Hükümet, 230 bin işçiyi sözleşmesiz bıraktı


Hükümete yakınlığı ile bilinen Hak İş Konfederasyonu’na bağlı sendikaların toplu sözleşme yetkisi alabilmesi ve bu sendikalara geçişleri sağlamak için Çalışma Bakanlığı, istatistikleri yayımlamıyor. Bu yüzden, Şubat ayından bu yana 230 bin işçinin toplu sözleşmesi yapılamıyor. CHP’nin sendika kökenli Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, toplu sözleşme kapsamında olan 580 bin işçinin toplu pazarlık hakkını kullanamayacağını söyledi.

Toplu İlişkiler Yasası’nın TBMM’de görüşülmeye başlanmasından sonra, Çalışma Bakanlığı, 17 Ocak 2012 tarihinden itibaren sendikalardan gelen toplu sözleşme yetki taleplerini bekletmeye başladı. 15 Ocak 2012 tarihinden itibaren sözleşmeye dayanak olan eski istatistikleri de yürürlükten kaldırdı.

“Hükümet, kul hakkı yiyor”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, en çok üyeye sahip olan Türk-İş’in suskunluğuna dikkat çekti. Hükümetin, Şubat ayından bu yana toplu sözleşme yaptırmaması sonucu “kul hakkının yenildiğini” belirten Akkaya, SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

“Bakanlığın, toplu sözleşme istatistiklerini açıklamaması yasal değildir. Çalışma Bakanlığı, yeni bir istatistik yayınlayıncaya kadar yayımlanmış son istatistiğe göre yetki işlemlerini yasaya göre sonuçlandırması gerekiyor. Ancak, bakanlık yayımladığı son istatistiği de re’sen yok sayıyor. Konunun arka planındaki gelişmeler ise karışıktır. TOBB bünyesindeki işverenlerin işkolu barajını yüzde 3’ten daha düşük olmaması gerektiğine ilişkin baskıları, Hak-İş Konfederasyonu’nun kurdurduğu 5 yeni sendikanın da yetkili sendika olmasına ilişkin baskıyla karşılaşan AKP, işçinin sorununu çözme yerine, yandaşlarının ve işverenlerin baskılarına boyun eğdi, yetki sorununu çözmedi.”

“Toplu sözleşmeler yapılamayacak”
Gerçek sendikacılık yapmak yerine, AKP iktidarının gücüyle, sendikalı işçileri kendi kurdurulan sendikalara geçmeleri için baskı uygulandığını dile getiren Akkaya, bunun bir çok iş kolunda uygulandığını belirtti.

Akkkaya, işçi sendikalarında yaşanan baskının memur sendikaları için de geçerli olduğunu, 40 bin üyesi bulunan memur sendikasının şimdi 600 bin üyeye sahip olmasının da “normal bir durum olmadığını” ifade etti. Akaya, memurların tayin, kademelerinde yükselmeme tehdidi ya da vaatleriyle sendika değiştirdiklerini öne sürdü.

Toplu sözleşme yetki sorunu çözülmediği takdirde 2013 yılında Türkiye’de toplu sözleşmelerin yapılamayacağını kaydeden Akkaya, “Çünkü, gelinen son noktada sendikalar toplu sözleşme yapamaz konruma gelmiştir. Bunun daha ileri aşaması sendikacılığın tamamen bitirilmesi olacaktır. Artık, sendikaların da ayağa kalkması şarttır” dedi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)