sırada, mahkeme heyetinin ve savcı Hüseyin Kaplan’ın oturduğu kürsünün önüne iki sıra olarak çok sayıda kalkanlı jandarma eri yerleştirildi.

Sanık askerler, bu duruma tepki gösterirken Emekli Tümgeneral Behzat Balta, “Bizim önümüzde ordular duramaz” dedi. Sanıklar mahkeme Başkanı Ömer Diken’e “Biz PKK’lı mıyız” diye bağırdı. Başkan Diken ise “kızacağınız düşünmemiştim” diyerek kürsünün önündeki jandarma erlerinin çekilmesini istedi. Silivri Cezaevi yerleşkesinin bitişiğindeki duruşma salonunda görülen davada, mahkeme kararını üye hakim Ali Efendi Peksak okudu.

VERİLEN CEZALAR

Kuvvet komutanlarına 20 yıl

Mahkeme, Orgeneraller Çetin Doğan ve İbrahim Fırtına ile Oramiral Özden Örnek’in “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren iskat veya vazife görmekten men etmek” suçunu işlediğinin sabit olduğuna hükmetti. Komutanlar, suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri dikkate alınarak, lehlerine olan 765 sayılı TCK’nin 147. maddesi uyarınca “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezasına mahkum edildi. Sanıkların, elverişli vasıtalarla icraya başladıklarını ancak ellerinde olmayan sebeplerden dolayı sonucun meydana gelmediğini belirten heyet, eylemlerin teşebbüs aşamasında kalmış olmasını göz önünde bulundurdu. Heyet, “meydana gelecek zarar ve tehlikenin ağırlığı, kast ve kusurlarının yoğunluğu, sanıkların güttükleri amaç ve olaylardaki konumları”nı dikkate alarak, TCK 61-1 maddesi uyarınca, indirim yaptı. 20’şer yıl hapis cezasına mahkum etti.

18 yıl ceza alanlar

Orgeneral Bilgin Balanlı, Emekli Orgeneral Ergin Saygun,,Engin Alan, Nejat Bek, Mustafa Korkut Özarslan, Şükrü Sarışık, Ayhan Taş, Cem Gürdeniz, İzzet Ocak, Süha Tanyeri, Bülent Tunçay, Nuri Ali Karababa, Mustafa Kemal Tutkun, Gürbüz Kaya, Behzat Balta Halil Kalkanlı, Tuncay Çakan, Hasan Fehmi Canan’ın da aralarında bulunduğu 78 emekli ve muvazzaf asker de önce müebbet hapse mahkum edildi. Ceza, darbenin gerçekleşmemiş olması nedeniyle 18 yıl’a indirildi. 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Bulut Ömer Mimiroğlu’na yargılama sürecindeki olumlu tutum ve davranışları dikkate alarak 1/6 oranında indirim uygulayan heyet, 15 yıl hapis cezası verdi.

16 yıl ceza alanlar

Mahkeme Ergenekon davasından tutuklu bulunan emekli albaylar Dursun Çiçek, Fikri Karadağ, Mustafa Kemal Gönüldaş, Halil Yıldız, Refik Hakan Tufan, Orkun Gökalp, Nurettin Işık, Ahmet Şentürk, Hayri Güner, Cumhur Eryüksel, Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, emekli Tuğgeneral Rıfkı Durusoy ile 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu Tevfik Özkılıç’ın da aralarında bulunduğu 214 kişiye önce ağırlaştırılmış mühebbet hapis cezası verdi. Ceza, “Darbeye eksik teşebbüs” indirimiyle, 16’şar yıla dönüştü. Mahkeme Başkanı Diken, Tevfik Özkılıç’ın beraati yönünde muhalef şehri koydu.

13 yıl 4 ay ceza alanlar

Eski Havelsan Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman, Nurettin Işık, Recai Elmaz, Ahmet Şentürk, Mümtaz Can, Özgür Ecevit Taşçı’ın da aralarında bulunduğu 28 kişiye önce 16 yıl hapis cezası verildu. Mahkeme bu sanıkların “yargılama sürecindeki olumlu tutum ve davranışlarını” nazara alarak, 13 yıl 4 ay hapis cezasına hükmetti.

Eskişehir’de Şubat 2011’de yapılan operasyonda ele geçirilen flaş bellek içeriğindeki belgelerden suçlanan Emekli Albay Hakan Büyük, “Delileri yok etmek” suçundan 6 yıl hapse çarptırıldı.

Tutuklandılar

Duruşmada hazır bulunan emekli Tümgeneral Abdulkadir Eryılmaz, sivil memur Güllü Salkaya, Erden Ülgen, Özgür Ecevit Taşçı ve 28 Şubat’tan da tutuklu emekli tümgeneral Tevfik Özkılıç tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan emekli albay öğretmen Berna Dönmez’in kararın açıklanmasından kısa bir süre önce duruşmadan ayrıldığı öğrenildi. Hapis cezalarına çarptırılan ancak duruşmada bulunmayan tutuksuz 69 sanık hakkında ise kaçma ihtimali bulunduğu, adli koruma tedbirlerinin de yetersiz kalacağı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı.

Beraat kararı

36 sanık, “darbeye teşebbüs” suçlaması şüpheye yer bırakmayacak şekilde gerçekleşmediği gerekçesiyle beraat etti. Üye hakim Ali Efendi Peksak, Abdullah Zafer Arısoy, beraat kararına muhalefet etti.

Yurtdışında görevde bulundukları belirtilen firari sanıklar Ali Göznek ve Ahmet Gökhan Rahtuvan, sağlık sorunları nedeniyle savunmasını yapmayan Ergenekon’dan tutuklu bulunan emekli tuğgeneral Levent Ersöz, geçen nisan ayında intihar eden emekli Albay Ali Tarık Akça’nın dosyası ile isim karışıklığı nedeniyle dosyada yer alan 2 kişinin dosyası ayrıldı.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)