Hükümet, Suriye faaliyetlerinin finansmanını açıklamalı


CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hükümetten Suriye'ye yönelik yürüttüğü faaliyetlerin toplam maliyetini ve bunun finansman kaynaklarını açıklamasını istedi.

Oran yazılı açıklamasında, hükümetin bütçede ''ipin ucunu kaçırdığını'', bütçe açığını vergi zamlarıyla kapatmaya çalıştığını savundu.

Otomotiv, akaryakıt ve alkollü içkilerdeki ÖTV oranları ve tapu harçlarındaki artışla zor durumdaki otomotiv ve konutta satışların daha da düşeceğini iddia eden Oran, ''AKP, ekonomideki yanlış yönetimi nedeniyle bütçede ortaya çıkan bozulmanın faturasını halka ödetirken, aynı zamanda Suriye operasyonunun maliyetini de buna yüzde 65 oranında karşı olan Türk halkına ödetiyor'' ifadelerine yer verdi.

Hükümetin Suriye'de yönetimi devirmek için açık ve gizli faaliyetlerde bulunduğunu ve bunlarda hiçbir masraftan kaçınmadığını öne süren Oran, şunları kaydetti:
''Halen 12 çadır kent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 konteyner kentte barındırılan 90 bine yakın rejim muhalifi Suriyeli'ye, Türk halkının büyük bölümünün sahip olmadığı, barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetler sunuluyor. Türkiye nüfusunun 21,5 milyonluk bir bölümü yoksulluk çekerken, Türkiye'de ağırlanan Suriyeli muhaliflere adeta 5 yıldızlı konfor sunuluyor. Suriyelilere günlük harcamaları aylık 400 dolar harcama limitli kredi kartları veriliyor. Kamplarda kalanlara en son belgesiz, sınavsız Türkiye üniversitelerine kayıt yaptırma 'kıyağı' getirildi. Mültecilere yapılan toplam harcamanın 'şimdiden 600 milyon liraya ulaştığı' söyleniyor. Bu tutar, yılın tümünde çok daha büyük bir hacme ulaşarak bütçe dengelerini olumsuz etkileyecek. Türkiye, Suriyeli rejim muhaliflerine askeri eğitim, silah ve mühimmat sağlıyor. Resmi kurumlara ait ambulanslar bile her gün Suriye'de yönetimi devirmek için savaşan silahlı gruplara mühimmat taşıyor. Zaten gizlilik içinde yürütülen bu faaliyetlerin ve sağlanan yardımların mali portesi kamuoyundan gizleniyor. Hükümet, Suriye'ye yönelik yürüttüğü faaliyetlerin toplam maliyetini ve bunun finansman kaynaklarını açıklamalıdır.''

Hükümete ''ÖTV ve benzin zammını geri alma'' çağrısında da bulunan Oran, açıklamasında ''Hükümet artık 'yanlış yönet halka ödet' politikasına bir son versin. Vergileri artırarak akaryakıta zam yaparak ekonomiye dikiş tutturamazsın, ekonomi ve dış politikanızın 'önce Türkiye' demesi gerekiyor'' ifadelerine yer verdi.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)